3 Faz veya Tek Faz 3 Faz?

kagem

Üye
Katılım
13 Mar 2013
Mesajlar
156
Puanları
1
Floresan aydınlatmada üç fazlı besleme veya tek fazlar ile 3 fazın eşit dağıtılması, sizce arada önemli bir fark var mı? Kontrol açısından panodan olacak.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Her faza ayrı ayrı kablo çekmek ,maliyet açısından fark getireceğinden genelde üç faz olarak çekilir , hatta bir çok sistemde (panodan kontrol olan) trifaze beslenen linyelerde bile panoya her faz için monofaze sigorta veya pako şalter konulur. Ancak biraz detaya girdiğinde trifaze çektiğin linye hattında ortak nötr olduğunu görürsün , ortak nötrlü üç fazlı beslemelerde fazların taşıdığı yükler dengesizse ki denge konusunda kablo uzunlukları ve fazlardaki armatür sayıları etkin olur , herhangibir şekilde panoda nötr hattı gevşerse veya koparsa üç fazı faz akımlarının bileşkesi ''0'' olmayacağından kısa devre etmiş olursun ve beslediğin cihazlara zarar verirsin . Monofaze sistemlerde ise bu sorunu yaşamazsın. Tabi linyeyi bağladığın panoyu besleyen hattın trifaze ise ve nötrü kopmaza .
Kısacası bu aksiliklere mahal vermediğin müddetçe trifaze olarak beslemen , sistemin çalışması açısından bir sıkıntı yaşamana sebep olmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,191
Mesajlar
915,727
Kullanıcılar
449,964
Son üye
lelaxi

Yeni konular

Geri
Üst