Kompanzasyon sorunum var,acİl

mharput

Üye
Katılım
21 Ara 2007
Mesajlar
61
Puanları
1
Yaş
39
1600+1600KVA 2 adet trafom var.Bunları kompanze eden 575+575kvar'lık 2 adet kompanzasyon panom bulunmakta.Şu anki reaktif oranım 21,reaktif güç kontrol rölemi 1.00'a ayarladım fakat 20'nin altına düşürmek istediğim halde olmuyor.Panolara baktığımda reaktif güç kontrol rölelerinin sadece 7'şer grubu devreye aldığını görüyorum ve ekranında 1 veya 0,99 yazıyor.Daha fazla grup dereye alsa reaktfi değerim düşecek fakat bu kez kapasitife geçtiği düşünülerek aksine grup devreden çıkarıyor.Reaktfi güç kontrol rölelerinin hassasiyetini kaybettiğini düşünerek yeni röleler aldım.Acaba röleleri değiştirmem bu sorunu çözermi?Yardımcı olursanız çok sevinirim,ne kadar acil olduğunu hepimiz biliyoruz....Teşekkür ederim...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
devrende kaç grup var? kondansatörleri çektiği akımları ölçmende fayda var.
devreye bağlı akım trafosunun oranı çektiğin güçle orantılımı? fazlarda dengesizlik olabilirmi? bide c/k ayarını yap röle üzerinden.
koly gelsin.
 
İki kompanzasyon panomda da en fazla 7 grup devreye giriyor.Kondansatörlerimi kontrol ettim,hepsi normal.Sistemden 1000A civarında akım çekiyorum.Fazların dengesi konusundan tam emin değilim ama kontrol edeceğim.akım trafosu oranım 2500/5A.C/K ayarım 0,05'e ayarlı,1.grup 25kvar.Diğer gruplar 50'şer kvar.
 
dostum rolenin markası nedir.devreye sık girip çıkan bi yükün var mı.rolenin zaman ayarlarını düşürdün mü.
 
Röle Federal FX12 marka.10 yıldır kullanılıyor.Zaman ayarlarını oynamadım.10sn olarak ayarlı.3.kademelere 50'şer kvar daha ekledim ama röle cosphi değerini yeterli gördüğü için daha fazla grup devreye almıyor.Yani ben grup sayısını artırsam veya kondansatör eklesem bile bunu panodan öncesinde yapmadıktan sonra hiçbir anlam ifade etmeyecek gibi görünüyor.Fabrikada çalışma üretime göre değişiyor.Ayrıca kırıcı ve değirmen gibi içindeki mala göre değişen yükler var.Onun dışında sorunlu çalışan makinalar yok.Ayrıca trafolardaki kurulu güçler 1600kw'dan aşağı değil.Fakat buna rağmen diğer gruplar çekmiyor.Sorunun içinde çıkmak için aklıma sadece reaktif röle geliyor.Yarın sabah değiştireceğim fakat bu olmazsa ne yaparım bilemiyorum.O zaman köşeye sıkışacam...Yardımlarınıza bu nedenle bu noktada ve sonrasında çok ihtiyacım var...
 
ben senin yerinde olsam önce rolenin zaman ayarlarını olabildiğine düşürürüm aydınlatma vs.gibi tek fazlı yükleri olabildiğine üç faza eşit dağıtıp1-2 gün takip ederdim. eğer sonuç değişmiyorsa entes RG 12 C yi kullanıp ilk üç kademeyi monafeze olarak kullanırdım tabii sistem buna müsade ediyorsa. kolay gelsin.
 
Sn.mharput,Reaktif röleni değiştireceksen KAEL VARKombi 12 kullan.Bu rölede endüktif ve kapasitif ceza sınırlarını set ediyorsun.Fakat sorun başka da olabilir.Büyük ihtimal sayaçlar primer tarafta.Böyle ise trafonun endüktif yükünün de kompanze edilmesi gerekecek.Bununla ilgili forumda yeterli bilgi var.
Senin bize sunduğun bilgiler yeterli değil.3 fazdan ölçen rölenin mutlaka faydası olacaktır.Herhalde sistemde bir fazlı alıcılar da vardır.
 
mharput ' Alıntı:
Röle Federal FX12 marka.10 yıldır kullanılıyor.Zaman ayarlarını oynamadım.10sn olarak ayarlı.....Yardımlarınıza bu nedenle bu noktada ve sonrasında çok ihtiyacım var...
Rölen 10 yıl önce takılmışsa akım trafon da galiba 10 yıllıktır. Sınıfı da 3'tür. Ben derim ki önce akım trafonu sınıf:0,5 ile değiştir, sonra da orhan gökmen'in dediği gibi zaman ayarını 2-3 saniyeye düşür, birkaç gün endeks takibi yap. Sonra da röle değiştirme işini düşün.
 
Şu an sistemim çalışmıyor fakat sabah devreye alacam.Röleden 10sn olan zaman ayarını 5sn'ye düşürdüm.Sabit grup(50kvar) rölenin ölçüm yaptığı akım trafosundan sonra bağlanmış,tıpkı diğer gruplar gibi,sadece bizde sabit grup elle devreye alınacak şekilde bir kollu şaltere bağlı.Yani rölenin 11 kademesi kullanılmış ve birde sabit grup var.Şu an sistemden yük çekmiyorum ve bu kollu şalterleri kaldırdım.Reaktif değerim az da olsa düşüyor.Kapasitifim çok düşük olduğu için artsa da şu an sorun yok.Akım trafosundan önce bir kondansatör grubu bağlamam değeri düşürür mü?Akım trafom sınıf 1,bu çok fazla sıkıntı yaratır mı?
 
1600 kW 1 trafo için Akım trafosundan önce 30-35 kvar civarında sabit kondansatör bağlayın.
Kompanzasyon sisteminizdeki sabit kondansatörü kullanmayın şalter devamlı açık dursun.
Role zamanlarını 20 sn aşağıya ayarlamayın.
1 grup 25 kVAR kalsın 2 grubu da 30-40 kVAR arasına düşürün.

Bende de 2 adet 1600kVA trafo var makina karekterlerimiz benziyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,322
Mesajlar
916,707
Kullanıcılar
450,161
Son üye
Nonjekal

Yeni konular

Geri
Üst