Yeni aldığım avometreyi yaktım!

Katılım
1 May 2013
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
34
Arkadaşlar iyi günler. Elektroniğe meraklı olduğum için ölçüm cihazı almaya karar verdim ve 1 gün önce 50TL vererek karaköyden VC97 avometre aldım. Yanlız avometreyi kullanmayı öğrenmek için hevesli olduğumdan, gözümü salondaki prize diktim; acaba boş ve yüksüz prizden akım geçer mi? diye merak edip işe koyuldum. Bunun için Siyah probu ölçüm cihazının COM girişine, kırmızı probuda "V,Ohm,HZ" girişine bağlayıp, kademeyide Amper'e getirip, prob uçlarınıda prizdeki faz ile nötr e soktuğumda 2,2amper görünce şaşırdım.

Ardından "V,Ohm,HZ" kademesindeki kırmızı probu çıkartıp "10A" yazan akım kademesine taktım ama kademeyi yanlışlıkla AC Volt a almışım. Yani şehir şebekesinden yanlışlıkla akım kademesinde volt ölçmeye çalıştım. Probları prize sokar sokmaz ark oluşarak evimin bina girişindeki ana sigortalar dahil ev içindeki tüm sigortalar attı.

Yaptığım işlemi fotoğraf ilede destekliyorum. Aynen aşşağıdaki kademedeyken probları faz ve nötr e değtirmemle bu patlama gerçekleşti ve hatta bu patlama sonucunda da siyah probun ucunun sivri kısımdan bir parça koptu;

mnm7f.jpg


Evdeki elektronik cihazlara birşey olmadığını düşünerek, daha çok "acaba birşey olmuşmudur?" diyerek 1 gün önce aldığım avometreye üzüldüm. Bunların üzerine tüm şalterleri tekrar açtım. Avometrenin bozulup bozulmadığını anlamak için bu sefer kırmızı probu tekrar "V,Ohm,HZ" kademesine taktım ve AC volt kademesinde şehir şebekesini ölçtüğümde sorunsuz bir şekilde 230V aldım. Birde şebekenin herz'ini ölçeyim dedim ondada 50HZ aldım. Sonrada "bunları ölçebiliyorsa bir sorun yoktur sanırım" diyerek rahat bir nefes aldım. Ama mesela direnç ölçmeye kalktığımda Kohm'luk direnç ölçerken Mohm'luk dirençleri ölçmemeye felan başladı. Acaba ben mi yanlış kullanıyorum dedim zira daha avometreyi tam öğrenmeye bile fırsatım olmadan ilk günden bunlar başıma geldi ve avometre ölçümlerde bunun gibi bir kaç saçmalıklar daha yaptı. Sonra avometrenin içinde cam parçaçıkları gibi birşeyin sallandığını farkedip hemen açtım ve 2 tane sigorta gördüm biri simsiyah, diğeride tuzla buz olmuş, hemen tuzla buz olanı çıkarttım ama diğer sigortanın çalışıp çalışmadığını bilmediğim için onu çıkartmadım. Sigorta sağlamlık testi nasıl yapılır onuda bilmiyorum: Bu arada bordun üzerinde simsiyah yanık lekesini görünce birkere daha avometrenin bozulduğunu düşündüm;

mnm7c.jpg




Şimdi arkadaşlar avometre çöp mü oldu? Bordu'mu yandı? Cihazı aldığım yere birdaha gitsem adama ne diyeceğim? Adam kullanıcı hatası diyecek ve haklıda. Daha 1 günlük cihaz. Bu ölçüm işlerini anlamamakla beraber elektriği ve ölçümü öğrenmeye çok hevesli olduğum için bu işlere kalkıştım. Şimdi 2 tane sıradan rasgele cam sigorta alıp (yada bir değeri varsa bilmiyorum) avometreye taksam avometre gene sıfır gibi olur mu? Bu kül gibi yanan yerlerin anlamı ne? Sadece sigortalar patladığı için onların külümü bunlar? Yoksa direk bord mu yandı?

Son olarak benim yaptığım bu yanlışlıklar sonucunda;

1-) Yani salonda hiç bir cihaz çalışmamasına rağmen ilk etapda prizden 2.2amper ölçtüm bu ne anlama geliyor. Bu 2.2 amperlik yükü ne çekiyor? Acaba tüm ev hattı seri olarak mı bağlı diyerekden fırını tam kademede çalıştırdım ki 2.2 amper daha da yükselecek mi? diye. Ama bir değişiklik olmadı.

2-) Probu "10A" kısmına alıp, kademeyide AC Volt" kısmına aldıktan sonra şalter neden attı ve sigortalar neden patladı? Sigortaları patladan volt muydu yoksa amper mi?

Sorularım saçma ise kusurabakmayın ama beni, sorduğum sorular üzerine aydınlatacak üstadlar yardımcı olurlarsa minnettar kalırım.
 
Siyah olan da yanmıştır. Değiştirin, yüksek ihtimalle çalışır. cam sigortalar fazla para tutmaz.
 
Şansa kalmış arkadaşın dediği gibi cam sigortaları değiştirn aynı ölçü aleti bendede var VC97 bende içini açtım tam takamadım saçma sapan gösteriyor bozmaya karar verdim ki çevirme yeri tam oturmadığından çalışmıyormuş tekrar oturtturdum çevirme yerini çalıştı.
 
Verdiğiniz cevaplar için teşekkürler. Bugün cihazı aldığım yere götürdüm ve bana "bu cihaz ters voltaj yemiş" dediler. Ardından cihazı üretildiği yere (izmir) gönderdiler. Eğer firma, garanti kapsamında onarabilirse onaracaklarmış yoksa cihaz çöp olur. Geri geldiğinde gelir alırsın dediler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,188
Mesajlar
915,703
Kullanıcılar
449,956
Son üye
CharmanDear

Yeni konular

Geri
Üst