Hakan Şükür'den Teknik Eğitim Fakültesi Mezunlarına Mühendislik Müjdesi

Üstüne basa basa yazıyorum "her TEF mezunu mühendis olacaksa bu yasa değişikliği saçmalıktır"

Ama yukarıdaki arkadaşın da değindiği gibi zamanında neredeyse soruların tamamını çözen bir meslek lisesi mezunu mühendislik okuyamıyordu. Yahu adam zaten meslek lisesinde matematik nedir görmemiş. O noktadan sonra adil katsayı çarpımlarıyla yarışsa ve buna rağmen kazanıyorsa elinden öpmek gerekir o adamı. Bir kesim %100 başarı ile mühendislik okuyobiliyorken (ki 13 yaşından beri meslek öğreniyor), diğer kesim daha kaliteli lise eğitimi almasına karşın %70 başarı ile mühendis oluyordu.

Özetle; mesele her TEF mezununun mühendis olmasını hedeflemek değil, gerçekten bu mesleği çok istemiş, hak ettiği halde katsayı engeline takılmış insanlara bir hak tanımak olmalı. O da mevcut TEF mezunlarının %5-10'u arasını geçmez. Geçiyorsa bir sıkıntı vardır zaten.
Arkadaşım peki söyler misin bu ayrımı nasıl yapacaklar yani bu yüzde 5 i sınavla mı belirleyecekler bence hayır tüm hepsine tanıyacaklar benim eleştirdiğim de burası işte.
Şu andaki rekabet ortamı yetmiyor mu Genius dışarıdaki rekabet ortamı çok mu güzel bir şu forumda yayınlanan ilanlardaki ücretlere bak o ücrete çalışanlar oldukça işimiz zor.(Ancak elbette buna çalışmak zorunda kalanlarda oluyor onlara lafım yok)
 
1995 li yıllardan sonra meslek liselerine haksız bir uygulama olarak katsayı uygulaması getirildi. Meslek lisesi mazunları zaten fizk kimya matematik dersleri görmedikleri için üniversiteyi zor kazanıyorlardı. Durum böyle iken dışardan dershaneye gidip ya da kendi çabaları ile başarmış olan öğrencilerin önüne katsayı engelini çıkardılar. Bunların bir kısmı TEF e yöneldi. Bu arada normal liseden mezun olup sınav başarısı düşük bir hayli öğrenci de TEF e girdi.

Şimdi sorum şu.... Meslek lisesinden sonra TEF e gidenler için mühendis olma hakkını verildi diyelim. Bu durumda normal liseden sonra
TEF e gidenlere haksızlık olmayacak mı? Doğal olarak bunlar da mühendis olma hakkını arayacak.

Yok eğer değil diyorsanız..
bu durumda
meslek lisesi+TEF mezunu= mühendislik diploması ise
meslek lisesi+mühendislik fakültesi mezunu=????
meslek lisesi+mühendislik fakültesi mezunu+yüksek lisans mezunu=?????

soru işaretli yerdeki kişilerin ünvanı ne olmalıdır? hiçbirşey farketmeyecekse insanların bunca yıl çalışıp çabalamalarının karşılığı, bir farkı olmayacak mı?
 
Bu Mühendislik Eğitimini alacaksa herkes alacak ama bu eğitimi almazsa veya bu eğitimi başaramazsa TEF mezunlarına aldıkları eğitimi yakışır bir Unvan verilmeli, ve bence böyle bir unvan verilirse mühendislik tamamlama isteyenler yarıyarıya azalır.
 
mühendislikte ayağa düştü hepten
 
mühendislikte ayağa düştü hepten

Mesleğine ilgili bir TEF mezunu ile mühendislik mezunu arasında uçurum yok bunu kabul edin, aşağılayıcı söylemlerden de vaz geçin. Arada matematiksel birikim olarak farklar olabilir o konuda haklısınız ama gerekli eğitim hakkı ile her şey halledilir. Bugün piyasada tanıdığım çoğu teknik öğretmen lise mezunu muamelesi görüyor sırf diplomasından dolayı. Eee atama da yok, bu mudur 4-5 yıl üniversite eğitimi almanın karşılığı? Neden bu kadar rahatsızsınız? Siz madem ki TEF mezunundan üstün olduğunuzu düşünüyorsunuz iş veren de ona göre değer verir size. Yoksa tek hüner diplomanızda mı?
 

Bu sorunun muhattabı ben değilim. Mevcut siyasi irade ya da daha öncekilerini de hiçbir zaman savunmam. Bir çarpıklık olduğu ortada. TEF mezunu ve atanan teknik öğretmen sayılarını orantılarsak sonuç ortada. TEF mezunlarının çoğunluğu özel sektörde çalışıyor. Madem öğretmen olamıyorlar bir ünvanları olması gerekir. Benim şahsi olarak kimsenin ekmeğinde ya da ünvanında gözüm yok. Sadece TEF mezunlarının da özel sektörde bir adı olması gerektiğini düşünüyorum. Her şey bundan ibaret. Bu kadar düşman gözüyle bakmanıza gerek yok. Hepimiz aynı sistemde eziliyoruz, aynı sistemde haklarımız yeniyor.

Hepsini geçtim; bu ülkede meslek lisesi mezunuyuz diye katsayı engeliyle karşılaşan bizdik. 13 yaşından beri elektrik mesleğini okuyan insan nasıl olur da elektrik mühendisliği okumak isteyince ALAN DIŞI tercih olarak yorumlanır.
 
Çalışıyorlarsa ünvana gerek var mı..
maksat çalışıp para kazanmak ise zaten çalışıyorlar..
özel sektörde çalışan binbir meslekten insan var..
müdür ,şef, genel müdür..vs
onbinlerce mühendis meslekleri dışında iş yapsa sonra devlet hiç ihtiyaç yokken hatta öğretmenlik fazlalığı varken başından atmak için bunların
hepsini öğretmen yaptım deyip atamalar içine soksa ne olurdu...
hayat kolay değil, öğretmen olupta çocuğunu daha iyi okutmak için seyyar satıcılık, hamallık yapanları bilirim..
etiket ,ünvan,ad peşinde koşturmayın..ayıptır..
ünvanım, adım yok diyerek iş bulamamak diye birşey olmaz..zaten bulunuyormuş..
öğretmenlik ünvanını ve adınızı gururla taşıyın..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst