Fan ve Pompa uygulaması

fiyat olarak en hesaplısı DELTA sürücüler..fast ltd web sayfasından inceleyebilirsin..
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Selam Arkadaşlar ;
ATV 21 (Telemekanik)sürücü ile 11 kw'lık bir uygulama yaptım ve daha 1 gün oldu ve ilk gün gayet olumluydu. 11 kw'lık motordan 14 A. çekerken frekansla oynayıp 20 hz çalıştırdım ve sadece 1 A. çekiyordu ve gün boyuda beslediği klima santrallerini takip ettim bir sorun görmedim 1-2C su ısınması dışında. Sizce bu kadar düşük fr. çalıştırmam elektrik motoruna zarar verir mi (380V-11kW) ac trifaze motorları en düşük ne kadar frekansa kadar inebilirim motora zara vermeyecek sınır nedir? 1 hafta boyunca olumlu giderse PID uygulaması yapıcağım. Bir 0-10V basınç sensörü alıp,bunu fr. inv. bağlıycam.
Arkadaşlar.
0-10V veya 4-20mA basınç yanılmıyorsam .2-4 veya 4-6 basımnç sensörünü nerden bulabilirm.
Yardımlarınız ve katılımlarınız için teşekkür edrim.Saygılarımla
 
Motorun devri azaldıkça güçte parabolik olarak azaldığından motorun soğutma ihtiyacıda önemli miktarda azalıyor. Bu yüzden fan-pompa uygulamalarında devri düşürmek motorun ısınması için problem yaratmaz.
Uygulaman heavy load kısmına girer ise bu durumda motor fanını external beslemeli olarak seçmen gerekirki motorun devrinden bağımsız sürekli tam kapasite soğutma yapsın.

Basıç sensörüne gelince piyasada birçok değişik marka olmasına rağmen "ifm" sensörleri tavsiyye edebilirim.
 
External bir motor fanı yok. Bildiğimiz motor miline bağlı arkada pervane var. Ayrıca motor ısısını kontrol ediyorum, aşırı bir ısınma görünmüyor aksine fr. inv. uygulamasından sonra dahada ısıda düşüş oldu. External load fr. inv. olan bir uygulamamı anlayamadım.Tşk.
 
Motor tedarik ederken bahsettiğiniz arkadaki motor fanını yani pervaneyi motorun mil hareketi ile dönen tip olarak seçebilmemizin yanında harici beslemeli motor miline bağlı olmayan tipte seçebilirseniz. Bu durumda motorun yavaşlaması fanın hızını düşürmeyecektir. Fan motor çalıştığı sürece tam hızda dönecektir.

Bu tip soğutma vinç gibi ağır yük şartlarında gerekli olabilir, çok düşük devirlerde motordan yüksek akım geçmeye devam edeceği için sıcaklık sorun yaratacaktır. Bu durumda force ventilated fanlar çözüm olabilir.
 
Slmlr
11 kW pompa motoruna ATV 21 frekans invertörü bağladım ve frekansı 15 Hz kadar düştüm. Sizce bir pompa motorunun en az frekans değeri ne olmalıdır. Ölçtüğüm akım değeri 0,8A kadar düştü bu tabiki frekans invertör giriş akım değeri. Yapılan tasarrufu görmek amacıyla bir elektrik sayacı bağladım, 10 saat boyunca sayaç endeksi 0,5kwh yazıyor. Oysa P=1,73*380*0,8*0,88(cosfi)( sizce burada cosfi değerini motor etiketi üzerindekini mi yazmam gerekiyor yada sistem zaman kompanze ediliyor ortalama 0,95'mi almam gerekiyor).Formülden değer 462W yapıyor 10 saat çalıştığında 4,6 kwh hesaplıyorum ama benim sayaçtan gördüğüm 10 saatte 0,4 kwh frekans invertörün girişindeki harcadığı elektriği hesaplıyorum. Acaba frekans invertörü olduğu için bu formülü burada yanlış mı hesaplıyorum Sayaçtada bir problem olduğunu zannetmiyorum. Sizce bu formülü bu uygulamada doğru kullanmıyormuyum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Saygılarımla
 
Enerji tasarrufunu çekilen akımdan hesaplamak pek doğru bir yöntem değildir. Güç analizörü ile bu ölçümü yapmak gerekir. Direk çalıştırırken ölçtüğün 14A içindeki reaktif akım ve sürücülü çalıştırırken ölçtüğün 1A içindeki reaktif akım farklıdır. Çünkü çekilen reaktif güç değişmektedir. Sürücü ile motor çalıştırıldığında cosq düzelme eylemi göstermektedir.
 
volverine ' Alıntı:
Enerji tasarrufunu çekilen akımdan hesaplamak pek doğru bir yöntem değildir. Güç analizörü ile bu ölçümü yapmak gerekir. Direk çalıştırırken ölçtüğün 14A içindeki reaktif akım ve sürücülü çalıştırırken ölçtüğün 1A içindeki reaktif akım farklıdır. Çünkü çekilen reaktif güç değişmektedir. Sürücü ile motor çalıştırıldığında cosq düzelme eylemi göstermektedir.

Hocam ;
Elektrik sayacı bağlayıp denedim sonuçta elektrik faturasını sayaca göre ödüyoruz. Maalesef elimde enerj, analizörü yok. 16 A çeken trifaze motora yıldız üçgen yol verdim ve elektrik sayacında saatte 1 kwh yazdığını görüdüm. Yine formüle göre yanlış çıkıoyr. Acaba sayaç mı arızalı anlamadım. Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
128,299
Mesajlar
916,530
Kullanıcılar
450,131
Son üye
mrtblkl

Yeni konular

Geri
Üst