nötr hattı kopmuş acil yardım ?

KuRSuN06

Üye
Katılım
27 Ara 2011
Mesajlar
77
Puanları
1
Yaş
37
herkese kolay gelsin arkadaşlar...
bizim binamızda ben işyerindeyken gündüz saat 3 gibi nötr hattı kofra sigortadan kopmuş babam aradı oğlum binada elektrik yok diye bende çalışıyorum elektrikçi çağırın yada bekleyin dedim onlarda elektrikçi çağırmışlar. gelen arkadaş sağolsun bitane klemensde nötr kablosunu birleştirmiş 50 tl alıp gitmiş akşam geldiğimde baktım başkada bişey yapmamış bina sakinleride elektrikten anlamadığı için onlara şöyle demiş ana hat kopmuş toprak kablosu bağladım şunu yaptım bunu yaptım. tabi evlerde yanan cihazlar zil santral kutusu falan hep yanmış. soruma gelince ben kendi daireme aşırı gerilim koruma rölesi takmak istiyorum ama entese siemense baktım hep motorları koruyan röleler var ev için aşırı gerilim koruma rölesi bulamadım yardımcı olabilirmisiniz ? birde faz 380 e çıktıgı için aşırı gerilim koruma rölesi takmam gerekiyor değilmi aşırı akım deil ?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
evet aşırı ve düşük gerilim rolesiyle priz linyelerini kontaktör üzerinden geçirerek cihazlarınızı koruyabilirsiniz. slm
 
peki nasıl bir kontaktör ve röle kullancaz ve kontaktörün a1 ve a2 uçlarını ve rölenin a1 a2 uçlarını nasıl bağlıycaz... ? ayrıca kaçak akım rölesi bi koruma sağlamaz değğilmi nötr hattının kopması durumunda ?
 
benim anladığım kadarıyla şunu yap diyorsun: bizim daireye tek faz geliyor ve nötr saatten çıkışta faz kablosunu a1 e nötr a2 ye gircez ama normal kontaktörün rst girişlerine ne bağlıycaz ve çıkışlarına linyelerimi bağlıycaz anlattıgından pek bişey anlayamadım ?
 
sn kursun. aşırı akım rolesi ile cihazlarınızı koruyamazsınız aşırı akım rolesı sadece atıyorum 30 a e ayarlarsınız uzerınde devreyı keser boylelıkle korur sızın evınızde 1A ,2A ceken cihazlar da var sızın apartmana gelen elektrıkcı yanlıslıkla 380 vermıs cıhazları yakmıs burada asırı akım rolesı hıc bır faydası olmaz.bu nedenle sızın yapacagınız tek sey yuksek gerılımlere karsı cıhazlarınızı koruya bılmenızı saglauan parafudur lar var orta gerılım ve alcak gerılım ıcın ıkı cesıttır.sız alcak gerılım parafuduru alacaksınız evlerde 220 volt kullanıyorsanız 220 voltluk parafudur alacaksınız bu parafudurun bır ucunu eve gelen faz hattına dıyer ucunuda topraga baglayacaksınız calısma mantıgı ıse soyle.parafudurun ıcınde bırbırlerıne temas etmeyen dagılmıs bır sekılde duran cınkolar var 220 volt ıcın konusuyorum 220 nın uzerınde bır gerılım geldıgı zaman bu cınkolar bırbırlerıne yapısım kopru olustururlar gelen yuksek gerılım topraga dogru gıder kendını sıfırlar cıhazlarınız korunmus olur.sız bınanın kofra kutusuna koyarsanız tum daırelerdekılerın cıhazları korunmus olur masrafta bolunmus olur
 
DÜŞÜK GERİLİM KONTROL ROLESİ BAĞLANTI ŞEMASI
Böyle bişey gördüm fakat burda fazın birini üstten ikiye girmiş daha sonra ordan l1e şönt atmış daha sonra s ve t fazlarını l2 ve l3 e girmiş gelen ilk nötrü röledeki nötr ayağını girmiş ordanda kontaktörün a2 ayağına girmiş ama a1 e bişey bağlamamış daha sonra kontaktöre girmiş senin dediğine göre ondan sonra kontaktörün alt girişlerine linyeleri giriyosun böyle bir bağlantımı diyorsunuz?
 
sayın lexar verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum gerçekten çok mantıklı en azından komple binayı koruyabiliyosun biraz araştırma yaptımda bağlantı şeması nasıl bulamadım yardımcı olabilirmisiniz ?
 
Alçak Gerilim Parafudurları | Elektro Teknoloji

sn kursun06 benimde parafudur ile tanısmam soyle oldu yakın cevremde bır ev 220 ıle beslenıyor kapasitif yük ile calısan bir iş yeri var.elektrik birden gitti geldi kondansatörler desarj oldu gelektrık geldıgınde kondansatorler pık yaptı anlık bı gerılım ykselmesı oldu evımde tam 8 tane elektronık esya patladı hemen gerılımı olctum normaldı anlık oldu benımde yapacafgım hıc bırsey yoktu.neysekı cıhazlardakı sıkıntı hep aynı ıdı anı geılım yukselmesı varıstorlerı ve kondansataorlerı patlamıstı degıstırdım.daha henuz parafudur alamadım bıraz pahalı geldı ama o ısyerı ıle aynı fazı kullanmıyorum artık panodan daıreme gelen faz ı degıstırdım :) saygılar
 
sayın kurşun kardeş yapacağın iş gayet basit.sigorta kutusunun yanına ayrı bir pano koyup içerisine monofaze roleni ve kontaktörünü koy.fazve nötrü roleye girceksin.fazdan nc kontak ucuna köprü at nc kontak çıkışını kontaktör bobin ucu a1 e ver a2 ye nötr verdinmi kontaktör çeker.kontaktör no ana kontağından fazı geçirip sigorta kutusundaki sigortalara ver.role üzerinde 180 ile 240 arası ayarla voltaj bu sınırlar dışına çıktığında kontaktör bırakacak ve cihazların korunmuş olacaktır. entes gkrc-m2 kael dp 02 kullanabilirsin slm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,197
Mesajlar
915,758
Kullanıcılar
449,975
Son üye
yamanelektronik2023

Yeni konular

Geri
Üst