kabin malzemeleri uzerine bir soru

yolgezer74

Katılımcı Üye
Katılım
13 Mar 2015
Mesajlar
1,397
Puanları
56
Yaş
34
selam millet nabersiniz:)
hal hatirdan sonra kafama takilan bir seyi sormam lazim. malumunuz hoparlor kabinlerinde plastik pek onerilmez. cinlama yaptigi, hoparloru tenekeye cevirdigi icin.
ben de soyle bir sey yaptim
1YbWm5.jpg

tipine bakmayin kaydi az. kaplanacakti yalan oldu:) ama sesi cidden iyi icinde 5 kilo kaplama malzemesi var:) porta kulaginizi dayamak kulaginizi kaybettirir:)
peki sorunnnerde derseniz alin size sorun.
zmZZ8R.jpg

bu arkadas plastik govde ile utanmasa benim kabinden iyi ses verecek. hoparloru ciplak da dinledim oyle benim hoparlorden cok ustun degil. zaten olmasi zor ya:)
plastigi desek oyle cok matah bir sey de degil ve nasil cinlama yapmiyor:) acaba cok genis oldugundan mi?
bu arada siyah kabindeki 4 ohm 20 watt rms woofer,ayni tweeter ve ic ogranlari alinmis midrange. ahsap olan 4 ohm 5 watt rms piezzo tweeter. bu tweeter a adi demeyin sadece her hoparlore gitmiyor:) bu arkadasin orjinal tweeter i da piezzo idi o yuzden bunlari takmak zorunda kaldim. baska tweeterlari yutuyor:)
kafayi yicem ya. ayni kaynakla besledim benim ahsap kabinler cok cok azbir fark sagladi.
 
Merhaba. "Hoparlörlerin serbest havadaki rezonans frekansları hesapsız hazırlanmış olan kabinler içerisindeki rezonans frekansından farklıdır.Kabin içerisindeki ve boşluktaki bu rezonans frekansları uygun kabin hesapları yapılarak ayni değerde tutulabilir." şeklinde kabin hesabı başında önemli bir not mevcuttur.MEB'lığı Elektronik-1 basılı yazılı kitabından alıntı yapılan aşağıdaki kabin hesaplarında,bu rezonans frekansı olayını hiç de şansa bırakmadan hesaplı olarak da yapabilmek mümkündür.

Üniversitede bir öğrenci iken 2 yollu (Normal ve tiz hop.lü) cross-over'lı sunta kabinlerden şans eseri çok iyi sonuç da almıştım.Hop.lerin arkasındaki kabin boşluğunu yatak süngeri ile "S" bükümlü şekliyle saracak şekilde doldurmuş ve kabin hacmini bu hop.lere göre oldukça da yüksek seçmiştim,kabin kalın suntadan idi,ince kontraplak değildi açıkçası.İncelerde kabin duvarları içinde yeterli sünger olsa bile yine de istenmeyen gürültülü titreşimler oluyor.(Ses verimi kötüleşiyor) ve plastik kabinler kesinlikle iyi sonuç da vermiyor.

Araba teybi çıkışı için çift yaptığım kabini şu anda tv ses (Harici çıkışında) halen kullanıyorum.Hop.leri defalarca yırtıldı,atılacak hale geldi,ama ben pes etmeyerekiinat ederek epoksi reçine (Resin) ile harelet ederken tam esnemeyen kısımları dışında kalan hop.koni yüzeylerini yapıştırarak halen de kullanıyorum.Büyük boy müzik setinin plastik kabinlerini de 10 sene öncesinde sunta (sıkıştırılmış talaş tozlu tahta) kabinler ile tamamıyle değiştirmiş ve çok iyi bas ses çıkışları (Düz zeminde tam dururken) almıştım açıkçası.

Aşağıda bas-refleks kabin boyutları baz alınıp bu hop.'lerin hesapları,hop'ün kaplayacağı hacim (Dm3) hop. çapları (cm) üzerinden ve ayrıca hop.lerin çapı ve hop.'lerin rezonans frekansları tam gözetilip verilen bu grafiklerden seçilen değerlerle hesaplanması yoluyla hop.kabinlerinin tasarımlanması şeklinde verilmektedir.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Dip Not: Hop.konilerinin tamirinde öncelikle yırtılıp açılan bu kısımları başlangıçta 404 plastik çelik ile yapıştırıp birleştirdikten sonra bir küçük fırçayla resin tam katılaşmadan (24 saatte kuruyanı) tüm koniye tüm yüzeylere,hem alttan hem de üst kısımdan küçük fırça ile tam emdirip yedirerek,tüm koni yüzeyinin homojen (ayni sertlikte ve kalınlıkta) olmasını tamir işlemini uyguladığım bu hop.konilerine bu şekilde yapmış oldum.Ses kailtesi veta distorsiyon (İstenmeyeb bozulmalar veya harmonikle oluşan titreşimler,istenmeyen hop.geri sesleri,vb.) bakımından karton koniye nazaran daha az bozulma oranını,bu ses hop.’lere tam uygulanırkan,hoparlörler süngerli ve kapalı iken almış oldum.

