5 amper güç kaynağı

Haldun1

Katılımcı Üye
Katılım
2 Nis 2013
Mesajlar
544
Puanları
56
Konum
Ankara
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1465934759.780306.jpg
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1465934789.702673.jpg
ImageUploadedByKontrolKalemi.Com Mobil1465934805.261480.jpg


0-25v, 0-5 amper ayarlı Güç kaynağını aldığım arkadaş 5 ampere kadar Demişti ama 1 amper bile çeksem voltaj en az bir volt Düşüyor . Sorun ne olabilir acaba .
 
Haldun bey,

Merhabalar. Resimler cok detayli olmasada elinizdeki guc kaynagi gercek bir guc kaynagi imalat kriterlerine uygun imal edilmemis gorunuyor. Imalatini yapan kisi ya amator yada bu isleri iyi bilmiyor.

Gorevildigim kadariyla metal sogutucuya bagli olan transistor guc transistorunuz 2n3055 dir. Bir tanesi ile saglikli olarak 3 amper cekebilirsiniz. 5 amperde cok isinacaktir.

Gelelim sorunuza. Gorebildigim kadariyla guc transistorunuz devre kartina mavi kablolar ile bagli. Bu kablolar guc tasimak icin uygun degil. Devrenizdeki trafodan yukunuze kadar olan tum iletkenler 5 amper cekmeyi planliyorsaniz en az 1.5 mm2 size tavsiyem 2.5mm2 kesite sahip olmali. O kablolar 1 amper yukte bile voltaj dusumune neden olacaktir.

Ilk onerim guc kablolarini kalinlastirmaniz olacak. Devrenizde opamplar uzerine kurulu. Kabllolari kalinlastirdiktan sonra biraz daha duzelecektir.

Kolay gelsin.
 
Sağolun Serkan bey. Dediklerinizi yapıp tekrar deneyeceğim.
 
Merhaba,Haldun Bey; 5 amperlik güç kaynağınız sadece ayarlı gerilim regülasyonlu (lm317'deki gibi) olarak tek boyutlu değildir. 2N3055'li 5 amperli trimpot ayarlı ancak sabit akımlı olanını,telsizler için yapılan,sabit gerilimli besleme güç kaynağını,yıllar önce (1988'de araba teybinin sabit voltaj,5 amperle beslemesinde,şantiyede iken kullanmıştım) Olayın bir de 2. boyutu olan akım ayarı kısmı da ayrıca sizde var.Bu olay mikro kontrol ünitesi (mcu) veya özel OPAMP'larla (Devrenizde yer alan ve ups'lerde de yük artıkça akımı yüke göre otomatik artırıp ayarlayan akıllı entegreler benzeri) ile yapılıyor.Bu genel yapıyı tam bilirseniz eğer aksaklık olasılığı olan yerleri daha kolay siz de tahmin edebilirsiniz veya birlikte kolayca tahmin edebiliriz.

Pcb'de birleştirmesi yapılan smd elemanlarını (pcb'nin tersinde) lehim kalitesi olarak (Görünüş olarak) pek beğenmedim açıkçası,bu noktalarda belki bir zaafiyet olabilir,entegrelerin bacaklarındaki tüm lehim birleştirmelerinde,diğer yandan jumper (Kısa devre kablosu ) olarak pcb'nin bazı devre noktalarının birleştirmelerinde kullanılan bu ince kabloların irtibatında (Kötü lehim bağlantısı şeklinde) kötü olabilir.Bu durum iyi bir büyüteçle yapılan çok iyi gözlemle zaten kendini gösterebilecektir.

Bu bağlantılardan özellikle de 2N3055 güç transistörünün pcb ile yapılan 3 ayaklı bağlantısında kullanılan lehim noktalarını,akım ve gerilim ayarı için kullanılan potansiyometrelerin bağlantısını yapan ince kabloların lehim bağlantısı bu zaafiyete neden olabilir.2N3055 transistörünün soğutulması için soğutucuyla (Soğutucu düşük voltaj çıkışlarında burada istenmeyen gücü yok etmede bana biraz küçük gibi geldi,soğutma yüzeyi ve ısı transferi açısından) yapılan bağlantılarda vida gevşekliği veya ısı transfer yüzeylerinden dolayı bir zaafiyet gösterbilir,özellikle buna da çok dikkat ederek incelemenizi öneririm. En kötü senaryo olarak da bu OPAMP entregrelerinin bir iç zaafiyeti ayrıca bulunabilir,inşallah bulunmuyor olacağını da temenni edelim.

