Nötr İle Toprak Nasıl Bulunur?

burada herkes den güzel fikirler ortaya çıkıyor. Herkes çalışma hayatında kazasız belasız günler geçirir inşallah. Burası erler meydanı çalışma hayatı sadece toeriye veya pratiye dayanmıyor. Burada bunlara şahit oluyoruz bazı şeyler yaşanarak ögreniliyor. İnşallah tecrübesi çok olan arkadaşlar meslektaşlarına yardımcı olurlarsa toplumda bilinçli insanlar ve faideli nesiller olacaktır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Tabiki topraklamasız bir tesis, tesisat düşünemeyiz. Hayatımızın bir güvencesi için çalışıyorsak tesisin güvenliği için de topraklama yapmalıyız. Arkadaşların önerileri çok güzel eğer kablo renklerinden ayırt edemiyorsak ölçmeyi denemeliyiz.
 
multimetreyi toprak ile nötrü ölçtüğü zaman 0,2 V değer vermesi gerekir eğer değer sıfır çıkarsa nötr ile toprağın birbirine teması vardır.
 
gerçek toprağı bulmak istiyorsan (earth rezistansmeter) toprak direnci ölçüm cihazı bularak bununla ölçüm yapmalısın.
emo lar genelde ücret karşılığı bu işi yapıyor.

eğer amatörsen en kolay yol faz ve diğer iletkenler arasına sıra ile ütü veya saç kurutma bağla ~ 2000W hangi uçta voltaj 220 den daha çok
aşağı düşüyorsa o kablo topraktırki eğer nötr - toprak kısa devre değilse mutlaka aralarında bariz bir voltaj farkı göreceksin.
eğer tesisatın standartlara uygunsa rahatlıkla şunu söyleyebilirim.kahve - siyah renkler faz: mavi-gri nötr : sarı zemine yeşil çizgi
toprak.

fakat malaesefki ülkemizde ev tesisatlarını teknisyen-tekniker-usta gibi arkadaşlar değilde çırak çocuklara yaptırıldığından rast gele kablo renkleri ilede karşılaşman sürpriz olmaz:))
 
iyi bir ustaysa renk olarak sarı yeşili toprak olarak kullanmıştır genelde belirdin renkler toprak olarak kullanılır faz nötr arası voltaj biraz daha yüksektir
 
evimin prizinden kontrol kalemiyle fazı buldum o zaman diğer delik te nötr dur yandaki çıkıntılarda toprak peki bunu bağlayan adam ya toprak la nötrü karıştırmışsa size sorum toprakla nötrü multimetreyle nasıl bulabilirim?

:D hajı :D çok kolay panodan sök nötrü eline bir cihaz al :D bütün prizleri dolaş bak dönüş yapıyormu aman dikkat et dönüş ucunu izole et çarpılmayasın : )
 
herkesden güzel cevaplar gelmiş kısaca ev (çoğu fabrika ve depolardada geçerli) tesisatın eski ise (20- 30 yıllık belki dahada eski ) zaten toprak olduğunu düşünmüyorum. büyük ihtimalle toprak nötüre verilmiştir. bunu yapının nötr klemensinden (eğer varsa tabii) görebilirsin. ama illaki emin olayım diyorsan multimetre ile ölçüm yapman ben ucuz hem kolay hemde tehlikesiz.
 
bazı arkadaslar faz nötr arası faz toprak arası gerilimden daha yüksektir gbi bir cümle kullanmış.. Yapmayın arkadaşlar Bildiğiniz üzere nötr aynı zamanda trafonun işletme topraklamasıdır. Yani toprağa bağlıdır. Bu durumda işletme veya koruma toprakmalasının ohmajına göre voltaj değişecektir. Ezbere cevap vermeyelim...
 
En kolay yolu heralde devrede kaçak akım rölesi varsa , alamaç kullanarak bulmak. Kaçak akım rölesi açmaz ve alamaç çalışırsa bu uç nörtdür..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,989
Son üye
veyselknkc

Yeni konular

Geri
Üst