Izolasyon trafosu

Sn. ceyran21 usta;
Hani hep söylediğimiz devresini tamamlama olayı var ya;
İşte elektriğin etki edebilmesi için (Çarpması yada birşeyi çalıştırması vs.) devresini tamamlaması gerekir.
Yani
A ucundan çıkan elektrik B ucuna ulaşmıyorsa (yada tam tersi) etki edemez.
O hlade elektrik etki etmek için ne yapacak..?
İletken birşeylerin üzerinden geçerek devresini tamamlamaya çalışacak...
Şimdi;

Resim-1 de; A'noktsından yola çıkan elektronlar B noktasına giderken bir yerde yolun ikiye ayrıldığını görüyorlar (CinAli'nin dokunduğu yer.). bir kısmı resimdeki Lamba üzerinden giderken, bir kısmı CinAli'nin üzerinden gitmeye karar veriyor (Hangi tarafa ne kadar gideceği yükün direnci ve adamın vücut direnci ile alakalı).
Az gidiyorlar uz gidiyorlar dere tepe düz gidiyorlar.... :)
Sonununda Lamba üzerinden gitmeyi seçenler zor bela yükü aşarak
B noktasına varıyorlar. Tabi Lamba üzerinden geçtikleri için lambaya etki ediyorlar ve lamba yanıyor.
Diğer yolu seçerek CinAli üzerinden gitmeye kalkanlar ise adamın üzerine kadar varıyorlar ama bir bakıyorlar çıkmaz sokak... Çünkü Adamı geçip B noktasına gidecek bir bağlantı yolu yok... Eee CinAli'nin üzerinden geçip devam edemedikleri içinde (devreyi tamamlayamadıkları için) CinAli çarpılmıyor...
Resim-2 de ise;
Lamba üzerinden gitmeyi seçenler yine aynı şekilde giderken...

CinAli üzerinden gitmeyi seçenler CinAli'nin üzerine varıyorlar bir bakıyorlar yollar karışık. Tam vaz geçecekler :) uyanığın biri Eureka (Buldum) diyor. Başlıyor anlatmaya adam izole ayakkabı giymemiş toprakla arasında iletkenlk var ve B noktasıyla toprak arasında da iletkenlik var diyor. Eeee diyorlar :) . CinAli'nin üzerinden geçerek toprağa ineriz. Toprakta bir müddet ilerledikten sonra B noktasının toprağa bağlandığı noktaya ulaşırız oradanda B noktasına varırız diyor.
E hadi o zaman diyorlar ve uyanığı takip ederek
B noktasına varıyorlaaarrr.... Yani devreyi tamamlıyorlar. Dolayısıyla bizim Cin Ali'nin "üzerinden geçtikleri için" Maalesef kendisi çarpılıyor..
Bu çarpılmanın şiddeti; Lambanın direnci, CinAli'nin vücut direnci ve toprağın spesifik direncine bağlı olarak değişir..
Biraz Mizah katayım dedim.. Uzun oldu Kusura bakmayın... :)
 

Ekli dosyalar

  • Adsız.jpg
    Adsız.jpg
    53.6 KB · Görüntüleme: 15
Son düzenleme:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
arkadaşlar bu izolasyon trafosu çalışma mantığını tam anlayamadım resim deki izolasyon trafosu normal bir trafo gibi değilimi resim de zaten faza dokunuyor nasıl çarpılmıyor anlayamadım
İzolasyon trafoları genelde otomasyon ve kumanda panolarında kullanılır. Pano içerisindeki 220 ile çalışan role, kontaktör gibi kumanda elemanlarının çalıştırılmasında kullanılır. Şebeke trafolarının nötr ucu topraklanmıştır. Dolayısıyla faz toprak arası 220v olur. İzolasyon trafosunun bir ucu toprağa verilmediğinden trafonun faz ucu sizi çarpmaz. Toprağa doğru akamaz. Ama iki ucu birden tutarsanız sonunuz pek hayırlı olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,198
Mesajlar
915,773
Kullanıcılar
449,979
Son üye
schule48

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst