Evimin yanından geçen dereden alternatörle elektrik üretebilir miyim?

dereye bent yapılmaz ise elektriği üretemeyiz. belediyeden gerekli izin ve belgeyi temin etmeyi düşünüyorum yeterli olmaz mı?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Dereye bent yapmaya gerek yok. Tahtadan geniş ve derin bir oluk yapın. Mesela genişliği 50 cm. yüksekliği 40 cm. gibi bir oluk iş görür. Oluğun su alan kısmı biraz daha geniş olsun. Yani huni ağzı mantığında. Peki uzunluğu ne kadar olmalı. Çarkı koyacağınız yerde 1 mt. kadar yükselecek şekilde ve diğer ucuda derede olacak kadar uzun olmalı. Bu oluğun altına kalın sağlam ağaçtan ayaklar yapılacak.

Yaklaşık 1 mt. çapında çok sağlam yapılmış bir çark oluğun ucuna denk gelecek şekilde ve mili de rulmanlanmış olarak monte edilir.
Çarkın miline sabit büyük bir kasnak bağlanır. Alternatörün miline de daha küçük bir kasnak bağlanır ve bu kasnaklar kayış ile birbirine bağlanır. Bu kasnakların birbirine orantısı deneme yanılma usulü ile bulunur.

Şimdi burada sorulması gereken bir soru da şu ;

Bu elektriği evde kullanmak istediğinizi yazmışsınız da ne kadarlık bir güç lazım ? Yani bu evde sadece aydınlatma, televizyon, uydu alıcı ve bir kaç küçük cihaz mı çalışacak yoksa çamaşır ve bulaşık makinası gibi çok güçlü cihazlarda çalışacakmı ?
Bunları sormanın amacı alternatör gücünü bulmak için. Yukarda bir üyemiz 15 kw. demiş. Bu güçteki alternatörle 5 ev beslenir. Bu kadar büyük alternatöre gerek yok.

Bir konuda, üretilmek istenen elektrik 220 v. olup direk olarak kullanılacakmı yoksa daha düşük gerilimde mesela 12, 24 veya 48 v. olarak üretip akü doldurup, invertörle yükseltilmekmi isteniyor.

Direk 220 v. üretilmiş sistem her ne kadar kulağa hoş gelsede, daha az masraflı olacakmış gibi görünsede alternatörün boşta iken veya yükü az iken ürettiği gerilim ile daha fazla yük bindiğinde üretilen gerilim farklı olacaktır. Yani evde çalışan cihazları açtıkça alternatör devri düşeceği için haliyle gerilimde düşecektir. Buna bağlı olarak 50 hz olması gereken frekans da düşecektir. Bu da buzdolabı, çamaşır makinası gibi motorlu cihazların verim düşümüne neden olur.
220 v. üreten alternatör için dakikada 1500 devirle dönmesi gerekir. Bu devri yakalamakta zor görünüyor.

Diğer şık ise 12, 24 veya 48 v. alternatörle üretim yapmak, yeterli kadar aküyü bununla doldurup, invertörle 220'ye yükseltip evde kullanmak. Su sürekli akacağı için rüzgar türbinine göre çok daha uzun süre kullanmaya uygundur.
 
çamaşır makinası, bulaşık makinası, buzdolabı, şofben ,tv , aydınlatma güçlü makinalar aynı anda çalıştırılmayacak. diyebiliriz.
Akü ye gerek yok direk amacım inverter yardımıyla yükseltmek yükselttiğim bu enerjiyide gözüm arkada kalmadan kullanmak.
 
bende buna benzer bi proje üzerindeyim...
 
dere cok yükseklerden geliyor... 20 metre yukardan set yapıp boruyla aşağıya indircez.. tahmini 7 lt/sn debisi var ölçmek gerek tabi.. daha fazla olabilir...
 
inverterden önce akü kullanılmadan altarnatör den drek inventere gidebilri i bilmiyorum....

- - - Updated - - -

aslında mantıklı geliyor bana da bir bilene sormalı.. ama inverter sabit akü vltajını 220 ye cıkarabilir.

- - - Updated - - -

dalgalı voltajı direk inventere veririlirse sanırım oda dalgalı üretecek.

- - - Updated - - -

alternatör 12 volt civara dalgananır inverter 220 civarı.

- - - Updated - - -

şebekeye verielcebilcek kalitede bi elektrik olmaz sanırım
 
''Evinizin yanından geçen derede alternatörle elektrik enerjisi üretebilirsiniz'' cümlesini arıyorsanız eğer bu konuda şunlarıda bilmeniz gerekmektedir.Öncelikle bakanlık 500 KW 'nın altında ve şebekeye enerji vermeyecek , bu elektriği sadece kendiniz kullanacak ve satmayacaksınız bu durumda lisansız alabilirsiniz.
500 KW nın üstünde lisanlı almanız gerekirki buda bakanlık izinleri ve ilgili dağıtım şirketleri ile görüşebilirsiniz.Ayrıca Bunun için , bir HES in nasıl kruulduğu ve nasıl elektrik ürettiği hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.Suyun debisinden kullancağınız borunun çapına kadar herşey üretiminizi etkiler.Ayrıca kullanacağınız elektrik malzemelerinin nasıl ve ne şekilde bağlanacağını bilmeniz gerekir.

Eğer enerji üretmek için ne olursa olsun çevreye zarar verirseniz ceza yersiniz (gariban vatandaş olduğunuz nedeniyle)

Şimdi bunu sadece bilmeniz için yazdım yoksa yapılmaz mı yapılır ki gerekli prosedürleri yerine getirdiğinizde yapabilirsiniz.
 
Ben de küçük çapta da olsa bir HES kurmak için izin almak gerekiyor diye biliyorum.
 
Min randımanlı yükseklik 2 m den başlıyor, dikey türbinler var 1 m den itibaren randıman alınmaya başlıyor, yani debi+yükseklik
suyun yarattığı kot farkı azsa debi işe yaramıyor bunun için rüzgar türbinine bakmanı öneririm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,397
Mesajlar
917,249
Kullanıcılar
450,282
Son üye
emrekrtd11

Yeni konular

Geri
Üst