ülkemiz kurulu gücü

Sn. fthnl, bu sayaçlar sadece trafo merkezlerinde yok ! üretim merkezlerinde de hem analok hemde dijital sayaçlar mevcut üretilen bütün enerji kayda geçiyor.Sayaçlar üretim merkezleri ( kamu -özel) İletim merkezleri ,TETAŞ ,TEDAŞ herkes birbirini kontrol altında tutuyor.TEDAŞ'ın kapısından hiç içeri girmemiş kayıtsız tüketicilerimizide kaydedecek sayaç bulamadık hali hazırda :)

Aslında bende bundan bahsetmiştim son abonede kaçak kullanım talep tahminlerini ve üretimi etkilemez. Maalesef kaçak kullanım miktarını net olarak tespit edemediğimizden dolayı faturalara yansıyan bedel kaçak bedeli değil kayıp ve kaçak bedelidir. Yani bir nevi kaçak kullanım la hatlar üzerindeki kayıp aynı kefeye konulmaktadır.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayın fthnl, kayıp lar için iletim hatlarından sorumlu TEİAŞ ve kısmen TEDAŞ veya muadilleri ,bu kurumlar gerekli Bakım ve yenilemeleri yap(a)madıkları için kayıp maliyeti milletin faturasına yansıyor.Bu konuda ciddi yatırım masrafları ile hem enerjinin kalitesi hemde kayıp meseleleri büyük ölçüde halledilir diye düşünüyorum. Bunu EÜAŞ ta 24 yılı geçmiş TEİAŞ ve TEDAŞ ile irtibatlı bir çalışan olarak yazıyorum.
 
Enerjide iletim sorunu var demenize kesinlikle katılmıyorum... Bildiğiniz üzere ülkemizde enterkonnekte sebekeye sahip olup, barajlarda yada termik santral vb. üretim yerlerinde enerjinin tasınması ile ilgili bir sorun yoktur... Önemli olan kaynagın tesis edilmesi ...3B 1272MCM tasımalı kapasiteli hatlar tesis edilmekte ve istenilen gücü tasıyabilecek sekilde tasarlanmaktadırlar.

Rüzgar günes vb yenilebilir üretim kaynakları muhakak olması gerek ve gelistirilmelide ancak bunlar kararlı bir sistem icin yeterli degildir ve frekans tutturmada son derece zayıf kalacaktır. Dolayısıyla kararlılık için kaynaklar lazımdır ... Nükleer artık tabi kacnılmaz bir ihtiyaç olmaktadır.

Madem enterkonnection şebekelerimiz var ve hepsi on numara çalışıyor.
Neden şalt sahalarındaki sayaçlardan okunan değer abonelere kullanım miktarına göre pay ediliyor.
Kayıp ve iletim maliyetlerini kimin sırtından alıyorlar ?
Anladığım kadarıyla siz bir enerji firmasında çalışıyorsunuz(Kendi fikrim). Yoksa neden tüm dünya süper iletken diye yırtınırken siz "bizim şebekelerimiz on numara" cümlesini kuracaksınız..

Şu an ben Afyon'da çalışıyorum ve emin olun elektrik günde 5-10 kez yani aylık ortalama en az 30-40 sefer mesai saatinde kesilip geliyor(Tezgahlar takılan parçalar heba oluyor.)

*** Kesinlikle Türkiye'de enerji iletim sorunu vardır.
Ben size bu konuda katılmıyorum..
Kolay gelsin.
 
hidroelektrik santrallerimiz bize yetıyor genelde ama misal bulgaristan ve yunanistan ile elektrık alışverişi yapıyoruz ne mantıksa bende anlamadım bu konuda bilgisi olan var mı ?
 
Sn seageta nın yaşadığı bölgede elektriklerin sık sık kesilmesi büyük bir ihtimalle TEDAŞ kaynaklı olabilir.TEİAŞ olarak Enterkonnekte sistemimizin özellikle son yıllardaki yatırımları ile güvenilirliği dahada artmış bulunmaktadır.Afyon Kocatepe 380 kv. şalt sahasına enerji gönderen ve gerektiğinde o bölgeden enerji alan Kütahya Seyitömer şalt sahasının tablocusu olarak Afyon 'da enterkonnekte sistemde sıkıntı olmadığını bilen biri olarak yazıyorum.TEDAŞ ile kesintiler hakkında temas kurabilirsiniz.Genel manada çalışan her sistemde problemler olabilir bu normaldir.Ama enterkonnekte sistemde problemler çok az. bende içerden biri olarak bunu çok rahat söyleyebilirim.Saygılarımla.....
 
