theasus

Üye
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
54
Puanları
1
Yaş
39
floresan.jpg

Yukarıdaki devrede her elemanın işlevinden bahsederek floresan lambaların çalışma mantığından anlatabilir misiniz?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
yardım edecek kimse yok mu sorum o kadar zor olmasa gerek?
 
yardım edecek kimse yok mu sorum o kadar zor olmasa gerek?
zor değil de biraz basit gibi

devreye enerji verilir balasttan geçen elektrik ilk çalışma komutunu verir, tüpün bir ucundaki elektrottan diğerine bir ark oluşturur. Bu arkın enerjisi tüpün içindeki cıvayı buharlaştırır. Bu buhar elektrik yüklenerek gözle görülmeyen ultraviyole ışınları saçmaya başlar.Bu ışınlar da tüpün iç yüzeyine kaplanmış olan fosfor tozlarına çarparak görülen parlak ışığı oluşturur. starterin görevide gaz üzerinden atlama gerçekleşinceye kadar aktiftir.atlama gerçekleşince devre dışı kalır.yanmakta olan bir floresanın starterini çıkarsanızda lamba ışık vermeye devam eder,çünkü starterin yerini gaz almıştır.
 
Starter
Neon gazı ile doldurulmuş, küçük bir gazışıl lambadır. Starter lambasına paralel bağlı kondansatörün görevi radyo parazitlerini giderici ( önleyici ) olarak çalışır ve voltaj darbesi zamanını uzatır. Starterin görevi ise floresan ampul devresinin otomatik olarak çalışmaya başlamasını sağlamaktır. Floresan ampul çalışmaya başladıktan sonra starter devreden çıkar. Starter nasıl çalışır? Starter lambasının biri ya da herikisi bir bimetal-termik elemandır. Starte 160 V civarında yani düşük gerilimde ışıldar ve elektrodu ısıtır. Isınan bimetal elektrot kıvrılarak akım devresini kapatır. Bu durumda akım şok bobini ( balast ) üzerinden ve lamba flemanlarından geçerek flemanları ısıtır. Bimetal elektrot bu arada soğuyarak eski durumuna döner ve akım devresini açar. İşte bu açma anında yüksek bir gerilim oluşarak floresan lamba ateşlenir.

Floresan Tüp

Bir floresan lamba yada floresan tüp bir gaz deşarj lambası olup, civa buharını uyarmak için elektriği kullanır. Uyarılan civa atomları kısa dalga ultraviyole ışını oluşturur, UV ışını ise fosforun parıldamasına neden olarak, görünür ışığın oluşmasını sağlar.

Balast
Balastın görevleri; Starterin açması anında, balast trafosunun özindüksiyonu nedeniyle yaklaşık olarak 1000 V gibi yüksek bir gerilim oluşturarak floresan lambanın ateşlenmesini sağlar. Floresan tüp ateşlendikten sonra balast trafosunun endüktif direnci nedeniyle süratle gerilim 100 V gibi bir ışıldama gerilimine düşer. Gerilim bu kademeye düşünce starter artık ışıldayamaz. Balast trafosunun endüktansı nedeniyle işletme anında bir faz kayması oluşacaktır, bu değer kompanzasyonla düzeltilir. Bu yüzden aydınlatmada balastların varlığının kompanzasyon gerektirebileceği unutulmamalıdır.

Girişte paralel bağlı kondansatörün görevi ise bireysel olarak bu balastın, Şebeke tarafından bakıldığında, endüktif özelliğini ortadan kaldırmak yani bireysel kompanzasyonunu sağlayıp, güç faktörünü düzeltmek içindir.
 
şehir şebekesi AC midir DC mi arkadaşım biraz düşün lütfen sence hangi akımla çalışır????
 
teşekkürler çok güzel bir açıklama olmuş
 
Gerçekten çok faydalı bir anlatım. Teşekkürler.
 
Starterin çalışması genel olarak eksik bilinir ve söylenir.Starter üretilirken içine kontak görevi yapacak olan bimetal veya bimetaller monte edilir.Önemli nokta,starterin içine özel bir gaz basılır.Bu gaz 200 volt üzerinde delinip elektron akışına izin verir.180 volt altında gaz açık devredir.Fluoresan lambanın ateşlemesi için enerji verildiğinde balast üzerinden startere 220 volt uygulanır.Starterdeki gaz elektron akıtmaya başlar,bu ışıma gözle görülür.Elektron akımı başlayınca starterin içi ısınır,bimetal bir tarafa bükülür diğer kontağa değer. bu anda flamanlara gerilim uygulanır,flaman ısınır ,flaman ısınınca tübe elektron yaymaya başlar.Bu esnada balastın seri direnç olmasından dolayı starterin uçlarındaki gerilim 160 volt civarına düşer.Starter içindeki gaz söner,kontaklar soğur birbirinden ayrılır.Kontakların açılma anında balastın indüktif özelliği devreye girer,flamanlar arasında 800 ila 1000 volt arasında bir pik gerilimi oluşur.Bu gerilim cıva buharını delinmesine ve elektron akışına başlamasına sebep olur.Böylece ampul yanar. enerji kesilinceye kadar yanma devam eder.Bizim bildiğimiz budur.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,849
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst