Elektronikte bahsedilen Pull-up/Pull-Down olayı nedir?

aslında bütün sinyal girişlerinde yani butonlarda bu şekilde pull up pull down şema kurulup mikro işlemciyi ona göre tasarlamak lazım.
yoksa mikro işlemciye pin girişini 1 e çek ve 0 sinyali geldiğinde aşağıdaki işlemi yap dersen pull up ya da down direncin yoksa kesinlikle dalgalanma yapacak ve gelen sinyali tam algılayamayacak.
ama mesela kimi işlemcilerde internal pull up ya da down yapabiliyorsun işlemciyi ona göre programlayabilirsin.
 
Bu arada toroid trafoda, demir çekirdeğin üzerinde giriş sargısı var. Giriş sargısı ile çıkış sargısı birbirinden tamamen bağımsız. Demir çekirdek ve hava ile çıkış sargısı üzerinde oluşan akım ve gerilim, tamamen giriş sargısı tarafından yaratılan manyetik alan tarafından oluşturuluyor. Manyetik alan trafonun fiziksel büyüklüğünün dışına da taşıyordur.

Trafonun etrafına bakır bir bant sarıp topraklamakta fayda var gibi.

EK: Toroid trafonun teorisine göre gerek sargının iç tarafında (ortadaki boş kısım) gerekse dış tarafında manyetik alan sıfırmış. Elektromanyetik gürültü diğer tiplere göre daha düşükmüş, bu nedenle daha çok tercih ediliyormuş. Yine de 0-5V seviyesinde haberleşen elektronik kartlara gürültü etkisi ne kadardır?
 
Son düzenleme:
Türkçeye Çevirirsek;
Pull Up = yukarı çek
Pull Down = aşağı çek

Olayın özeti;
butona basınca pine +5v ya da 0v göndeririz. Ancak butondan elimizi çekince ilgili pin boş kalır. Bazı mikrodenetleyici ve entegreler boş giriş pinini 1 olarak algılarken, bazıları 0 olarak algılar. İşte o butondan elimizi çekince boş kalan pin bir direnç üzerinden +5v'a bağlanırsa butondan elimizi çekince pin 1 olarak algılanır, bu işleme pull up denir. Hayır bir direnç üzerinden gnd'ye bağlanırsa bu işleme pul down denir. Bazı mikrodenetleyicilerin bazı portları pullup ya da pulldown'u destekler. Bunu programlama sırasında aktif ya da pasif yapabilirsiniz. eğer pull up aktif olursa butondan elimizi çekince ilgili pin otomatik olarak 1 olarak algılanır, eğer pulldown aktif edersek butondan elimizi çekince ilgili pin otomatik olarak 0 algılanır.
 
Peki, E-Stop bağlayacağız diyelim. E-stop'a kontrol kartından 5v çektik. Butona basıldığında bu 5v karttaki bir girişe geri dönecek. Bu durumda yine aynı durum sözkonusu değil mi? Kartın girişi pull-up olacak ama Mach3'te active LOW olarak ayarlanmış olacak.

Sorunuz yanıtsız kaldı, elektronikden arkadaşların gerekirse düzelteceğine de güvenerek,
Vcc kaynağı farklı bir kart yerine CG11'in kendisi diye düşünebiliriz. CG11' de E-stop'un bağlı olduğu pini,

1 (high) seçtiyseniz pull-down,
0 (low) seçtiyseniz pull-up olmalı.

Himm, bi nevi, NO/NC olayı

@window_s'un dediği de bir bakıma doğru. Benzer şekilde (NC) güvenlik açısından bakarsak sürekli 5 volt göndermek, aktif hale geçirmek için ise sıfır volt göndermek yani aktif low kullanmak daha doğru gözüküyor. Arıza halinde, örneğin E-stop'un bir kablosu çıktığında da 0 (low) sinyali gidecek ve arızadan anında haberimiz olacak.
 
Son düzenleme:
Her iki kartı üreten şirkete bir mail yazmıştım. Cevabı şöyle:

Suat,

Set the output on the on the C3 to active high or TTL and the input pin on the C15 to pulled down.

Arturo Duncan

Acaba sadece benim mi kafam karışıyor?

c33.jpg
 
Maximum output voltage (TTL Output): (5V power supply voltage) + 0.5V
Maximum supported output voltage (Open Collector Output): 30V

imiş. Bu durumda ben TTL kullanıyorum.

Arturo Duncan ürünleri tasarlarlayan kişi ve şirketin sahibi. Adam gördüğüm kadarıyla overdesign yapıyor.
 
merhaba
pul up ve pul down sensör girişleri için kullanıyor. Örneğin sizin sensörünüz normalde dijital 0 sinyali ( yani hiç sinyal göndermiyorsa) gönderiyorsa siz mecburen pull down yapmak zorundasınız. 5v geldiğinde tetikleme istiyorsanız pull down , 5v kesildiğinde tetikleme istiyorsanız pull up kullanmalısınız.

mesela siz emniyet stop butonu takacaksınız ; sizin butonunuz normalde 5v göndermesin sadece siz bastığınızda 5v göndersin bu durumda siz normal şartlarda senser 0v göderecegi için siz bunu pull down yapmak zorundasınız.

sonuç olarak eger 5v ile tetiklenip normalde 0v ise pull down
eger 0v ile tetiklenip normalde 5v ise pull up

pardon eski konuymuş :)
 
Merhaba, Meanwell 700h led driver'da bir PWM pini bulunuyor. Bu pine sinyal gelmediğinde %100 güçle çalışıyor ancak ben bu mantığı tersine çevirmek istiyorum. Pine sinyal gelmeyince PWM sıfırmış gibi hareket edip LED'lere enerji vermesin istiyorum. Bu durumda nasıl bir bağlantı yapmalıyım? Aslında şu sayfada bir örnek var ama elektronik bilgim yetersiz olduğu için kavrayamadım;

http://coralux.net/?wpsc-product=ldd-6-driver-board

Teşekkür ederim.
 
pwm pini ile +5 volt arasına 1k direnç tak dene belki olur. Şemasını görmeden bir şey söylemek zor.
 
Merhaba, Meanwell 700h led driver'da bir PWM pini bulunuyor. Bu pine sinyal gelmediğinde %100 güçle çalışıyor ancak ben bu mantığı tersine çevirmek istiyorum. Pine sinyal gelmeyince PWM sıfırmış gibi hareket edip LED'lere enerji vermesin istiyorum. Bu durumda nasıl bir bağlantı yapmalıyım? Aslında şu sayfada bir örnek var ama elektronik bilgim yetersiz olduğu için kavrayamadım;

http://coralux.net/?wpsc-product=ldd-6-driver-board

Teşekkür ederim.
Tek transistorlu inverter (not gate) devresini inceleyin, bence iş yapar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,721
Kullanıcılar
449,958
Son üye
maxicten

Yeni konular

Geri
Üst