Kaçak akım sorunu

canerten

Paylaşımcı üye
Katılım
23 Ocak 2016
Mesajlar
1,526
Puanları
106
Merhabalar.

Evde ufak bir sorunla karşıkaştım ve çözemedim. Evde toprak hattı yok. Dolayısıyla prizde toprak hatları bağlı değil. Prizi kontrol kalemi ile kontrol edince bir ucunda lamba yanıyor(faz), notr yamıyor, toprak zaten bağlı değil yanmıyor.

Amam aynı fişe 2 metre 3 priz takıp oradan bakınca. Hem nöt'de, hem toprakta kontol kaleminin lambası yanıyor. Üçlüyü açtım sorun yok. Yan komşunun evde 3lü pirizi denedim. Sorun yok. Ama benim de 3'lüyü takınca böyle bir durumla karşılaştım. 3 telde de toprak bağlı olmadığı halde elektrik var gözüküyor.

Problem ne olabilir?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektriğin kendisi tuhaf olunca böyle tuhaf arızalarla karşılaşabiliyoruz. Peki bu uzatma kablosunda birşey çalıştırdın mı, çalışıyormu. Uzatma kablosunu yeni mi aldın. Ancak anlattıklarına göre senin uzatma kablosunun bir tarafında kopma, gevşeme veya uzatmayı yapan kişi kabloyu izolesiyle birlikte vidalamış olabilir. Senin ölçtüğünde nötr gelmediğinden sızıntı dediğimiz elektrik hem nötrde hemde boştaki topraklamada görünüyor. Uzatmayı ters çevirip prize taktığında muhtemelen hiç elektrik göremeyeceksin. Ama bende merak ettim enteresan bi durum.
 
Son düzenleme:
Evdeki farklı bir prizde dene birde bakalim durum ne?..uzatma kablosunda kopma var gibi.fis dibinde filan!. Başka olasılık yok
 
Farklı piriz, üst kattaki komşu vs'de de durum aynı. Toprak nötr arasını ölçütüğümde resmen 25V var.

Uzatma yeni. Komşuya gittim denedim sorun yok onda aynı uzatmayla. En son 1 metre 3 telli kablo ile denedim. Prizie soktum tek telini(faza). Tek telin ucuna baktım. Lamba yandı faz var. Ok. SOnra kablonun hemen yanındaki diğer sarı ve mavi tellere baktım( hiçbir yere takılı değil, boşta) Faz var. Yani 3 telin biri fişe takılı ama kabloda 3 telde kontorl kalemi lambası yanıyor.

Biraz araştırınca şöyle bir şey öğrendim. Elektrik fazdan geliyor, fakat nötr hattı kopuksa dönemiyordur. Ama bunu yapmaya çalışıp nötr'ü binadan tamamlayacaktır. Yani topraktan(toprak hattı değil). Dolayısıyla dönen akım binaya, kablolara, her yere atlıyor. Hatta işte bu tek telini deydiğim kabloda(yeni kablo) yan tele bile atlıyor. Çünkü tüm binanın elektriği nötr'de geri dönmüyor. Enerji olarak plastiğe vs geçiyor.

Yani nötr hattı bir yerlerde kopuk. Benim anlayabildiğim bu doğru mudur?

---

Bi elektrikçi arkadaşımda şöyle dedi. Binada biri sistem kurmuştur. Kaçak kullamak için nötrü binadan çekme gibi birşeyler yapıyorlarmış. Sayaç dönmüyor o zaman filan dedi. Anlayamadım. Eğer böyle bir şey varsa Bedaş vs. arayıp şikayet edeceğim. Gelip bütün evleri kontrol etsinler. Amam emin olamıyorum. Emin olmadan da şikayet ayıp olur.
 
Bugün bütün kabloları sigortadan itibaren kontrol ettim. Ölçü aletin uzun kablo bağladım. Bütün fişler ile sigorta arasında kopuk ve kısadevre kontrolü yaptım. Herhangi bir sorun yok gözüküyor. Fakat elektrik verince nötr ile toprak ucu arasında 70 V var.

Ciddi cddi birisinin evde bir boruya nötr hattı bağladığından şüphelenmeye başladım.
 
