nötr yerine topraklama

syn üyelerimiz;mesajlarınızda alaycı tavırlar devam ederse,konu kapatılacaktır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sayın alpernbugra ben anladığımı 50 mesajdır söylüyorum da siz bir türlü yazdıklarımı okuyup iki dakika tefekkür edip bu adam doğru söylüyor deme nezaketinde bulunmadınız ki, sanki ben hiç üç faz alıcı görmedim de bana çizim yapıp anlayamadığımı vs ima ediyorsunuz, yukarıda siyahla gösterdiğiniz cümlede maksat sözün hedefini bulmasıdır, Herkese dönük bir cümle yazmadım ki senin uyarını dikkate alayım, gözlerini yukarıya çevirip bir daha bak HERKESE dönük birşey yok ortada ama ben bana itiraz edip sonra ima yoluyla haklısın diyen ama itiraza devam edip haklıymış havasını sürdüren insanlara cahil cühela derim, sen ister alın üstüne ister alınma, sana tavsiyem yazdıklarımı ve bana verdiğiniz cevapları bir oku sonra dikkatimi çek benim, ben elektriği burda öğrenmedim ama burda gerektiğinde öğretirim ama sana ona değil burada bu konuyu okuyan 600 kişiye, sana değil çünkü sen ve diğerleri benimle aynı dili konuşmuyorsunuz.cahil cühela lafını bile herkese mal etmeye çalıştın ya bu davranışını insanların vicdanına havale ediyorum...

sayın yönetici kendi adıma özür diliorum artık yazmayacağım zaten, umarım silmezsiniz bu konuyu da bu ibretlik tartışma orada kalmaya devam eder yıllarca...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
elektrokur madem soruorsun sana cevap yazayım çünkü sen saçmaldığında susabilmek erdeminden gayet uzak bir arkadaşsın, sen 380 volta maruz kalabilirler dediğinde kimse 220,221,223,,298,,378,379 diye anlamaz, neden mi? çünkü birisi sana 380 olmaz dediğinde adap ve erkan haklısın ona yakın olabilir ama 380 olmaz demektir ama sen ne yapıyorsun iki alıcının 380 volt göreceğini iddia edip sonra olmayacağı hatırlatılınca ama ben 379 a kadar demek istemiştim diyorsun madem öyle diyorsun o zaman sana onu da anlatayım kardeş...
sizin orada çizdiğiniz beni anlayamakla matrağa almaya calıştığınız şekle iyi bakarsanız olayın iki alıcı üzerinde 380 volt dolayısı ile bir alıcıya asla 380 düşmez gibi bir çıkarım da yanlıştır neden mi? onu söleyeyim
o şekle iyi bakarsanız üçüncü fazın da bu 380 volt devresine bir etkisinin olacağını ve böle bir devrede hiç bir zaman 380 e yakın (yükleriniz 1 2 watt gibi komik yüklerse belki bir alıcıda 350 volttan fazla veya yakın olabilir ) bir değer görülemeyceğini anlarsınız. Siz bana akıl öğreteceğinize gidin biraz devre analizi görün, tesis dersi alın, ben senin gibi cahil adamların matrağı olamayacak kadar aklı başında bir insanım, beni üzen senin gibi bir adama burada benden başka kimsenin cevap verememesi ki bigpasha kardeşime kısmen katılmasamda hakkımı verdiği icin teşekkür ederim olgunlugundan ötürü ben hatami anlarsam özür dilemesini bilecek bir adamım, senden önce biri daha vardı bir direnç üzerinde sadece akımın aktif kısmı harcanır diyordu ama onu 50 60 mesajdan sonra ikna ettim bana pop verdi, kendisi iyi bir arkadaşti bilgili idi ama hatasını asla kabul edemiyordu şimdi banlenmis ama belki aramızdadır saygıyla anarım kendisini yine de, onun icin senin gibi yanlışını kabule yanaşmayan insanlara cevap vermezsem burada meydan yarım yamalak bilgisi olan insanlara kalacak diye üzülerek cevap vermeye devam ediorum yoksa inan bana umurumda değil senin benden faydalanman, sen öyle bil benim bilgim bana yeter, sen komik bir adamsın, bigpasha ile de cok tartıştık ama helal olsun adama bak yiğide hakkını verebiliyor biraz erkan ve usül öğren ondan bilenlerin huzuruna çıkarken..


merhaba arkadaşlar. bence olay elektrik bilmek bilmemekten daha çok türkçe bilip bilmemek üzerinden dönmüş sanki. birbirimizi boş yere kırmanın anlamı yok. bu foruma daha yeni üye oldum ve ilk görüntülediğim konu da bu oldu. konudaki tüm mesajları da okudum ve electrics usta da elektrokur usta da haklı ama electrics usta daha bi haklı sanki :)

neyse electrics usta sana bir sorum olacaktı da. bu yazıda bahsettiğin 3. fazın etkisini tam olarak anlayamadım. biraz daha açabilir misin acaba? bir de direnç üzerinde aktif akım harcanma muhabbetinin geçtiği konunun ismini öğrenebilir miyim?
 
şimdi lamneth usta, şöyle izah edersem sanırım daha açık olur, şimdi yukarıdaki şekillerden yola çıkalım, devre dengeli olsa idi nötrden akım geçmeyecekti dolayısıyla kopunca da akım geçmiyor demek ki bu gerilim her alıcı için gene 220 volt anlaştık ??
peki şekilden bakınca bir aldanma söz konusu oluyor ne gibi diyeceksin
arkadaşlar hani diyor ya 380 volt cihazlara geliyor diye, eğer dengeli yüklenme olsa idi yani dirençlerimiz eşit olsa idi iki alıcı üzerine 380 dolayısı ile her alıcıya 190 volt düşecekti değil mi?
peki bu üstteki kabulle uyuşuyor mu? hayır çünkü bu bir yıldız bağlantı, yani ab fazları arasındaki yükten geçen akıma ac fazı ce bc fazları arasındaki yüklerden geçen akımlarda eklenir ve eksilir, hani üçgen bağlantıda faz akımları ile hat akımları aynı değil ya onun gibi hayal et ....
 
şimdi lamneth usta, şöyle izah edersem sanırım daha açık olur, şimdi yukarıdaki şekillerden yola çıkalım, devre dengeli olsa idi nötrden akım geçmeyecekti dolayısıyla kopunca da akım geçmiyor demek ki bu gerilim her alıcı için gene 220 volt anlaştık ??
peki şekilden bakınca bir aldanma söz konusu oluyor ne gibi diyeceksin
arkadaşlar hani diyor ya 380 volt cihazlara geliyor diye, eğer dengeli yüklenme olsa idi yani dirençlerimiz eşit olsa idi iki alıcı üzerine 380 dolayısı ile her alıcıya 190 volt düşecekti değil mi?
peki bu üstteki kabulle uyuşuyor mu? hayır çünkü bu bir yıldız bağlantı, yani ab fazları arasındaki yükten geçen akıma ac fazı ce bc fazları arasındaki yüklerden geçen akımlarda eklenir ve eksilir, hani üçgen bağlantıda faz akımları ile hat akımları aynı değil ya onun gibi hayal et ....



electrics usta süpersin valla azmine hayran kaldım
konuyu baştan itibaren satırı satırına okudum.ortada biraz yanlış anlaşılma var ama başından beri seni dogru buluyodum :)
tebrikler abi
 
Forumumuzda,her 6 ayda bir tartışılan " nötr koparsa ne olur " tartışması,maalesef,kırıcı
boyutlarda devam ediyor.Daha önce,Sn Nusret Alperöz hocamızın 1955 yılında yazmış ol-
duğu kitabı kaynak olarak verdiğim sayfayı yeniden ekliyorum.Bu bilgileri bilmeyenin ,mü-
hendis olmaması gerekir.Piyasa ustalarının tartışması ise,yaşayarak öğrenmelerine mal olur.
Bu işi anlamak için,hiperbolik fonksiyonları,determinantı,furye analizini bilmeye lüzum yok,ohm kanununu bilmek yeterli.
Ana şebekeden gelen nötr hattının kopması halinde:
Şebekeye bağlı olan abonelerde 190-380 ( çok özel durumda ) gerilim oluşabilir.230-240 v
dışındaki tüm gerilimlerde cihazlar hasarlanabilir.Bu durumu,daha önce,bigpaha ve alper-
bugra arkadaşımız gayet açık olarak izah etmişler.
Umarım,bu son " nötr koparsa ne olur " muhabbeti olur.
 

Ekli dosyalar

  • Nusret Alperöz.rar
    137.1 KB · Görüntüleme: 33
sayın yetiş konu gördüğünüz gibi sükuna erişti zaten, bu açıklamanız da konuya çok ışık tutacak bir tarzda değil o altı çizili yeri okursanız "ve toprak arızasında"diyor, ben burada sadece nötr kopması durumundan bahsettim, toprak arızasında 380 volt olamaz demedim, konunun tartışıldığı ama "net"leşmediği ortada, siz vediğiniz dökümanı okuyup arkadaşların bilerek veya bilmeyerek yükler üzerinde 380 volt oluşabilir deyişini savunuyorsanız hala o da sizin bileceğiniz bir şey, ben konuyu uzatmaktan hoşlanmıyorum zaten ama zaten bigpasha ve alperbugra arkadaşlar çok güzel izah etmişler demenize de bir cevap yazmam gerekiyor artık, sanırım siz konuyu baştan sana tam okumadınız, neyse herkes bildiği şekilde devam etsin , burada kırıcı bir durumda yok ben bigpasha arkadaşımla zaten helalleştim, burada tek gayem bir alıcıya asla teorik olarak 380 volt gelmeyeceğini anlatmaktır. 230 240 volt asla düşmez de demedim , ortaokul mezunları bile dediğimi anlamıştır sanırım burada...
 
Sn.electrics ben hiçbir mesajımda tek cihaz üzerine 380 V düşer demedim.Eklediğim resimlerin birinde 350 V yazıyor(Tek cihaz üzerine düşen tahmini gerilim tabi verilen örneğe göre), diğerinde ise iki cihazın toplamı 380 V.Eğer yazmışsam sizden özürdilerim.
 
Merhaba,evimin daire beslemeleri 380v.Dairelerin trifaze besleme olayına başından karşıyım,nötr kopma vs.problem olacağından dolayı.Dairemin beslemesini 2 fazı sigorta kutusundan iptal edip monofaze besleyeceğim.Bence sıkıntı olmaz sizlere danışmak istedim.
 
asıl ben sizden özür dilerim sizi bu derece tevazu göstermeye mecbur ettiğim için, sizinle zaten ters düşmedik de sizin ben konuyu anlamamışı gibisinden çizim yapmanıza cevap vermiştim sizin çizdiğiniz şekil benim söylediğim şeyle çelişmiyordu zaten ben asla yüksek gerilim oluşmaz demedim ayrıca, söylediğim bir binada normal şartlarda asla 380 volt bir alıcıya düşmez dedim, sizi seviyeli gördüm baştan beri, yanılıyorsam da ziyanı yok bir şey öğrenmiş olurum diye düşünmeli her zaman, bu konuda biraz sataşmalar oldu sanırım gerek ben gerek diğer arkadaşlar konuyu abarttık sanırım herkesden özür diliyorum, aksi düşüncede olanlar lütfen yazsınlar ama sataşma olmazsa ben de sataşmayacağım artık söz veriyorum yok yok en iyisi konuyu kapatmak çünkü baksanıza nerdeyse 100 mesaja yaklaşmış tadında bıraksak daha iyi sanırım...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,307
Mesajlar
916,564
Kullanıcılar
450,144
Son üye
Saffetarli

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst