fazla kompanzasyon zararlı mıdır?

halhal

Üye
Katılım
19 Haz 2016
Mesajlar
325
Puanları
1
Yaş
41
Merhaba,
yasal mevzuat gereği uymamız gereken %15(kapasitif) ve %20(end) gibi 2 değer var. ancak öyle bir tesis tasarladık ki end %2 kapasif %1,5 ancak.
bunun tesisimize bir zararı olur mu? fazla kompanzasyonun tehlikesi var mıdır? malzeme ömründe bir değişme olur mu?
teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
üstadım aynı durum benim tesisimdede mevcut endüktif %5 kapasitif %1,5 civarlarını geçmiyor. bu değerler olması gereken değerlere en yakınlarıdır. bu şekilde çalışan cihazlar hiçbir sıkıntı görmüyor yaklaşık 3 yıldır aynı değerlerle gidiyoruz ve şuana kadar hiçbir sıkıntı ile karşılaşmadık. lakin sistemde harmonik fazla ise filtre takmanınızı öneririm yoksa kondansatörlerin ömrü çok kısalıyor sevgilerle...
 
Değerleri daraltmak,şalt sayısını artırabilir.Bu durum,kontaktör ve kondansatörlerin çok sık devreye girmesine ve malzeme yorulmasına sebep olur.Size kimse değerleri daralttığınız için kol saati hediye etmez.Sonuçta sıkıntıyı siz çekeceğinize göre,değerleri 14-11 e ayarlayarak o arada kontrollu olarak takip etmeniz en uygunudur.
 
Fazla kompanzasyonun tehlikesi gerilim ve akım yükselmesi harmoniklerin artmasına neden olur
 
Fazla kompanzasyonun tehlikesi gerilim ve akım yükselmesi harmoniklerin artmasına neden olur
gerilim ve akım yükselmesi cümlesini biraz açar mısınız?
trafodan aktif güç anlamında daha fazla istifade edilecek onu mu kastettiniz?
yoksa çekilen aktif güç aynı olacak, gerilim neden yükseliyor?
 
gerilim ve akım yükselmesi cümlesini biraz açar mısınız?
trafodan aktif güç anlamında daha fazla istifade edilecek onu mu kastettiniz?
yoksa çekilen aktif güç aynı olacak, gerilim neden yükseliyor?

Şöyle açıklayayım reaktif enerji ister endüktif yönde artsın ister kapasitif yönde artsın akım artar reaktif tüketimden kaynaklı akımın yükü şalt malzememize ektra yük getirir.Fakat arada şöyle bir fark vardır endüktif yükte gerilim düşümü olur ve akım artar kapasitif yükte ise gerilim yükselir yine akım artar sinüs dalgası bozulmaya başlar.Biliyoruz ki en ideal olanı faz açısının sıfır olması dır.Yani cosinüsfinin 1 olmasıdır.Bu olunca ne olur peki reaktif yük çeken cihaz en ideal çalışma şekline kavuşmuş olur ve sadece aktif enerji tükettiği için ektra bir yük getirmez tesisimize.

Aşırı kompanzasyon dan kastımız ihtiyacından fazla kondansatörün devrede olması yada aşırı kapasitif üreten yükün bağlı olduğu fazı kapasitif bölgeye doğru çekmesi ve bundan dolayı hem gerilim yükselmesi hem sinüs dalgasının bozulması akım ve gerilim harmoniklerini tetiklemesine neden olarak güç kalitesinin bozulmasına yol açar.
 
Son düzenleme:
Aşırı kompanzasyon harmonik nasıl oluşturacak onu anlamadım. [emoji4]
 
Ne alaka harmonik oluşturan kullanılan makina parkıyla ilgili. Harmonik ölçümü reaktif röleden bakarsın varmı yokmuş diye. En tehlikeli harmonik %7 kondansatör alev alıyor.
Tecrübe ile sabittir
 
fazla komoansazyom neticesi, cosfi ""1 " oldugunda sistemin rezononansa girmesi denen elektrıksel olay meydana gelebilir. Bu durumda, kesici, şartel vs lerin devreyi açması olayı meydana gelebilir.
Alıntı,"
Elektrikli rezonans: Bir alternatif akım devresinde bobin (self, L), kondansatör (C) ve rezistans (direnç, R) bulunursa devreden geçen maksimum akım şiddeti maksimum potansiyelin Z impedansa (zahiri direnç) oranıdır. "
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst