Jeneratör çalışırken yazmayan sayaç devresi

emodiyator' Alıntı:
Önceki mesajımda 1 faz için 6 aboneye kadar diyecektim yanlışlıkla 3 faz demişim.Şimdi olay şu aboneler 1 fazlı olursa bir kontaktörle 6 aboneye enerji verebilirsin.Eğer aboneler 3 fazlı ise her aboneye 1 kontaktörle yol verilebilir.Şekil çizerek anlatmaya çalıştım tek hat çizdiğim 3 çizgi bıraktığım hat 3 faz anlamında kafan karışmasın abone sayısını istediğin kadar artırabilirsin incele konuşalım

nOyj3V.jpg
Haklısınız bu şekilde büyük oranda çözülür.. Fakat Bunun tek sıkıntısı kontaktörlerin her hangi birinin arızalanması durumudur. Misal x3 arızalansın. Jeneratör modunda kontaktör çekmesin.. Bu durumda x1 ve x2 çıkışları sayaç üzerinden tersten Şebeke barasını besleyecek, 3. abone tersten beslenmiş enerjiyi sayaçtan geçirerek alacaktır..

Bunun gibi arızii durumlar göz ardı edilirse kullanılabilir..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Haklısınız bu şekilde büyük oranda çözülür.. Fakat Bunun tek sıkıntısı kontaktörlerin her hangi birinin arızalanması durumudur. Misal x3 arızalansın. Jeneratör modunda kontaktör çekmesin.. Bu durumda x1 ve x2 çıkışları sayaç üzerinden tersten şebeke barasını besleyecek, 3. abone tersten beslenmiş enerjiyi sayaçtan geçirerek alacaktır..

Bunun gibi arızii durumlar göz ardı edilirse kullanılabilir..


Güzel bir açığını buldunuz şemanın fakat bende yeni bir çözüm daha buldum :) şöyleki ; x1-x2-x3 kontaktörlerinin bobinlerini bu kontaktörlerin NO yani normalde açık kontaklarından geçirip öyle enerji lendiririz.Olası kontaktörlerden birinin bobininin yanması durumu yada herhangi bir sebepten çekmemesi durumunda seri devre olduğu için kontaktörler çekmeyecektir.Buda devrenin ters besleme ihtimalini ortadan kaldıracaktır.Bir ihtimal daha var x1-x2-x3 kontaktörlerinin birinin yada birkaçının yapışması durumunda şebeke kontakörünün NC kontağı kullanılarak olası jeneratör şebeke çakışması da önlenir.
 
Son düzenleme:
Reaktıf Güç Kontrol rölelerınde, generatör devrede iken, rölenın bir terminaline, generatör devresinden elektrık verildiğinde, röle kompamzasyon kontrol görevini yapmıyor. Sayaçda da böyle bir giriş yapılırsa sayaç yazdırılmıyabilir, ama bu kötü niyetle suitimale açık durum.
 
Reaktıf Güç Kontrol rölelerınde, generatör devrede iken, rölenın bir terminaline, generatör devresinden elektrık verildiğinde, röle kompamzasyon kontrol görevini yapmıyor. Sayaçda da böyle bir giriş yapılırsa sayaç yazdırılmıyabilir, ama bu kötü niyetle suitimale açık durum.


jeneratör uyumlu sayaçlar var zaten..linktek gibi.. Suistimel için gerekli tedbirleri alsın teiaş.. Transfer panosunun belli kısmı mühürlenir, transfer panosundan sayaca giden kablolar çelik spiral boru içinde gider felan...
Zaten henuz bir mevzuat yok..Medaş bölgesinde bu sayaçlar kullanılmıyor.. Ama yakında bir düzenleme yapılır diye umut ediyorum..


https://aktif.net/tr/urun-ve-hizmetler/Enerji-Sayaclari/Iskraemeco-MT174-Trifaze-Elektrik-Sayaci
 
jeneratör ve şebekeden bir faz bir nötürü aşağıda verdiğim linkteki sisteme adapte edin ve auto manuel olan düzeneği yanlız autoda kalacak şekilde ayarlayın ve sayaç sonrasına monte edin sorununuz çözülecektir. tabi buna kurum ne der orasını bilemem
 

Forum istatistikleri

Konular
128,492
Mesajlar
918,021
Kullanıcılar
450,465
Son üye
iro

Yeni konular

Geri
Üst