Elektrik kesintilerinin büyük çoğu TEDAŞ kaynaklı kesintilerdir. Büyükşehirlerde özellikle havai hatların yer altına alınması sonrası meydana gelen arızalarda aşırı derecede azalmalar görülmektedir. %100 oranında iletim hatları iyidir tabiki demiyorum. Ancak sunu belirtmek istiyorum ki herhangi bir E.İ.Hattında arıza meydana gelsede o arızanın meydana geldiği trafo merkezinde kesinti meydana gelmez radyal durumda degilse... E.İ.Hatları enterkonnekte sekilde calısmakta ve hatlarda birinde meydana gelen arıza olsa da diger hat kapasite olarak çoğu zaman karşılayabilmektedir.
Benzer durum maalesef dağıtım hatlarında yoktur. ring sistemi büyük sehirler dısında iyice geliştirilmediginden kesinti süreleride artmaktadir.
 
Ben de Afyon'un Şuhut ilçesinde yaşıyorum ve seagate nickli abimize katılıyorum, dediği Afyon merkez mi bilmiyorum ama Şuhut'un özellikle köy hatları hakikaten çok yetersiz durumda, ilçe merkezinde her gün olmuyor ama arada bir kesintiler yaşanıyor ama köyde elektriğin gitmediği gün ben neredeyse hatırlamıyorum, bazen günde 10-15 kere. Afyon zaten enterkonekte sistemde sorun olacak bir yer değil, her tarafı 380 kv ile örülmüş durumda da TEDAŞ ne alemde onu sormak lazım.
 
[h=1]Santral sayısı 861'e çıktı[/h]Bakan Yıldız, elektrik kurulu gücüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
05 Eylül 2013 Perşembe 15:00
textsize-up.png
textsize-down.png






237591.jpg

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin ağustos ayı elektrik kurulu gücüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Enerji yatırımlarında 2013 için hedeflenen seviyede gidildiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"2012 yılı ağustos ayı sonunda 55 bin 380 megavat olan Türkiye toplam enerji kurulu gücü 2013 ağustos sonu itibarıyla yüzde 10,4 artışla 61 bin 151 megavat değerine ulaştı. Santral sayısı ise aynı dönemde yüzde 17 artışla 733’den 861’e çıktı. 2012’nin tamamında 4 bin 150 megavat devreye girmişken, sadece bu yılın ilk 8 ayında 4 bin 100 megavat gücünde 131 santral devreye girdi."
Yıldız, enerji üretim sektörüne 8 ayda yaklaşık 6 milyar dolarlık yatırım yapıldığına dikkati çekerek, ağustos ayları baz alındığında geçen yıl bir ay içinde 367 megavat devreye girmişken, bu yıl bu rakamın 870 megavat olduğunu vurguladı.
"Asıl sevindirici olan husus, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan devreye giren kurulu gücün geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık 6 kat artması oldu" ifadesini kullanan Yıldız, 10 yıl önce özel sektörün payı yüzde 34 iken, bugün yüzde 62’ye çıktığını kaydetti.
Bakan Yıldız, enerji yatırımlarında Türkiye'ye duyulan güvenin sürdüğünü, ülkenin istikrarlı bir şekilde yoluna devam ettiğini belirtti.


 
Kesinti demişken. Hakkari, Şemdinli, Derecik beldesindeyim. Her gün öğleden sonra kesilip kesilip gelmeye başlıyor elektrik. Bazen daha sabah 6.30'da başlamış oluyor. Bazen de gece 00.00 civarı kesiliyor. Bugün de toz bulutu ve rüzgar vardı. Akşam üzeri de çok sık kesildi elektrik. Kesildi on dakika sonra geldi, kesildi onbeş dakika sonra geldi.
Diyorum ki bu gündüz kesintileri bari bakım ve iyileştirme çalışması olsa da kışa sorun yaşanmasa...

Not: Uzun kesintilerden biri esnasında kontrolsüz mum yakan bir arkadaş sayesinde yangın çıktı. Yanan yer sadece bir oda ama bir daire kullanılamaz hale geldi. Biz de karşı dairede idik ki is bizim dairemizi de kaplayıp bizi de temizlik boya vs. ile oldukça uğraştırdı. Neyse cana gelmedi çok şükür...
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,331
Mesajlar
916,754
Kullanıcılar
450,174
Son üye
zemred

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst