Kompanzasyon konusunda yardım

fizup

Üye
Katılım
14 Eyl 2010
Mesajlar
56
Puanları
1
Kompanzayon yaptığım tesiste fazlardan çekilen akımlar 50-30-30A.akım trafom 75/5A.RG3-12C röle kullandım.Röle üzerinden fazlardan çekilen reaktif güçleri okuyup buna göre monofaze kondansatör koydum.1.kd.2,5kVAR.RST-2.kd.5kVAR.RST.3.kd.1kVAR.T-4.kd.1kVAR R.-5.kd.1kVAR S -6.kd.1kVAR.R-7.kd.1,5kVAR.T.-8.kd.1.5kVAR.S.okuduğum reaktif güçlere göre kademelerim biraz eksik gözüküyor.Ama röle zaten hepsini devreye almıyor ve normale geçiyor.Röle üzerinde okuduğumda reaktif aktifin %14-15 kapasitif 0 gözüküyor.Ama sayaç %60 reaktif %30-40 kapasitif yazıyor.Sayaç ve röle üzerinden okuduğum değerler neden birbirinden farklı.Röle bağlatımlarım,k-l uçları doğru.Bütün yükler akım trafosundan geçiyor.Rölede CosQ=1 ayarında röle 10.programda çalışıyor.Devrede sabit kompanzasyon yok.Ne yaptımsa sayacın hem kapasitif hem reaktif yazmasını önyemedim.Sanırım aklıma gelmeyen atladığım birşeyler var.Bilgisi olan arkadaşlar yardım ederse çok memnun olurum.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İlk kademeyi ,5 kvar trifaze yaparak,set işlemini tekrarlarmısınız ?
 
Sn Fahri yetiş'in cevabına ilave olarak 1-Kondansatörleri test edin kapasite kaybı varmı diye 2-Röle kademe güçlerini 10.programda doğru algılamışmı diye girip kontrol edin hatalar var ise manuel olarak girip düzeltin.
 
Yüksek kademeyi 1.e alarak okuttum,kademeleri manuel kontrol ettim her şey doğru.Kondansatörleri yeni taktım.Rölenin okudukları ile etiket değerleri aynı
 
her fazdan cekılen akımı esıtlemeye calısın 50 amper ceken faz dıgerlerının neredeyse 2 katı...
 
Dengesiz yüklenme sorununu çözemiyorsanız.Toplam kondansatör gücü yeterlimi kontrol edin, 12 kademeyide kullanın tavsiyem;
5-2,5-1-1-1-1 ilk 6 grup trifaze
1-1-1-0,5-0,5-0,5 ikinci 6 grup monofaze
 
Yükleriniz,çok hızlı girip çıkmıyor ise,ifadenize göre tesisiniz normal.Bir de,sayacı değiştirmeniz düşünülebilir.
 
Entes'in sayaç özelliğini kullanarak kendi sayacınızın doğruluğunu test etmeyi deneyebilirisniz. Röleyi ayarlardan enerji değerlerini resetleyin ve kendi sayacınızdan endeks alın, varsa akım trafo çarpanınıda dikkate alarak endeksleri karşılaştırın.


Monofaze kondansatörlerinizin en küçük değerinin 1 kvar olması sorunlardan biri olabilir. 0,5 kvar 230 V veya 0,25 kvar 230 V kondansatör daha sağlıklı sonuç verebilir. Akım trafosunun değerini yazmamışsınız, çevirme oranı kondansatörlerin doğru tanınması konusunda önemlidir. Çevirme oranı büyük ise küçük değerli kondansatörleri doğru olarak tanımayabilir.

1.kd.2,5kVAR.RST
2.kd.5kVAR.RST
3.kd.1kVAR.T
4.kd.1kVAR R
5.kd.1kVAR S
6.kd.1kVAR.R
7.kd.1,5kVAR.T
8.kd.1.5kVAR.S

Rolenın akım gerilim bağlantılarının kendi arasında sırasıyla R/S/T OLARAK BAĞLANMAYIPTA MESELA S/R/T VEYA T/R/S gibi bağlanması durumunda monofaze kondansatör diziliminiz 3-4-ve 5 kademeler için (üçü de aynı değerde olduğundan) sorun olmaz ama role 6 kademedeki R fazı olarak bağladığınız kondansatörü T fazında S fazı olarak bağladığınız 1,5 kvar kondansatörüde R veya T fazında tanıyıp bu kayıtlara göre devreye alıp-çıkarabilir. bu durumda kayıtlı bilgi ile devreye giren kondansatör değeri aynı olmayınca hedef değerleri tutturmak mümkün olmaz.
 
Tesisteki yüklerin karakteristiği nedir? (Devreye girip-çıkma ve devrede kalma süreleri, indüktif, kapasitif yük oranı) Röle üzerindeki t-on, t-off, t-rc süreleri nedir?
Birde sn. moner69'un dediği gibi röle üzerinden okuduğunuz R fazı, panodaki birinci faz olmayabilir. Fazlarda şaşmalar varsa eğer, voltmetre ile röle üzerindeki fazların, panoda hangi fazlar olduğunu bulun ve monofaze konandatörleri ona göre yerleştirin. Sn. scorpion eyes'in dediği gibi kondansatörlerin kapasitelerini ve fazlarını röle üzerinden kontrol ettiğinizde de bu olayı teyit edebilirsiniz.
 
sayacın 2005 ve öncesi sayaçmı? ayrıca akım harmoniklerin nekadar röle üzerinden görebilirsin.
eğer harmoniklerin fazla ve sayaçta dediğim gibi 2005 ce öncesi ise o sayaçlar harmonik akımlarını reaktif güç gibi görüyor.

röle üzerinden gördüğün değer doğru kabul edersek. sayacı değiştir.


bu okuduğun kademler dediğin gibi doğru ise ve röle onları okuduysa tüm bağlantıların doğru olmasa bile röle bağlantıları düzeltmiştir.

yani rölede bir sorun yok.

birde hem kapasitif hem endüktif aynı anda ilerliyorsa. monofaze kondansatör seçimin kesinlikle yanlıştır.
röle normale geldiğinde reaktif güçlerine bak ve hangi faz eksik oradan görmeye çalış.

sayaç bozuk değilse eğer.

senin monofaze kondansatör seçimin yanlış ve röle şunu yapıyor tahminimce. bir yada iki faza eksik kompanzasyon oluşuyor ve bu durumda trifaze kondansatör alıyor. ve diğer istenmeyen fazda kapasitif yazıyor yada tam tersi oluyor durmadan.

röle üzerinde oranları doğru gördüğünden eminmisin

rölede cos lerdeyken yukarı tuşuna bir kere bas ekranda E-00 çıkacak orada sete bas en yukarıda gördüğün değer kapasitif değeri bir kere daha yukarı tuşuana bas ekranda I-00 göreceksin yine sete bas en üsteki değer senin endüktüf oraını gösterir
kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
128,371
Mesajlar
917,086
Kullanıcılar
450,246
Son üye
faruk can

Yeni konular

Geri
Üst