Devre yapısında bu olaya neden olabilecek tüm lehim noktalarının kontrolünü,çıkışta beslemede kullandığınız herhangi bir yüke kadar normal kesitte ve normal uzunlukta kablo (+ ve -'yi taşıyan) kullandığınızı tam olarak da varsayarak,bu voltaj düşümünün ancak o zaman sadece 1 volttan çok daha az,çok cuzi oranlarda (kullanılan yükün değeri ve türü ile de doğal olarak değişecektir bu durum) olabileceğini,çıkışta iletimde kullanılan kablo çok kısa ve kesiti de çok kalınsa hiç olmayabileceğini göz önüne alarak belirtmek istiyorum.İşlerinizde azami kolaylıklar ve azami başarılar dileğimle.Saygılarımla..
 
Son düzenleme:
Size de teşekkür ederim Sayın Binbaşı . Dediklerinizi deneyeceğim inşallah
 
bu devre amatörlükten bir yana sadece olsunda nasıl olursa olsun denilip bilinçsizce yapılmış bir devre yapan arkadaş kimse kusura bakmasın işçilik yok ve çıkma malzemelerle toplanmış ha kendin evinde yap kullan ama bu şekilde hem tehlikeli hemde yangına davetiye çıkartır prizde unutmaya gelmez.Bence arkadaşın dediği gibi akım çekilecek yolları kalınlaştırmak gerek güç transistörünü iyi soğutmak gerek lehim noktalarını iyi kontrol etmek gerek.
 
Teşekkürler Tahir bey size de. Bu durumda ben bu devre ile hiç uğraşmayayım . Gerilim ve akım kontrollü Hazır bir devre bulursam piyasada onu satın alayım. Şunu al diyebileceğiniz bir ürün var mı. Kendimin kolaylıkla yapabilecek derecede bilgisi yok elektronik üzerine
 
Haldun bey,

Merhabalar. Devrenizle ilgini bir not daha transformatorunuz yeterli gucte degil ise de voltaj dusumu yasamaniz dogaldir.

Tavsiye isterseniz yurt disindan alisveris yaptiginizi hatirliyorum yanlis degilse. Eger akim kontrolu yapmayacaksaniz uygun fiyatlara kit devre onerebilirim su an telefondayim bskamiyorum pc ye gecince bakabilirim
 
Akım ayarını kontrol edin, eğer 1 Amperde sınırlama yapılmışsa bu değeri geçtiği anda akımın artmaması için voltajı düşürecektir devre. Devrede sağlıklı gözükmüyor.

Saygılar....
 
@Haldun1 bey,

Merhabalar. Aşağıda linkini verdiğim devre ile 0 - 30 volt arası ve eğer modifiye etmez iseniz 0 - 3 amper arası hem sabit akım hemde sabit gerilim güç kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Aslına bakarsanız bu önereceğim devre ile size yapılmış olan iki devre birbirinin aynısıdır. Sizdeki farklı bir pcb dizaynı ve elde yapılmış modeli benim önerdiğim ise hazır programlarla çizilip basılmış profesyonel pcb ile yapılmış halidir.

Fiyatı ise 8 $ dır. Yaklaşık 24 TL gibi bir fiyata size gelir. Sizin yapmanız gereken güç kaynağınzıın transformatörünün uygun çıkışları var ise bu karta giriş yapmanız ve çıkış ucunu kullanımınıza göre kablolamanız yeterli olacaktır.

Uygun bir kutu ilede şık bir güç kaynağı sahibi olabilirsiniz.

Eğer dilerseniz bu devreyi modifiye ederek 3 amperden 6 amper yada 9 ampere cıkartabilirsiniz.

Linki örnek verdim. İlgili sitede bir çok satıcı ve diğer çin sitelerinde muhtelif bulunmaktadır. Bence fiyatı uygun. Not : linkteki satıcı ile alakam yoktur. Site aramasında ilk karşıma çıkan satıcıdır.

http://tr.aliexpress.com/item/Facto...10&btsid=32a68615-6bdb-4b8a-b720-6ff9283f8391

SKU179821-11.jpg
SKU179821-22.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
128,184
Mesajlar
915,689
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst