aynı trafo ile beslemek

Katılım
1 Nis 2013
Mesajlar
177
Puanları
1
Yaş
30
Görüntü369.jpgarkadaşlar aynı trafodan hem amfi beslemek hemde ton kontrolü beslemek istiyorum. şekilde ki gibi gerilim bölücü direnç ile ton kontrolün beslemesini trafodan alsam olur mu? dirençleri 1w yada 1,5 w olarak seçmek istiyorum olur mu? yardımcı olur musunuz?
 
Ekli dosyayı görüntüle 17193arkadaşlar aynı trafodan hem amfi beslemek hemde ton kontrolü beslemek istiyorum. şekilde ki gibi gerilim bölücü direnç ile ton kontrolün beslemesini trafodan alsam olur mu? dirençleri 1w yada 1,5 w olarak seçmek istiyorum olur mu? yardımcı olur musunuz?

ton kontrol devresi nedir? kaç volt ile çalışacak? eksik bilgi vermişsiniz.
 
ton kontrol simetrik (+),(-)12 volt devresi ile çalışacaktır. ton kontrol devresinde ne 5532 ye eşdeğer bi opamp entegresi kullanıldı. isis de devreyi denedim ve direncin orta ucundan aldığım değer yaklaşık 10 v civarında idi. doğrultuğumda 14 v çıkıyor . 7812 ve 7912 kullanacağım
 
ton kontrol simetrik (+),(-)12 volt devresi ile çalışacaktır. ton kontrol devresinde ne 5532 ye eşdeğer bi opamp entegresi kullanıldı. isis de devreyi denedim ve direncin orta ucundan aldığım değer yaklaşık 10 v civarında idi. doğrultuğumda 14 v çıkıyor . 7812 ve 7912 kullanacağım

Merhaba.Gerilim bölücülü direnç mantığıyla gerilim ve akımı almak teoride belki de doğrudur,ama uygulamada ise,yani bu ton kontrol devresinin çektiği akım değeriyle,dirençlerin ısınmasıyla,bu geçen volt ve amper değeri de oynayıp,gerilim ve akım toleransında da değişimler fazlaca olabilir,bu devreyi de büyük riske atmış da olabilirsiniz,bu nedenle bence değmez buna.+-12 volt simetrik dc. çıkış olarak lazımsa eğer,2 çarpı 15 volt çıkışlı bir trafo (220/15 volt ac. çıkışlı)(0-15-30 volt ac.'lik sırayla çıkışı olan) satın alın.Sadece ton kontrolü için de bundan aldığınız simetrik 2*15 volt ac. çıkışa lm 7812 ve lm 7912 simetrik (Orta uçları ortak olarak da tam ortasında birleştirip kullanarak,çıkışta da +-12 volt dc.'lik simetrik çıkışı rahatça alırsınız.

Not: Direncin orta ucundan aldığınız bu 10 voltun 14 volta çıkması olayı da sadece V max=1.41 * ac.nin V üst tepe değeriyle dolan elektrolitik kondansatörün boşta ikenki (En küçük yükle,mesela 1.5 k'lık bir dirençle bile) yani yükle birlikte anında 10 volt dc. ye de geri iner,geçici görünen ve ölçülebilen bir voltaj yanılsamasıdır bu.Trafo gücü (VA'yı da) ton kontrol devresi 2* olarak kaç watt. çıkış gücündeyse ona göre yaklaşık bir emniyet payını gözeterek ona göre seçmeniz de gerekir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
aynı trafonun aynı sarımlarından gerilim alıp farklı besleme yapmak hiç sağlıklı bir çözüm değil.dirençler ile gerilim düşümü yapılıp, ikinci bir besleme çalıştırılması tavsiye edilmez.bu gibi durumlar için özel sekonder sargılı (kademeli trafolar gibi ) trafolar yapılmaktadır.elinizde bu yoksa,doğru olan ikinci bir trafo kullanmaktır.2x15v 4w trafo, ton kontrol devresi için yeterlidir.
 
lm337 ve lm317 ile bir regüle devresi yapılarbilir.Ama en sağlıklısı ayrı trafo kullanmak.
 
amacım hani ayrı bi trafo almadan beslemesini ordan almaktı. ama isisde çalıştı bi sorun olmadı . birde elde ettiğim simetrik 12 volttan vumetrenin beslemesini de almak istiyorum. bu yüzden 7812 ve 7912 yi bi soğutucu bağlasam yeterli olur mu
 
Bn tek kaynaktan gercek ortamda denedim yapamamistim . Senn devrenin aynisiydi . 2x12 yada daha yuksegini kullan derim . Seste cok paratiz ypiyordu denedigimde .

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Aynı sinyal döngüsüne bağlı farklı ayrıştırıcı yada yükselticiler kesinlikle aynı kaynaktan beslenmez. Bu size parazit ve gürültü olarak geri besleme yapacağının resmidir.
binbaşı konuyu zaten detaylı bir şekilde anlatmış.
1000. mesajda " binbaşı" kelimesini kullandım, enteresan...
Dünyada rastlantı diye bir şey yoktur...
 
Pop veremiyorum Agam en son size vermişim belki bu da tesadüftür yoksa değil mi :)
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,662
Kullanıcılar
449,944
Son üye
önder sem

Yeni konular

Geri
Üst