Akım Trafosu Patlama Riski

Bahsetmiş olduğum akım trafolarıdır.Bilindiği üzere akım trafoları nominal yükünde ve %20 fazla yükte hata oranı etiketinde belirtildiği gibidir. Ancak nominal yükün %20 gibi olması hata oranını oldukca değiştirmektedir. Özellikle ölçü amaçlı kullanılan akım trafolarında yük kriterine dikkat edilmesi gerekmektedir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba Arkadaşlar,

Konuyu açan arkadaşın sorusu akım trafosu üzerine idi ama konuların büyük çoğunluğu güç trafoları üzerine. En neticesinde, en son olarak bence özetlemek gerekirse,
GUC TRAFOSU ICIN;
Bir trafoyu kimse evde süsüm olsun diye almaz. PARA konuşur. bu nedenle, sen tesisinin (ileriki yıllarıda hesaba katarak binecek yükü öngörerek) kurulu yükünü bil. Ve bu yük senin trafonun yükünün %70-80'ini geçmesin. Yani 800KVA yükün varsa(olacaksa), 1000 KVA trafo sana yeterde artar. Boşuna parana kıyma. Sonuçta kaybın, trafoyu yüklediğin kadardır.

AKIM TRAFOSU ICIN;
Arkadaşım, öncelikle bu akım trafosunu ne için kullanıyorsun. Bir ölçüm ve analizör cihazına bağlıyorsan, bu analizörün büyük olasılıkla akım trafosu sekonder kablolarının giriş noktası max. 5A dir. senin akım trafosunun 1000A değilde arkadaşların dediği gibi %20 fazlası olan 1200A geçtiğinde sekonder akımı ne olacak. Bu senin ölçüölerini ve analizlerini daha fazla etkilemiyecek mi. Akım trafosunun CL'sı ne. Yani sınıfı. ne kadar düşük sınıfta seçersen, o kadar kaliteli çıkış akımı alırsın. bence akım trafosunun göreceği MAX amperin, nominal akımı geçmemesini sağla. Bir cihazın tavsiye edilen akımı varken üstüne geçmek neden ki.
Son olarakda. Unutmadan tekrarlamak istiyorum. Sanırım tekrarlamaya da gerek yok ama. Akım trafosunu değiştirecek olursan, Sekonder uçlarını kısa devre yapmayı unutmuyoruz aman diyim.

Saygılarımla
 
Arkadaşlar;
Açıklamalarda, Akım trafoları yükte, -50 yükte daha az daha fazla çalışıtırılabilir denilmiş. Peki bu akım trafoları bu denilen değerlerde çalıştırılırsa, akım yanılma payı ne olur? Doğru değerler ölçer mi?
Bunlarla ilgili akım yanılma çizelgesi vardır. (Üzerinden geçen akım, sınıf değerlerine göre akım yanılma paylarının +- değerleri belirtimiştir)
Lütfen arkadaşlar. Yorum yaparken teknik boyutunda yorum yapmanızı rica ediyorum.
Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,336
Mesajlar
916,799
Kullanıcılar
450,178
Son üye
Esat YILDIZ

Yeni konular

Geri
Üst