Led ampul

Katılım
13 Mar 2016
Mesajlar
82
Puanları
1
Yaş
36
elimde böyle bir led ampul var çalışmıyor baya pahalıya almışlar herhalde tamir olurmu acaba ???
 

Ekli dosyalar

  • DSCF2474.JPG
    DSCF2474.JPG
    433.8 KB · Görüntüleme: 17
  • DSCF2475.JPG
    DSCF2475.JPG
    393.4 KB · Görüntüleme: 14
Olur arkadasim olur olmasinada sen yapacaksan olur tamir icin verirsen yuzu astarini gecer
 
bu tip ürünlerde bozulan ne oalbilir ki ? smd ledler ve büyük bir soğutucu var elektronik devrenin olduğu kısma pek ulaşamadım büyük bir soğutucu var gövdede
 
Ledlerde sorun olacagini sanmam olsada bi kacinda olur sorun devre uzerindedir %90 devreye ulasip bi gozden gecir yanan parca falan varmi kablo cikma kopma erime varmi devre yollarinda ve kartinda kirik catlak varmi bunlari kontrol et eger bi parcaysa sorun 1tl ye al 2 lehim tamam
 
işte o karta nasıl ulaşacam onu bilmiyorum soğutucuyu sökebilirsem tamir etmee çalışırım ...
 
Arıza tespitinde temel kural basitten zora doğrudur. Önce duya bak dip kontak temas etmiyor olabilir haricen enerji ver dene. Sonra kademe kademe zora doğru...
 
LED Lamba nasıl tamir edilir
LED teknolojisi artık günlük yaşamımızda her yere girdi. El fenerleri, otomobil farları, ışıldaklar ve evde kullandığımız ampullerde eskiden akkor lambalar kullanılırken, yerlerini artık yavaş yavaş LED lambalar almaya başladı. Bunun en büyük sebebi LED teknolojisinin daha fazla enerji tasarrufu sağlaması ve kullanım ömrünün uzun oluşu. LED lambalar hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayınız

DİKKAT: Buradaki bilgiler, elektrik konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişilerce denenmemelidir. Lambanın tamiri sırasında kesinlikle şehir elektriğinde takılı olmamalıdır.
Öncelikle LED lambanın yapısını inceleyelim.
Lambanın kapağını dikkatli bir şekilde çıkaralım. Bazı LED lambaların kapakları yapıştırılmış veya camdan yapılmış olabiliyor. Bunların çıkarılması zor olabilmektedir.

DİKKAT: Camdan yapılmış lambaların kırılması sonucu ciddi yaralanmalara sebep olabilir.
LED lambanın içinde küçük LED'ler bulunur. Aşağıdaki resimde kapağı çıkarılmış 5 Watt değerindeki lambada, 10 tane küçük LED görüyorsunuz.
10 LED'li lamba
10 LED'li lamba
Genellikle yüksek Watt değerine yüksek ampuller içindeki LED sayısı da artmaktadır. Burada tamirini yapacağımız kısım sarı renkte olan LED'ler. Buradaki LED'ler birbirine seri olarak bağlanmıştır. LED'lerden birinin çalışmaması sağlam olsalar bile diğer LED'lerin çalışmasını engeller.
LED lambanın içi
LED lambanın içi

Alternatif akımı, doğru akıma çevirme devresi
Alternatif akımı, doğru akıma çeviren devre
LED'lerin alt kısmına bakacak olursak basit bir devrenin olduğunu görebilirsiniz. Burada alternatif akım doğru akıma çevrilerek LED'lerin kullanabileceği hale dönüştürülüyor.
LED soğutucu
LED soğutucu
Kaliteli bir LED lamba içinde mutlaka iyi bir soğutucu sistem bulunmalıdır. LED lambaların en büyük düşmanı ısıdır. Fazla sıcak ortamda çalışan LED'lerin kullanım ömrü de kısalır. LED lamba satın alırken içindeki soğutucuyu kontrol etme şansımız yok, fakat lambayı elimize aldığımızda çok hafif geliyorsa işin içinde bit yeniği olacağından şüphelenmeliyiz. Kaliteli olan LED lambaları uzun süre kullanmanız mümkündür. Kalitesiz Uzakdoğu ürünleri maalesef beklenen performansı gösterememektedir. Ülkemizde bu sektörde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır. Yerli üretim LED lambaları kullanarak milli ekonomiye katkıda bulunalım.
Şimdi evlerimizde kullandığımız LED lambanın patlamadığında nasıl tamir edebileceğimizi görelim.
Gerekli Malzemeler
1. Havya seti
2. Beyaz LED
3. Pense, tornavida, keski
Çalışmayan LED'in üzerinde genellikle küçük siyah bir nokta oluşur. Ancak biz yinede her ihtimale karşı bütün LED'leri kontrol edeceğiz. Küçük LED'lere 3 volt doğru akım vererek çalışıp çalışmadığını kontrol ediyoruz. LED'lerin + ve - uçları olduğu için buna göre elektrik vermemiz gerekir.
Bozuk LED
Bozuk LED
LED'lerin Kontrolü
LED'lerin Kontrolü
Burada 2 kalem pille kontrolü gerçekleştirdim.
DİKKAT: Fazla veya ters akım verildiğinde LED'ler bozulabilir.
Patlayan LED'leri tespit ettikten sonra bu LED'leri sökerek, yerine piyasada rahatlıkla bulabileceğiniz. Beyaz LED'lerden lehimliyoruz.
LED'in lehimlenmesi
LED'in lehimlenmesi
Burada yine LED'in + ve - yönlerine dikkat etmeliyiz.
LED + ve - ucu
LED + ve - ucu
Birden fazla LED'i ardı ardına bağlayabilirsiniz, burada dikkat edeceğiniz nokta ne kadar söktüyseniz aynı sayıda takınız. Taktığınız LED'lerin seri bağlı olmasına ve + ve - uçlarına dikkat ediniz.
Seri bağlı LED'ler
Seri bağlı LED'ler
Benim elimde beyaz LED fazla yoktu, bu nedenle diğer renklerden de LED kullandım.
İşte beklenen sonuç
İşte beklenen sonuç
İşlem tamam kapağı kapatarak duya yerleştirerek çalışmasını ümit ediyoruz.

NOT: Deneyimlerim sonucu normal LED leri power LED ile beraber kullandığımda çok fazla süre geçmeden bozulduğunu gördüm. Power LED fazla akım çektiğinden normal LED'leri bozmaktadır. En doğrusu ebay gibi sitelerde 50 adet high power 0.5w 5630 SMD LED için 4-5 $ gibi fiyata alınabilmektedir. Bunlarla değiştirilmesi daha doğru olacaktır.
Yada bozulan LED lamba içindeki LED'lerin sağlam olanını bozulan diğer LED lamba için kullanabilirsiniz. karar sizin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,407
Mesajlar
917,350
Kullanıcılar
450,312
Son üye
ErkanGlc

Yeni konular

Geri
Üst