Elektrik hattından haberleşme

Parazit çok ta önemli değil bence çünkü veriyi dijitale döndürdüğümüzde parazit olayı ortadan kalkacaktır bence..
 
Bu sistem ve daha gelişmişi şu anda TEİAŞ tarafından kullanılmaktadır.Prensip olarak ses (veya verilerin ) 154 kV veya 380 kV iletim hatları üzerinden taşınması esasına dayanır. Trafo merkezleri ve santrallar arasındaki bu iletim hatlarından 50 Hz.lik enerji ile beraber yüksek frekanslı (75-140 KHz gibi) datalar da taşınır.Örnek verecek olursak A Trafo merkezi ile B trafo merkezi arasında bu datanın taşınması için sesler önce Muhabere kuranportörü ile yüksek frekanslı hale getirilerek iletim hattına verilir.Karşı Trafo merkezinde ise bu işlemin tersi yapılır.Bu işlemlerin yapılması için Trafo merkezlerinde özel cihazlar vardır.Bu cihazların alıcı-verici ayarları düzgün yapılmadığı zaman konuşmalarda parazit oluşur.Normalde radyo yayınından farkı yoktur.
 
arkadaşlar bu mümkün ve sağlıklı çalısan bir proje aslında okuldayken bir arkadaşımın yılsonu projesiydi bu iki adet devresi var prize takılıyor ve bu iki devre arasında bu şekilde haberleşme yapıylıyor arkadaş bunu yapmıştı güzel bir devre eğer bulabilirsem devresini ekliyim buraya çalışan bir proje
 
ben 1985 yılında bir fotoğrafcıda gördüm fm alıcı vericili devre ofisi ile labaratuvar arasında kullanıyordu çok net sesi var yalnız alıcı ve vericilerin aynı faz üzerinde aynı trafoda olması gerekiyor diye söylemişti sadece prize takıyorsunuz sinyali enerji kablosundan şebekeye geri yüklüyor
 
Evet bahsedilen sistem PLC yani power line communaciton veya power line carrier. Ama artık bu eski teknoloji kullanılmıyor. PLC tekniğinin yanısıra Mikrodalga, fiber optik ve haberleşme kablosu denen üç farklı haberleşme tarzı daha var. Dünyada yaygın kullanım fiber optik. Bu da 4 farklı şekilde gerçekleşiyor. Gelinen son teknoloji ise bu fiber optik kabloların iletim hatlarının korumasını sağlayan pilot iletkeni veya koruma teli denilen en tepedeki telin içine gömülmesi. Ülkemizde de kullanıldığı yerler mevcut.
Bahsedilen PLC sisteme gelince sistemde rf choke(Türkçekarşılığını bilmiyorum), transmitter, receiver, kuplaj kondansatörü ve wave trap (dalga yakalayıcı), güç ve akım transformatörleri bulunmaktadır.
 
zaten elektrik dağıtım tesisleri arasında bu haberleşme tekniği var zaten
 
vallaha arkadaşlar sizlerin yazdıklarınızı şaşkınlıkla okuyorum daha ne çok bilmediklerimiz varmış be
 

Forum istatistikleri

Konular
128,252
Mesajlar
916,215
Kullanıcılar
450,070
Son üye
Memeteminkece

Yeni konular

Geri
Üst