Dc motor dimmer devresi

Ortamı karanlıklaştırdıkça değer dahada artıyor


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Bu değer ( ışık altında ) çok yüksek. LDR nizin iç direnci çok yüksek.

Olması gereken değer ışık altında 75 ohm ile 300 ohm arasında olmalı. kilo ohm yada megaohm değil. Işık kesildiğinde ise bu değer 10 k ohm 1 m ohm seviyelerine çıkmalı. Elinizde başka ldr var ise onunla denemenizi tavsiye ediyorum. Devrede çalışmamasının nedeni direnç değerinin yüksek kalıp kondansatörün üzerinde biriken voltajı deşarj edememesi yüzünden çalışmıyor. iç direncinin dahada düşmesi gereklidir.

Sağlam bir ldr resimdeki ölçü aletinizin 2k kademesinde ölçüm yapıp ışık altında değerini görmelisiniz. Bu konumda 50 ohm ile 300 ohm arasında bir değer görmelisiniz.
 
Ozaman iç direnci düşük ldr bakmam gerekiyor elektronikçilerde, yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim kolay gelsin


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
yardımcı olabildiysem ne mutlu..

ben bazen parça almaya gittiğimde hususi ölçü aleti ile gidip ölçerek alıyorum sizede tavsiye ederim ldr alırken ışık altında ölçüp doğru bir parça secebilirsiniz.

kolay gelsin.
 
Dediğiniz gibi iç direnci küçük olan ldr alıp kondansatöre paralel bağladım aydınlıkta motor yavaş dönerken karanlıkta daha hızlı dönüyor bunun nedeni desarj sarj durumundan kaynaklanıyormuş bu durumu tam tersine çevirmem mümkünmü aydınlıkta motoru tetikleyebilir karanlıkta yavaş dönmesini sağlayabilirmiyim ?


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Elbette..

Elinizdeki LDR'yi ujt transistörünüzün EMETÖR ucuna potansiyometre ile kondansatörün birleştiği noktadan gelen kabloya seri bağlarsanız istediğiniz sonucu almanız mümkün. Önce denemelisiniz. duruma göre paralel dirençte takmak gerekebilir siz önce deneyin sonuca göre hareket edelim.

Söylediğim şekilde ldr ışık aldıkça motor hızlanacak ldr karanlıkta kaldıkça motor devri düşecek. duracaktır.
 
Dediğiniz gibi çalıştı fakat motor bazen dönmüyor yani dokunduğumda döndüğünü görüyorum ama ses cıkmıyor bunun nedeni trafodan kaynaklı olabilir mi yani ac tam olarak dcye doğrulmuyor olabilirmi bi arkadasım trafonu değiştir demişti resimdeki büyük trafoyu tavsiye etti fakat bu büyük trafoda alttaki beş ucu nasıl kullanacağımı bilmiyorum bu konuda bir fikriniz var mı ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1399824992.950331.jpg küçük trafo eski kullandığım 2va büyük ise kullanmayı düşündüğüm 10va


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Motorunu daha küçüğüyle değiştirebilir misin(elinde varsa) veya yeni trafo fiyatı ne? 5 pini ölçü aleti ile ölç 12vac gördüklerini kunlan
 
Bu karşılaştığınız durumun 2 olası nedeni var.

1- Arkadaşınızında dediği gibi trafonuzun gücünün düşük olması nedeniyle voltajınız düşüyor motorunuzu sağlıklı besleyemiyor olabilirsiniz. Bu konumda trafonuzu güçlendirmek daha mantıklıdır.

2- 2. olasılık ise devir kontrolü için kullandığınız bu devre tristör vasıtası ile motora ulaşan voltajı kısıyor. bu durumda motor dizayn gereği 12 volttan daha düşük voltaj geldiği için güç kaybediyor. belli bir voltajın altında da dönmeyi durduruyor olabilir.

öncelikle trafonuzu değiştirip deneyin.

Trafonuzun resimde işaret parmağınızın olduğu taraftaki uçları 220 volt. baş parmağınızın olduğu tarafta ise sıtası ile 0 - 3 - 6 - 9 - 12 volt alabilirsiniz. 12 volt için bağlantı uşçarından en dıştaki ikisini kullanabilirsiniz. Tabiki ac çıkış bunlar.

Ayrıca hız kontrol devrenize ldr takarak ikinci bir hız kontrol yapmış oluyorsunuz. bu konumda 470 k ohm potansiyometrenizi biraz kısmanızı öneririm. bu şekilde devri biraz arttırmış olursunuz.

Ayrıca devrenizin daha sağlıklı çalışmasını sağlamak için köprü olarak regile sağladığınız 4 adet 1N4001 diyotların çıkışına 1 adet 25 volt 1000 mf veya 2200 mf kondansatör takmanızı öneririm. Daha iyi filtrasyon ve daha düzgün bir dc voltaj elde edersiniz.

kolay gelsin.
 
Yeni trafoyu dediğiniz şekilde taktıktan sonra motor tam istediğim şekilde çalıştı tetiklenme olayı aydınlıkta oluyor hassasiyeti çok iyi oldu beklenileni karşıladı son bir sorun olucak bahsettiğiniz kondansatör elimde var bende devreye ufak değişiklikler katmak istiyordum zaten kondansatörün bir ucu diyotların çıkışına giderken diğer ucu nereye gidicek neye seri olucak bu konuda biraz acemiyim şekil üzerinden gösterebilirmisiniz


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst