dc ortamda topraklama(yardım)

arkadaslar bende elektrik elektronik mühendisliğinde okudum topraklama konusunda 1 yıl almanyada eğitim gördüm tt ve tn sistem hakkında emin olun cok ii bilgilerim var ama olay dc olunca karıstı.Su anda elimde bir günes panel sistemim var ve önünde de dc bir sistem mesela dc buzdolabı dc motor gibi iste burda benim sormak istediğim bunların koruma önlemleriydi yani bildiginiz gibi topraklama insanları ve cihazları korumak için yapılır.yani sizin dediğinize göre ben bu sistemi tn sistem ile koruyabilirmiyim??birde dokunma gerilimleri falan farklı bir kitapta ama sdc tablo var anlatmamıs pek sizce dokunma gerilimleri falan aynımı?.cevaplarınız icin simdiden tesekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sahada kullanılan İş makinelerin Topraklama direnci sınır değeri kaç ohm'dur?Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.İyi çalışmalar.
 
aradan geçen zamana rağmen kimseden doyurucu bir açıklama gelmemiş.öyleyse ben yukardaki yorumumu tekrarlayarak "ateşi biraz körükleyeyim":
DC sisitemlerde,bildiğimiz klasik topraklamanın bir faydası olmaz.olsa olsa statik elektriği boşalmak için bir topraklama yapılabilir.
 
selamlar, bu siteye birkaç dakika önce üye oldum ve ilk kez sizinlerin yazdıklarını okudum
seviyeli ve saygılı cümlelerinizi gördükten sonra sizlerle bilgi ve tecrübelerimi paylaşmanın doğru olacağına karar verdim... mesleğim: sağlık memuruyum ve elektronik teknikeriyim yıllardır bu işlerin içindeyim...neyse teknik olarak topraklama....
asıl amacı insan hayatını korumaktır...ve AC gerilim için gereklidir...
İnsan AC 60 volt un üzerindeki potansiyeli hisseder(elle dokunarak ve plastik tabanlı bir ayakkabı ile), 130 volt tehlikenin başladığı değerdir ve 160 ACV öldürücü noktadır ve Kalp üzerinden 30 mA geçmesi kalbi durdurur...genellikle. bu nedenle evlerimizin içlerindeki kaçak akım algılayıcılar 30mA lik tasarlanmıştır.
AC220 gerilimin yapısında Şebeke trafosunda iki çıkış ucu vardır. bu uçlardan bir tanesi direct toprak levhasına bağlanır ve bize 1 faz ile 1 nötr uç (toprağa bağlanan diğer faz uc) ulaşır.Ayrıca binanızın çok yakınına gömülü bir bakır saç levhadan bir uç alırsınız bu da toprak ucunuz olur.Şimdi toprak ucuna dokunursanız aynı potansiyelde olduğunuz için üzerinizden bir akım akamaz;bir pilin - ucuna ampulün iki ucunu bağlamak gibi,ampül ışık vermez. Nötr ucuna dokunursanız aynı şey toprakta olduğu gibi( trafodaki bağlantıyı hatırlayalım,nötr ile toprak ucu aynı faz çıkışına bağlı). Fakat faz ucuna dokunursak neler olur,alıda elektronlar trafonun bir ucundan diğerine gitmaya çalışırlar hemde en kolay yoldan,en düşük omajlı güzargahtan, vücudumuz dahil. peki neden AC gerilim; yukarıdaki değerlerde hayiti rol oynamsının sebebide kalbibizin sağ kulakçığı üzerindeki tetikleme merkezi. çünkü vücudumuzda hızlı kontrol mekanizmalarıda 35mV gibi değerdeki elektrik ile kontrol ediyor. AC gerilim yön yada değer değiştiren bir yapıda olduğu için tehlike oluşturuyor.bu nedenle topraklamaya ihtiyaç var ya yüksek AC gerilim ise herhangi bir kaçağın oluşması durumunda onu toprak gibi güvenilir bir ortama yönlendirmek için topraklanabilir. Uygulamada Nötr ile Toprak arasında 0....10 Ohm güvenli olarak kabul edilir.
DC gerilimde daha çok statik için ve elektromagnetik dalga oluşturan kaynakların yaydığı serbest elektronların akımlarıdır(Radyo sinyalleri, AC akım kabloları , trafolar vs). Statik için bütün metalleri potansiyelini 0 olarak beliklerdiğiniz noktaya bağlayak yok edebilirdiniz. Difüzyonla gelen gerilimler için faday kafesi yapılabilir. size kalmış çünkü bu çalıştıracağınız cihaz ise hassasiyetine, kullanılan malzemelerin teknolojisine, tekniklerin dinamikliğine ve sistematiğine bağlı. basitçesi 12 V tan 5 volt 100mA elde etmek için zener diodlu transistörlü yaparsanız minimum ripple elde edersiniz, L7805 regülatör ile biraz artar hele birde buck regulatör ile yaparsanız maximun gürültü...........neyse yöntem çok , teknik çok amaç tek olunca mesleki tecrübe ve bilgiler bir araya gelince birisine karar verirsiniz.
Topraklamada böyle ne yapacağınıza nasıl nir elektrik enerjisi kullanacağınıza, ne gibi tehlikeler arzedeceğide kullanılacak yere ve kişilere göre değişir........sizce de öyle değilmidir.....görüşmek dileğiyle...
 
öncelikle hoşgeldiniz diyorum.topraklamanın önemini bir sağlıkçının gözüyle açıklamanız iyi oldu.galiba aynı fikirdeyiz:AC de bizim topraklama dediğimiz şey aslında kaçak akımın toprak yoluyla trafonun yıldız noktasına geri dönerek devreyi tamamlamasında başka bir şey değil.iyi ama DC de aynı AC de yaptığımız gibi topraklama yaparsak bu yapılan ŞEYE topraklama denir mi.burası hala meçhul.saygılar.
 
hoşbulduk, saolun. evet bencede aynı şey. Topraklama denir, sonuç olarak elektronları toprak üstünden akmaya zorluyorsak....başka birşey denmez herhalde.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,664
Mesajlar
928,872
Kullanıcılar
452,354
Son üye
brkcmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst