Dc motor dimmer devresi

cerensays

Üye
Katılım
6 May 2014
Mesajlar
19
Puanları
1
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1399327922.611289.jpg bu devrede sensör nasıl ekleyebilirim, sensör gibi bu devreye nasıl ufak değişiklikler katabilirim fikri olan? Kullanacağım sensör bu ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1399328041.494246.jpg


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Siz dc motor devrini ışık şiddetine göre değiştirmekmi istiyorsunuz? Gösterdiğiniz sensör yanlış anlamadıysam ldr. Tam ne yapmak istediğinizi yazarsanız ona göre yardımcı olabiliriz.

dediğim gibi ışık şiddeti ile motor devrini kontrol etmek istiyorsanız devredeki 470 k ohm potansiyometre yerine ldr bağlayarak ışık şiddeti ile motorun devrini kontrol edebilirsiniz. yalnız 470 k ohm çok büyük bu devre değilde başka bir devre ile kontrol etmek daha mantıklı. illa bu devre olması gereklimi ?
 
Son düzenleme:
Ben hattan gelen 220 voltu trafoyla indirgeyerek dcye çevirip pot aracılığıyla dc matkap motorunun hızını azaltıp arttırıyorum. Devreyi breadboardda uyguladım bahsettiğim gibi calısıyor fakat ben aynı devreye sensör ekleyip sensöre parmağımı değdirip çalıştırmak istiyorum ama nereye eklemem gerektiğini çözemiyorum , mantık olarak sensör , tetikleme elemanı olan ujt yani tristöre yakın bi yerde olmalı tristöre seri bağladığımdada sensöre bağlı calısmıyor yine potansiyometre aracılığıyla calısıyor


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bu arada 12 volt ışık yazan yere ben dc matkap motoru kullandım ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1399380855.974011.jpg


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
LDR ler çalışma mantığı olarak üzerine düşen ışığa göre direnci azalır yada direnci artar. üzerine ışık düştüğünde direnci azalır. Üzerine düşen ışık kesilince direnci artar.

Eğer parmağınızı değirdiğinizde sadece matkap çalışsın istiyorsanız parmağınızı çektiğinde dursun istiyorsanız bunu bu devrede ldr ile yapamazsınız. Çalıştığınız devreyi değiştirmek lazım.

Tekrar sorayım bu ışıkla kontrol sistemini sadece matkabı çalıştırıp durdurmak içinmi istiyorsunuz yoksa devir kontrolümü? devir kontrolü devreyi biraz daha komplike hale getirecek. biraz araştırmam lazım ama sadece matkabı çalıştırıp durdursun istiyorsanız o zaman daha kolay bir devre ile halledebiliriz.
 
Ben sadece matkabı çalıştırıp durdursun istiyorum başka bir devre kullanma şansım yok malesef bu devre üzerine sensör eklemek zorundayım, bu tarz devreyi yapan bir arkadasım sensörü kondansatöre paralel bağlayıp çalıştırmış fakat ben bunuda denedim olmadı


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Şimdi anlaşıldı.

Siz sadece çalıştırıp durdurmak istiyorsunuz. Konu netleşti. Şöyle yardımcı olmaya çalışayım.Devrenizin şemasında tiristörü tetiklemek için ujt kullanmışsınız. Bu ujt yide devreye bağladığınız potansiyometre ile dc voltajı verip keserek devir kontrolünü sağlıyorsunuz. Burada kontrol noktası UJT nin base ucudur. Devrenizde bu ucu 0 volta çekerseniz ujt tetiklenmeyecek ve devreniz motorun dönüşünü durduracaktır. Devrenizdeki 1 mf değerindeki kondansatörünüze paralel bir LDR bağlarsanız bu işlemi gerçekleştirmiş olursunuz. Yani arkadaşınız doğru yöntemle uygulama yapmış.

Sizde çalışmamasının bir kaç nedeni olabilir. Piyasada bir çok çeşit ldr var. sizin ldr nin sağlamlık kontrolünü yapmanızı isteyeceğim. ölçü aletinizi ohm ölçme kademesine alıp ldrnizi bağlayın ışık altında ve karanlık ortamda direnç değerlerini okuyup yazarsanız ona göre size yorum yapabilirim.

2 olasılık var.

1. siz deneme yaparken ldr nizi yakmış yada bozmuş olabilirsiniz
2. ldr nizin karanlıkta iç direnci çok düşük olduğu için 1 mf kapasitör üzerinde yeteri kadar voltaj oluşmuyor ve devreniz çalışmıyor.

ldr ölçümünüze göre sizi yönlendirebilirim. kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Ldr ışıkta 10k karanlıkta 160k cıkıyor kondansatör değerini değiştirsem sensörü aktif hale getirebilirmi


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,190
Mesajlar
915,724
Kullanıcılar
449,960
Son üye
katzeimar

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst