jeneratörün aşırı yüklenmesi

elektrots

Üye
Katılım
16 Mar 2009
Mesajlar
11
Puanları
1
Her jeneratör geçici olarak nominal yükün belli bir katı oranında ( mesela 1,5 )çalışır mı. Ve bu geçici denilen zaman çoğunlukla ne kadar süre olur.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
benım bıldıgım jeneratörler genelde tam yukte bile calıstırılmaz (uzun süre ) ..... ama nomınal gucun 1,5 kat buyugunde jeneratör kullanırsanız sızın ıcın daha rahat ve sorunsuz iş yapacaktır.
 
Her jeneratör geçici olarak nominal yükün belli bir katı oranında ( mesela 1,5 )çalışır mı. Ve bu geçici denilen zaman çoğunlukla ne kadar süre olur.

Bu kavramlar uluslar arası ISO8528 standardında detaylı olarak açıklanmıştır. Bu standart Türkiye’de TS ISO 8528 olarak kabul edilmiştir. Tüm motor ve alternatör üreticileri buradaki değerleri sağlayacak şekilde üretim yapmaktadırlar. Bu kavramlar jeneratörün hangi kategoride çalışacağını da tanımlar.
- Standby Güç: Değişken yük altında sınırlı sürede çalışma gücüdür. Ortalama %70 yük değerinde yılda toplam 200 saat çalışabilir. Şebeke enerjisi kesintilerinde yedek güç olarak kullanılır. Aşırı yüklenemez.
- Prime Güç: Değişken yük altında sürekli çalışma gücüdür. Ortalama yük değeri %70 olmalıdır. 12 saatte 1 saat %10 aşırı yüklenebilir.
- Continuous Güç: Sabit yük altında sürekli çalışma gücüdür. Ortalama yük değeri %100 olabilir. Aşırı yüklenemez.

Jeneratör setinin etiketinde çalıştırılabileceği kategori (Standby, Prime, Continuous) belirtilmiştir. Bu çalışma koşullarının üzerinde kullanmak şu problemlere neden olacaktır:
- Motorun aşırı ısınması
- Motordaki aşınmaların artması
- Alternatör sargılarının aşırı ısınması
- Yağlama yağının incelmesi ve yağ basıncının düşmesi
- Motor ömrünün kısalması
 
GENSAN ELEKTRiK MAKiNALARI / GSA ALTERNATÖR
(Gensan alternatörler geçici olarak nominal yükün 1.5 katı yükte çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. ) (Gensan alternatörler yardımcı sargılı olduğu için 2 dakika süre ile %150 yüklenmeye uygun olarak dizayn edilir.) Bu bilgiler gensan jeneratörün internet sitesinde var.
Eğer motorlara yol verilecekse ( bu motorlarda yılda maksimum 30-40 defa 5 dakikalık çalıştırılacak)kalkış akımı 10 sn de nominal akıma dönecekse jeneratör seçimini buna göre seçmek daha doğru olmaz mı.Sonuçta maliyet benim için önemli.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,658
Kullanıcılar
449,942
Son üye
Nzmtekin

Yeni konular

Geri
Üst