Neden alternatif akım ile elektrik dağıtımı yapılır?

sn bodemin ac gerilimde voltajı çok yukselte bilirsin sabit güçteki bir sistemde voltajın yukselmesi demek akımın düşmesi demektir.akımın düşmesi ise kablo kesitinin düşmesidir.dolaysıyla maliyeti düşürmek amacıyla kullanılıyor.O.G ve yuksek gerilimde sebep budur
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Teşekkür ederim.
DC gerilimde voltajı yükseltmek mümkün değil mi? Yoksa pahalı mı? Pahalıysa neden pahalı?
 
arkadaşım ac üstünlükleri iletimi kolaydır çünkü dc trf çalışmazlar iletm yaparken yüksek gerilim düşük akım ilkesi vardır eyer trf olmasydı bu iş biraz daha maliyetli olurdu iletken kesitleri artardı bu yüzden ac akımı kulanıyoruz iletimi üretimi daha ucuz ve daha verimli oldukları için bir ac elk mak daha az Bakım gerektirir dc makinete gör

----------------------------------------------------------------------------------------------------

bodemin arkadaşım trafolar dc gerilimde çalışmazlar çünkü transformatörlerin çalışma frensimi alternatif ile çalışmasıdır palı olan dc gerilim ile iletecek olsaydık atıyorum 1000 w güç 220 volt 4,5 a akım çekecekti ama ac 1000 w atıyorum 500 v iletecek olursa 2 a akım çekecek böylece iletkenden kazancı olacak yanlız dc gerilimi yük düşürmek zor oldugundan tercih edilmezler

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

dc akımın üretim sırasındada maliyet yükselir bir dinamo ile bir altratörün kıyaslasak dinomonun bakımı altörnatörden daha fazladır
iç gerilim düşümleri daha fazladır

_________________________________________________

Düzenleme: BuRçin.

Arka arkaya mesaj atmak yerine son mesajınız üzerinde bulunan Düzenle tuşuna basarak ekleme yapınız.
 
Çok teşekkür ederim bilgiler için...
 
hiç birşey anlamadık mantıklı hıcbır açıklama yok burda sorunun cevanı yok yanı
 
Dc gerilimin mesafesi artıkca voltajı düşüyor. Başımdan geçen bir olayı paylaşmak isterim.

İsrail firması olan netafim tarafından kamanda 6000 dönüm üzüm bağında damla sulama sistemi kurulmuş.
tamamen PLC kontrollü, pompalar irfanlı barajından çektikleri su ile araziyi kısım kısım suluyor.

Bu sulama işlemini parsellerdeki dc ile çalışan selonoit walf ler ile yapıyor. PLC odasından bu walflere sinyallaer ac olarak gönderiliyor. walf girişindeki kare buvatda doğrultularak dc ye çevriliyor ve walf açılıyor.

Bir gün ac besleme trafosu yanınca walfler nasıl olsa dc diyerekten PLC güçkaynağından besledim sahadaki tüm doğrultmaçları iptal ettim.

200 mt ye kadar yakındaki walfler gayet gözel çalıştı, 200 ile 350 mt walfler tutarsız çalıştı, bundan daha uzak walfler asla çalışmadı, voltaj düşümü oluyordu..

Tekrar eski haline çevirmek zorunda kaldım.
 
Teşekkür ederim.
DC gerilimde voltajı yükseltmek mümkün değil mi? Yoksa pahalı mı? Pahalıysa neden pahalı?

Dc gerilimde voltaj yükseltme ve indirme işlemleri tristör gibi elektronik ekipmanlar yardımı ile yapılır. çok büyük güçlerde büyük akım değerlerinde bu işlemleri yapacak elektronik ekipmanlar çok büyük maliyet gerektirmektedir. Ayrıca büyük akım değerlerinde bu tristörlerin soğutulmasıda ciddi sorun olmaktadır. bu yüzden iletim ve dağıtım hatlarında kısa ve orta mesafelerde ac gerilim kullanılır. 800 km üzeri mesafelerde ise dc gerilim kullanılması daha ekonomiktir.
 
alternatif akım ile yapılmasının temel esprisi dağıtımda gerilim düşümünün az olması ve istenilen gerilim düzeyine rahatlıkla ayarlanabilmesidir.
 
diğer tarfatan neden gerilim düşümü az olur derseniz sebebi alternatif akım iletkenin dış yüzeyini kullanır.
 
doğru akımda ise iletkenin tamamından eşit miktarda akım geçtiği için daha fazla direnç=daha fazla gerilim düşümü demektir.

diğeri ise istenilen gerilim düzeyine doğru akımda ulaşmak daha fazla masraf gerektirir yani ekonomik olmaz.
bu sebeplerden dolayıdır ki doğru akım da elektrik enerjisi dağıtımı yapılmaz.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,855
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst