Bir Teknikerin İş Görüşmesi

@zbyrblc Hocam haklısın, sağlık sektöründe sorsan o kişilere ne kadar yoğun çalışıyorlardır, maaşlarımız az derler.:) Ağlamayan bebeğe meme vermezler, biz teknik alanda çalışanlar olarak ağlamadık ve bize kimse görmedi.

Ben 3. sınıfta stajda durumun vahametini fark ettim, sonraki iş yaşamımda da bizzat gördüm. Ücretleri ve çalışma şartları abartılmış sağlık sektörünü bir kenara koyuyorum, eğitim sektörü de teknik alanların çok önünde. Yaşı genç elektrik, makine vb. tekniker arkadaşlar için tekrar üniversite sınavına girip felsefe öğret. vb. bölümlerini okumalarını tavsiye ediyorum. Bu bölümlerden mezun oldun mu iyi kötü devlet baba seni istihdam edecek, alacaksın 2.500 tl civarı para, yazı tatil, hafta sonu tatil, karı kışı tatil ve seni yıpratmayacak bir mesleğin olacak. Birde öğretmen eşle evleneceksin mis gibi. Sosyal statün çok farklı olacaktır. Bu bölümleri okuyanlar sizden daha kapasiteli değil. Yok bu sektörde devam edersen kir pas içinde haftada 55-60 saate düşük sigorta ve iş kaygısıyla 1.500-2.000 tl gibi rakamlarla ömür boyu çalışırsın diye durumu belirtiyorum, inanmıyorsan git şirketlere gözünle gör diyorum. Ama bunu uygulayan az, neden çekiniyorlar neden yapamıyorlar anlamış değilim. Kpss çok önemli diyorum, insani şartlarda iş garantili bir iş için biraz caba gösterin diyorum oda yok. Sektör değiştirin diyorum onuda yapmıyorlar, o zamanda şikayet etmeyeceksin arkadaş. Durup dururken patron sen çok çalışıyorsun, maaşın iki katına, cumartesileri de artık tatil, haftaya yıllık izne çık tatil parası benden demesini mi bekliyorsunuz? Siz böyle işlerde inat ettiğiniz sürece sizi sömürmeye çalışacak çok insan çıkacaktır.

Benim kurumumda lise mezunu tahminim 19 yaşında vatandaş, maaşı tazminatla filan 3 bin tl ye yakın (657 li ibb de )memur arkadaş, yaptığı elektronik imzalı evrakları müdürlük biriminde aktarmak, excel de toplama yapmak daha zor. Masasını bilgisayarını görseniz çok hoş, koltuğu deri, pc si dokunmatik kasasız türden. Neyse vatandaş yazın oruç zor olur diye iki haftalık rapor aldı, bayram sonrası da iki hafta yıllık izninden kullanır. Bu adam 3 bin lira kazanıyor beyler, cumartesi pazarı da tatil. İşi oldu mu gün içinde izin alır saatlerce gelmez. Aşağı bahçeye iner sigara için iki saatte dönmez. Popüler sezon dizileri iş yerinde izler, facebook twitter olmazsa olmazıdır. Bu adama kimse tut şunu getir demeyecek, işi öğrenen kadar düşük ücret teklif etmeyecek, kimse ona tembellikle suçlamayacak. cumartesi pazar çalıştırmayacak. Geçtiğimiz nisanda büyük italya turu yaptı, ilerde planı mühendislik okuyup ünvan değişikliğiyle mühendis olup maaşını ve konumu yükseltmek istiyor. Birde kurumda çalışan eş buldu mu, sormayın keyfine. Bunları yapabilmesi sadece kpss den iyi puan almasıyla oldu.

2014 ün aralık ayının son günlerinde, ünlü bir inşaat firmasından tüm daireye hediye paketi geldi, benim pakette küçük lüks çikolatalar, gömlek ve kravat, birde ajanda vardı. Üstünde de not, yoğun çalışan iş arkadaşlarımıza 2015 in hayırlı olmasını dilerim yazıyordu. Sanki firmasının kendi çalışanıyız. Bizde sekretere dahi verildi. Üst makamları düşünemiyorum bile.O firmanın şantiyelerinden birinde çalışan elektrik mühendisi arkadaşı aradım, sizin patrondan hediyeler geldi dedim, adam açtı ağzını yumdu gözünü o ayın maaşı daha ödenmemiş, bırak bir hediyeyi ajanda dahi verilmemiş. Ne demek istediğimi anladınız mı?
 
Son düzenleme:
Allah akil fikir versin herkese ne diyelim ustam..keske bize de boyle akil veren birileri olsaymis zamaninda.:)
 
Mühendisin iş görüşmesi ne ki, teknikerin görüşmesi ne olsun. Üniversite bitirmişsin hemde çok ağır matematik derslerini vermişsin, proje ve tez, stajlarla uğraşmışsın, askerliği yapıp mezun olmuşsun. Adam sana asgari ücreti dayıyor, kimse aga bu nedir diyemiyor. cumartesi çalışıyor musunuz diye sorduğumuzda iş verene sanki küfür ediyoruz, yüzü şemaili değişiyor.

Hem ağır şartlarda çalışacan, hemde düşük ücret alacaksın. Bu sebeple artık kimse teknik eleman olmak istemiyor. Üniversite sınavında 250 bininci adam mühendis olabiliyor. Ne matematik ne fizik bilgisi olmadan üniversiteye giriyor o dersleri nasıl anlayıp geçiyor apayrı bir konu ve bu adam piyasaya çıkıyor. Asgari ücrete de itiraz edemez hafta sonu çalışmaya da itiraz edemez.

Herkes ne diye tıp sevdasında, yada diğer sağlık bölümleri sevdasında. Mezun oldumu işi hazır hem yüksek ücret hemde hafta sonu tatil olarak çalışıyor. Kimse çıkıp asgari ücretle çalışmasını istemiyor hatta düşünemiyor. Fizik tedavi bölümü şu an mühendisliklerden çok daha popüler resmen komedi..

Cahil işveren modu piyasayı ele geçirmiş. Adam malzemenin bozuk ingilizcesi ile piyasa diliyle söylüyor. Komik duruma düştüğünün farkında bile değil. Sonra millete akıl veriyor. Sosyal bir etkinlik yok, kültürel olarak bir etkinlik yok , işi gücü para kazanmak, gerektiğinde müşteriyi kazıklamak olmuş, ekmek parası kılıfıyla sabah akşam işte çalışarak kapitalist sistemin en önde gideni olmuş farkında bile değil. Bu adam cumartesi tatil olmalı dersen bu adamın anlayacağı tembelliktir. Çünkü yaşantısını bu yöne kurmuş ama kaşısın da bir zengin gördü mü, son derece anlayışlı olurlar. Çünkü tama ettiği şey paradır.

Tavsiyem mühendis yada tekniker olsun, alt kademe teknik işlerde fazla vakit kaybetmeyin, masanın başına oturun, siz kendinize değer vermezseniz başkaları da size değer vermez. İlla ki teknik işlerde çalışmanıza da gerek yok, satış işi de olur, başka bir alanda olur. Yazılım öğrenirsiniz çalışma şartları daha iyi olan başka sektöre kayarsınız. Bakış açınızı geniş tutun. Haftanın 6 günü sabah akşam çalışılan işlerden bir cacık olmaz.



aynen katılıyorum sağlık sektöründe dönen para hiçbir yerde yoktur ...
hemde okul biter bitmez görevi,n işin hazır kpss den düşük puan alsa dahi hemen atanıyon salla başını al maaşını ...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,203
Mesajlar
915,789
Kullanıcılar
449,983
Son üye
ardaxsm

Yeni konular

Geri
Üst