6ZWAvl.jpg

586JP5.jpg

q4Ooqq.jpg

7o30Pr.jpg

lk5ajk.jpg
 
cevap icin tesekkurler. benim aslinda kabin icindeki serbest hava miktari ile alakali bir derdim yok. cunku bu hoparlorlerden elimde bir suru vardi. daha once de kabin hazirlatmistim. anlayacaginiz hoparlorjn boslugu sorun degil. zaten ben hoparlorun sesinden sikayetci falan degilim:)
asil kafama takilan sizin de bahsettiginiz, plastikten iyi ses alinamamasi mevzuu.
bakn bu siyah renkli kolon ile daha once denk geldigim bir kolon vardi. bu ikisini adam nasil hazirlamissa mukemmel ses aliyorsunuz. bu nasil mumkun oluyor:)
resimlerdeki tasarimlari biliyorum. zaten yaptigim kabinler de o sekilde oluyor genelde. dedim ya bejim kendi yaptigimdan sikayetim yok. ama adam nasil plastikten bu sesi alabildi? gram cinlamaz mi yaw:)
 
ha ayrica bunlar da ne sunta ne kontrpllak farkinda iseniz. mdf denilen bir malzeme. siradan suntadan cok daha sikisiktir.
 
Merhaba.Evet,mdf türü nispeten daha sert ve daha tok malzeme olduğundan belki tahta,sunta yanında plastiğe göre daha iyi ses verebilir belki sizin de dediğiniz gibi.Her malzemenin tınlama sesi de denilen kendi öz rezonans frekansında titreşme durumu da var biliyorsunuz,bir de hop.lerin havada (Ters geri sesler yok edici girişimde (Ters fazda çıkmış) olduğu için istenmeyip ya perdeleniyor,ya da labirent şeklinde yapılarla yönü 180 derece değişirken önden çıkan hop. sesi ile ayni fazda titreşmesi sağlanıyor.Böylece yapıcı bir girişimle 2 kat artmış bir ses çıkışı (Daha verimli) alınıyor,labirentli yapılan bazı pc ses kuvvetlendiricili hop. kabinlerinde de uygulandığı gibi) serbest rezonans frekansı ile kabine girdiği anda ve geri ses basıncı da kapatılıp engellendiğinde,kabin malzemesiyle toplamda yaptıkları bir rezonans frekansı değeri sonuçta (asıl hop. verimini veya kalitesini tam olarak ortaya koyan) ortaya da çıkmış oluyor.

Bu kabinlerin tam uzmanı veya piri dediğimiz kişiler de,aslında sizin de çok iyi belirttiğiniz gibi,bunu çok iyi ayarlayan insanlar hiç şüphe yok ki.Yani asıl maharet (Hüner) bence bunların tam olarak uydurulmasında veya adaptasyonunda tam olarak da yatıyor.Bu uzmanlar bunu kendi tecrübeleri veya kendi yaklaşık hesapları ile de (hesapsız veya kitaba bakmadan) belki gerçekleştirmiş olabilirler diye ben yine de düşünüyorum.Belki böyle iyi sonuçları da almış olabilirler belki.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
ben bu iste cok iyiyim demiyorum. sadce cok fazla ustune dusuyorum, her kabinde en ince ayrintiya kadar dusunup olabilecek en iyi yalitim malzemelerini koyuyorum. ayrica da biraz tembrlim:) misal gordugunuz mdf kabini 3 aydir kaplayacagim:) :) :) bu nedenle de ucuza satmiyorum zatn bir senede 4-5 amfi tasarlayip satiyorum. arada yaptigim sadece guclendirici tarzi seyler haric.
asil kafami bozan da bu ya,
arkadas biz ugrasip didiniyoruz ve hep ogrenegeldigimiz plastikten kabin olmaz lafini bunu tasarlayan kisi nasil yalanliyor:) hem oyle boyle degil otturuyor resmen namissiz:)
 
bir de ek bilgi. elinde benimki gibi fi tarihinden kalma datasiz hoparloru olup da olcmek isteyen arkadaslar bakir ve su ile hoparlorun yaklasik kac litre kabine ihtiyac duydugunu anlayabilir,
ben daha cok hoparloru iki kalin satih arasina koyup hangi aralikta iyi ses verdigini buluyorum,
bir de on bilgi. bass reflex kabin ile stereo kabin arasinda fark var. bass kabin daha buyuk olabilir, ancak full range bir cikis alacaksaniz kabinin basslari daha sert vermesi iyidir, ha bir de hoparloru duvara yaslayacaksaniz ve cok guclu iseniz portu arkaya yapmak iyidir. ancak yakin mesafede bass hissetmek istiyorsaniz one acabilirsiniz, ama asiri ruzgar yaratabiliyor:)
 
@binbaşı soruj bulundu abicim. ben yalitmaygi yanlis yapmisim:) su anda baska bir malzeme kullandim. kabindeki alan cpgaldi. mesele, hoparlore biraitigim alan darmis. su anda son seste almadigim verimi yari gucte aldim. ki ideal uzakliga varmadan.
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,210
Mesajlar
915,844
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst