Kontaktör bobini

elk_54

Üye
Katılım
26 Eyl 2010
Mesajlar
121
Puanları
1
sayın ustalar elle çalışan 3 fazlı bir kesicimiz var.bunun kumanda panosunda güç 380 kumanda 24 dc ile besleniyor.daha yeni yapılmasına rağmen sürekli arıza çıkarttı.1 kere çalışınca ikinciye çalışmıyordu.sigortayı aç kapa yapınca çalışıyodu.1 kere kesiyorum bırakınca aç kapa yapmak zorunda kalıyodum. sorunu bir türlü bulamadık sonunda kontaktörü değiştik ve düzeldi.kontaktör bobinin bozulduğunu nasıl anlarız teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
bobin değerini ölçerek kontaktörün mekaniyi bozulmuş olma ihtimali var
 
Kontaktörün hareketli paleti sıkışıp açma kapamada gecikme yapabilir.Yay sistemi problemli olabilir.Palet arasına giren yağlı veyatozlu nesneler paleti bırakmada sorun çıkarabilir.Bobin sargıları kavrulmuş olabilir.Bu durumda fazla akım çekilir,hareketli palet karşıya yapışmaz veya zor yapışır.
 
Kontaktör bobini ve bobinin hareket ettirdiği kontaklar elektromekanik bir mekanizmadır. O yüzden arızayı elektriksel ve mekanik olarak ayrı ayrı iki noktada da aramak lazımdır. Bobinin elektrik arızası bobinin bakır sargılarının yanarak kopması, kavrulması veya bobin sargılanrının vida bağlantı yerlerindeki lehim bağlantısının kopmasıyla oluşur. Bu durumda zaten bobin çalışmaz. Bunu bir multimetre ile sesli direnç ölçümü yaparak tesbit etmek kolaydır. Elektriksel olarak bobin kaynaklı yaşanacak ikinci arıza ise kalitesiz ve bobini gerekli değer ve sarım sayısında sarılmamış bir kontraktörün voltajın bir miktar düşmesiyle yaşanır. 170 - 180 volt gibi gerilimlerde bile çalışması gereken kontaktör bu değerlerde çalışmaz.

Mekanik arıza ise, makanizmanın olası bir çok sebepten dolayı sıkışmasıdır. En hızlı tespit kontaktör üzerinde bulunan manuel test butonuna basmakla yapılır. Burada bir sorun tespit edilirse kontaktör sökülerek mekanizmanın temizlenmesi, zımparalanması gerekebilir. Bir diğer sıkışma sebebide yanlış takılmış yardımcı kontaklar olabilir. Eğer yardımcı kontağın sürgüsü kontaktöre gerektiği gibi kenetlenecek şekilde montajlanmamışsa kontaktör sıkışabilir.

Bu siteye göz gezdirmekte de fayda var:

Erk Mühendislik - Teknik - KONTAKTÖR
 
sayın ustam multimetre ile bobin ölçümü nasıl yapıyoruz peki?
 
Bobinden önce kontakların yapışıp yapışmadığını bi kontrol etmeyi unutma kardeşim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst