Kaçak Akım Rölesi ve Toprak Hattı İlişkisi?

Prizde toprak hattı varsa ve cihaz gövdeye kaçak yaparsa kaçak akım rölesi devreyi açacaktır.

Prizde toprak hattı yoksa ve cihaz gövdeye kaçak yapıyorsa kaçak akım rölesi devreyi gene açabilir, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi cihazlar sıhhi tesisat üzerinden suya direkt temas ettiğinden açabilir. (İhtimal, kesin değil)

Prizde toprak hattı yok, cihaz gövdeye kaçak yapıyor ve de toprağa kaçak yapacağı bir yer yoksa gövdesine temas eden kişi üzerinden devreyi tamamlar. Bu durumda devreyi açması gerekir, ancak buna güvenip emniyeti kesinlikle elden bırakmamak lazım.

Saygılar....
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
mükemmel bir açıklama olmuş yalnız son açıklamada hem toprak hem kaçak akım rölesi varsa ve faz fırının gövdesine (toprak hattı materyeline ) temas etmişse, faz gövde materyaline temas ettiği an röle devreyi açmalıdır diye düşünüyorum.

teşekkürler.

- Eğer kaçak akım koruma rölesi var toprak hattı yok durumunda;
fırın kablosundaki faz fırın gövdesine temas etmiş olsun.
1. Fırına hiç kimse dokunmazsa ne olur?
2. KAR varsa fakat Toprak Hattı yok ise ne gibi tehlikeler vardır?
 
- Eğer kaçak akım koruma rölesi var toprak hattı yok durumunda;
fırın kablosundaki faz fırın gövdesine temas etmiş olsun.
1. Fırına hiç kimse dokunmazsa ne olur?
2. KAR varsa fakat Toprak Hattı yok ise ne gibi tehlikeler vardır?
Fırın gövdesi topraklı değilse fazın fırının gövdesine temas etmesi durumunda KAKR muhtemelen atmayacaktır. Gövdeye dokunulmazsa birşey olmaz ama KAKR yoksa gövdeye dokunursanız çarpılırsınız. Toprak hattı olmaması durumunda ve cihazların gövdelerine kaçak olması durumunda KAKR çalışmayacak ancak cihaz gövdesine temas edilmesi durumunda KAKR işlevini yerine getirecektir. Yani KAKR görev yapmak için çarpılmanızı bekleyecektir. Ama toprak hattı olursa gövdeye olan kaçaklar toprağa akacağı için KAKR hemen görevini yerine getirecektir. Anlık olarakta olsa çarpılmak istemiyorsanız topraklama olmak zorunda.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,368
Mesajlar
917,062
Kullanıcılar
450,244
Son üye
halilsezen

Yeni konular

Geri
Üst