Merhaba. Bakın,herhangi bir yere bağlı olmayan 3'lü prizdeki toprak ucunun kontrol kalemiyle çok hafif yanması elektromanyetik indüksiyonla,paralel,yani yan yana giden kablolarda oluşan statik elektrik yüzündendir. Toprak ucu topraksız bir prize takılı iken tam boşta kalıp hiçbir bir yere temas etmediğinden statik elektrik tam olarak orada kalır, kont. kalemi de onu göstermiş olur. Kontrol kalemiyle,3'lü priz çıkışı boşta iken fazdakinin yaklaşık 1/3'ü kadar bir ışık şiddetiyle kont.kaleminin lambası yanacaktır, 5 metrelik evdeki 3'lü prizli bir uzatmada ayni durumu daha önce de denemiştim, açılan bir konu başlığındaki bazı şüpheler için.

Ama şu var ki nötr hattınız çok sağlıklı olsaydı (Nötr-toprak arası en fazla 1-2 volt ac kadar olsaydı) nötr ucunda da kontrol kalemi lambasının hiç yanmaması gerekirdi. Çünkü nötr hattı boşta olmayıp nötr noktasına tam olarak irtibatlı olduğundan içinde oluşan statik elektrik buraya deşarj ediliyor, çok sağlıklı olan normal durumlarında. Örneğin evimizdeki nötr hattı şu anda çok sağlıklı olduğundan 5 mt.'lik uzatmalı kablodaki nötr hattında, kont.kalemi değdirilince hiç bir yanma yoktur.

Nötr'de yanması nötr bağlantıları ile ilgili ciddi problemin de belirtisidir. Sebebini siz kendiniz bulmaya,araştırmaya başlamışsınız,ama gerektiğinde yetkili elektrikçilerden destek (yardım) almanız çok daha iyi olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
@binbaşı Çok teşekkürler. Nötr hattı ile ilgili problem var. Ama sigorta çıkışından itibaren bütün prizlrere kadar nötr sağlam. Ölçü aleti ile uzun kablo yapıp bipp te kontrol ettim. Herhalde sigorta ile sayaç+kofra arasında bir sorun var. Gerçi kofraya da baktım. Nötr sağlam. 220 gözüküyor.

Elektrikçiyi çağırmaya gittim. Durumu anlattım. 3 lü priz bozuktur getir bakayım dedi:). Gelse diyeceği ilk şey "bütün tesisatı yenilemek lazım, kablolar gitmiş vs vs.." halbuki öyle bir durum yok. SAdece toprak hattı yok. Bu da benim tercihim. Toprak hattının olmaması nötr hattında 70 V olması anlamına gelmemesi lazım. Ama elektrikçiye göre 3 tel yoksa bu normal.

Dolayısıyla da benden daha az bilen bir elektrçiyi eve sokup başıma iş almak istemedim.
 
Yalnız şöyle bir durum var. nötr-faz arasındaki voltajda herhangi bir voltaj düşmesi yok. 216V sabit voltaj var. Hani nötr tamamen kopuk vs olsa bu şekilde binanın demirinden vs bu kadar sağlam voltaj tamamlaması lazım. O sebeple şöyle bir çıkarım yaptım bilmem doğru mu?

Bizim nötr hattı sağlam. Fazda sağlam. Fakat binadaki diğer dairelerden birinin nötr hattı kaçak elektrik kullanmak için gidilmiş bir su borusuna vs. binanın demirine bağlanmış olabilir. Dolayısıyla onun kullanıdığı elektrğin geri dönüşü nötr'de bütün binaya duvarlara aktarılıyor. Dolayısıya bizim buatlardaki, kablolar vs de buradan bütün kablolara bu biriken akımı çekiyor. Fakat prizden kontrol ediğidinde bu belli olmuyor. Çünkü binada sonuçta toprağa bağlı. Yani akım ölçerken toprağa gidiyor. Ama 3'lü prize aktarılan kablolardaki (3 tel dede) enerji toprağa aktarılamadığından orada elektriği görebiliyorum(70V)

Doğru olabilir mi?
 
toprak hatti yoksa veya cok zayıfsa nötr toprak hattında voltaj görürsünüz.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,193
Mesajlar
915,738
Kullanıcılar
449,968
Son üye
ibrahimkalebayir38@gmail.

Yeni konular

Geri
Üst