nötr yerine topraklama

iyi ya hani 380 voltta olabilir bir yükün üzerinde demişsiniz özetle ben de bu mantıkla olabilir tabi ki diyorum araya bir 380/3000 volt (yoktur ya hayal edelim) trafo koyarsak bi yük üzerinde de pekala 3000 volt görülebilir demek istedim sadece...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Yorumları 7. sayfaya kadar okudum gerisini okuyamadım.Ama 7. sayfaya kadar olan yorumlara bakarak her iki tarafında haklı olduğu kanaatine vardım.

Stabil çalışan bir sistemde İki faz arasındaki gerilimin 380 V olduğu kabulu ile yola çıkarsak...
Çizimdeki örnekten yola çıkarak nötr kopması halinde iki faz arasında örnekteki iki alıcının seri olarak birbirine bağlandığını görürüz. Seri devrelerde gerilimin dirençle doğru orantılı olarak yükler üzerinde bölünerek düşeceği için asla 380 V olmaz.Ancak büyük güçlü cihazın çektiği akım küçük güçlü cihaz üzerinden geçeceğinden o cihaza zarar verir.Dengeli yüklerde ise eşit dirençler üzerine eşit gerilim düşeceğinden (190-200 V gibi) sıkıntı olmaz.
 
elektrokur arkadaşım senin dediğin gibi 380 volt daireye r s t fazı ayrı odalara verilirse vede girişteki notr herhangi bir nedenden dolayı kesilirse odalarda da prize takılı cihazlar yoksa sorun yok şayet prize cihaz takılı iseı o cihazların 380 v a maruz kalmasına neden olur.sizlerden ricam birbirinize meydan okuyarak değil izah ederek anlatırsanız memnun oluruz. saygılarımla.
 
arkadaşlar bence burada en önemli nokta nötürün nerden koptuğudur. Burada yorum yapan arkadaşlar yaptıkları yorumlarda nötürün nerden koptuğunu belirterek yorum yapsalar bu kadar uzamazdı mesele bence ama sonuç olarak burada herkes haklı bence

şimdi size bir sorum olacak yukarıdaki şekilde ve gördüğüm kadarıyla konu boyunca(tüm mesajları üşenmeden okudum) hep 2 fazdan bahsedilmiş ve 3. faz işe katılmamış.yukarıdaki şekilde t fazında da mesela 100 W lık bir yük olduğunu ve t fazının da devrede olduğunu düşünürsek yükler üzerindeki gerilimler nedir?

hadi bakalım bir de bu yönden tartışalım ama bu sefer seviyeli olsun!!!!!
 
Arkadaşlar 10 sayfa boyunca tüm yazılanları okudum.Genelde 380v beslemeli bir binanın nötr ana hattının kopup, dairelerin priz beslemeleri üzerine düşen gerilimin değişken olduğu iddaa edilmekte:yani diğer yüke göre öbürü üzerine düşen gerilimin az veya çok oluşu.
Ben gözden kaçan önemli bir hususun dikkate alınması gerektiği kanaatindeyim.Şöyleki:380v beslemeli binalarda her daire için fazlara bölünmüş şekilde ayrı sayaçlar bulunur.Bana göre eğer nötr ana hattan koparsa dahi,sayaçların nötr noktaları suni nötr yani yıldız noktası oluşturup,çalışan cihazlarda sadece voltaj dalgalanması görülecektir.Yani 380v gibi uçuk voltaj değerleri olmayacaktır.Ne dersiniz.
pc de yüklü çizim var ama nasıl yükleyeceğim ?
 
Son düzenleme:
ups in fazı nötürü kesinlikle işletmeile karıştırılmaz toprağı dışardan çekeceksin tabi zaten çoğu kaliteli ups lerin nötr çıkışında bile kontrol kalemini yandığını görürsün yani ups nötürü ayrıdır o birleşmiş nötürü fabrikada kullansan bile ups beslemeli yerlere ayrı toprak hattı çekmelisin uyanık davranmazsan ayrı çektiğin toprakta o birleşmiş nötr toprak gurubuna katılır gider ör:makine şaselerinden veya sıfırlama yapılmış bi cihazın ups beslemesinden enerji almasından vs.
 
Forumumuzda,her 6 ayda bir tartışılan " nötr koparsa ne olur " tartışması,maalesef,kırıcı
boyutlarda devam ediyor.Daha önce,Sn Nusret Alperöz hocamızın 1955 yılında yazmış ol-
duğu kitabı kaynak olarak verdiğim sayfayı yeniden ekliyorum.Bu bilgileri bilmeyenin ,mü-
hendis olmaması gerekir.Piyasa ustalarının tartışması ise,yaşayarak öğrenmelerine mal olur.
Bu işi anlamak için,hiperbolik fonksiyonları,determinantı,furye analizini bilmeye lüzum yok,ohm kanununu bilmek yeterli.
Ana şebekeden gelen nötr hattının kopması halinde:
Şebekeye bağlı olan abonelerde 190-380 ( çok özel durumda ) gerilim oluşabilir.230-240 v
dışındaki tüm gerilimlerde cihazlar hasarlanabilir.Bu durumu,daha önce,bigpaha ve alper-
bugra arkadaşımız gayet açık olarak izah etmişler.
Umarım,bu son " nötr koparsa ne olur " muhabbeti olur.

Fahri Bey;

Şimdi burada şöyle bir ifade var Yıldız noktası topraklanmış olsa bile, dengesiz yüklerde nötr noktası kayabilirBunun sebebini acaba söyleye bilirmisiniz? Eğer umduğum cevabı verecekseniz başka sonuçlanmamış tartışmalara da ışık tutacaktır.
Saygılar.
 
Sistem dengesiz yüklenmiş ise,nötr noktasının kayması ve dengesizlik miktarına bağlı olarak
nötr-toprak arasında bir gerilim oluşması matematiksel bir sonuçtur.Hocamızın kitabında bu
husus açıkça belirtilmiştir.Konu ile ilgili çeşitli görüşler forumumuzda tartıılmıştır.Nötrün kayma-
sına bağlı alarak,faz gerilimleri de farklı değerler alır.
 
Son düzenleme:
Sistem dengesiz yüklenmiş ise,nötr noktasının kayması ve dengesizlik miktarına bağlı olarak
nötr-toprak arasında bir gerilim oluşması matematiksel bir sonuçtur.Hocamızın kitabında bu
husus açıkça belirtilmiştir.Konu ile ilgili çeşitli görüşler forumumuzda tartıılmıştır.Nötrün kayma-
sına bağlı alarak,faz gerilimleri de farklı değerler alır.

Üstad; peki bu nötr ile toprak arasındaki gerilim; işletme topraklaması üzerinden geçen akımdan dolayı mı kaynaklanıyor? Çünkü yazıdaki işletme topraklamasının olması gereken değer=52,5V / trafo ana şalter akım değeri denmiş. Yani ben bu denklemden işletme topraklamasının olması gereken maximum değer = 52,5V(olmasına izin verilen max nötr voltajı / nötrden geçebilecek en büyük dengesizlik akımı anlıyorum. Doğru mudur,yoksa yorumumda bir eskiklik mi var?
 
Nötr-toprak arasında oluşan gerilim,nötrden geçen dengesiz akımdan kaynaklanır.Akımların
dengesizliği nedeniyle,nötrden,matematiksel olarak In = karekök ( I1 kare + I2 kare + I3
kare - I1 * 12 - I1 * I3 - I2 * I3 ) kadar akım geçer.Akımların eşit olması durumunda,ifa-
denin sıfır olacağı görülmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,733
Kullanıcılar
449,965
Son üye
Pentium55

Yeni konular

Geri
Üst