Yıldız ücgen ile çalışan motoru sürücüyle çalıştırmak

Cewo26

Üye
Katılım
6 Mar 2016
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
30
Arkadaslar köyde tarla sulamak için kullandığımız su pompasına baglı motor suan yıldiz ücgenle calisiyor devirini ayarlayamadigimiz icin motorun sabit hızına uygun yagmurlama takmak zorunda kalıyoruz motorun örneğin 20 tane yağmurlama taktıgımızda boruları patlatıyor 40 taktigimizda suyu yeteri kadar tazikli veremiyoruz fikirleriniz için şimdiden teşekkürler
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Mrb @Cewo26
Anladığım kadarıyla hesaplama yapmadan sisteminizi tasarlamışsınız.
Aklıma gelenler şunlar:
1-) Eğer kullandığınız pompa invertör ile çalışmaya uygun ise invertör kullanarak basıncı düşürebilirsiniz. Motorunuzun gücünü bilmediğim için tahmini maliyet veremiyorum. Ancak ABB marka invertölerden memnunum.
2-) "Boruları patlatıyor." dediğiniz durum borular bağlantı yerlerinden sökülüyordur. Bunun için ayarlanabilir basınç regülatörleri var. Bunu kullanabilirsiniz. (Daha önce kullanmadım. Pek ihtiyacım olmadı. Ancak kullanılabildiğini duymuştum. İnternetten araştırma yapabilirsiniz.)
3-) Sistemi , Alanında tecrübeli bir uzmana yeniden hesaplatmanız. Buna göre sisteminize uygun sprink sayısını ve dizilimini bulabilirsiniz.
Aklıma gelenler bunlar.
İyi çalışmalar...
 
Hidrofor kullanın !
Basınç ayrı birşey debi ayrı, motor çıkış debisini karşılayamazsanız borular çıkar.
Yada sulama için depo yapıp suyun cazibesini kullanabilirsiniz.
Sadece sürücü takmanız yeterli olmayacaktır(Basınç sensörü,kontrollör vs.).
 
Deponuz varsa pompanın çıkışına bir adet TE koyun, TE' nin bir ucu pompaya bağlı 2 ucuda açık, o açık uçlara da 2 adet şiber vana (küresel değil) ekleyin. Bu vanalar yardımıyla damlama sistemine gidecek suyun miktarını ayarlayabilirsiniz, fazla su depoya geri döner. Daha önce başka bir sistemde kullanmıştım ama damla sulamada kullanmadım, muhtemelen işe yarayacaktır. Hatta ufak bir ek daha yaparak bir manometre ile çıkış basıncınada bakabilirsiniz.

Saygılar....
 
Mrb @seagate Hocam.
"Basınç ayrı birşey debi ayrı" demişsiniz. Kavram olarak ayrı olabilirler. Ancak bunlar tamamen birbiriyle bağlantılı ifadelerdir. Aslında basınç sadece debiye bağlı bir ifade değildir. Akışkanlar Mekaniğinde (kinematik alt bilim dalında) kullanılan "Bernolli Denklemi" bu durumu açıklamaktadır. Bir akışkan hareketi incelenirken veya Akışkanın olduğu (hava,su, yağ vs..) bir sistem tasarımı yapılırken bu denkleme göre hesaplamalar yapılır (Kayıplarda hesaplamaya katılarak, [asıl önemli olan parametrelerden biride budur.]). Bu denklemde göreceğiniz üzere asıl parametre debi değil akışkanın hızıdır. debi ise o hızı karşılamak üzere akışkanın geçeceği alanla beraber hesaplamalara girmesidir. Sulama sisteminde , İklimlendirme sisteminde, Bina Mekanik tesisatında vb. sistemlerde hareketi sağlayıcı eleman seçilirken veya gücü bulunurken kullanılan parametrelerden en önemlisi basınç ve basınç kayıplarıdır. Sulama sistemleri gibi boru içi akışlarda pompa gücü belirlenirken pompanın çıkış basıncı ve debisi referans alınır. Bir su pompasının seçiminde temel parametre Manometrik basma yüksekliğidir. Hidroforlar da düşük basınçta gelen suyun basma yüksekliğini artırmak için suyun basıncını artırmaktadır.
"motor çıkış debisini karşılayamazsanız borular çıkar." ifadenizde boruların çıkmasına neden olan durum o noktadaki basınçtır. Debinin oluşturmuş olduğu kuvvet yeterli alana dağıtılmadığı zaman akışkanın yüksek basıncına dayanamıyacak ve ayrılmalara neden olacaktır. Yani debi oradaki kuvvettir. Yani basıncın oluşmasına neden olan kuvvettir. Ancak alanın değiştirilmesi ile birlikte birim yüzeye etkiyecek kuvvet azalacak ve basıncın düşmesine neden olacaktır. Şöyle izah edeyim: iki sistem düşünelim. aynı debideki suyu aynı borudan geçirdiğinizi düşünün. Bağlantı noktalarına kadar basınç ve debi aynı olsun. Akışkanın hareketini bozacak hiçbir etken oladığınıda kabul edelim (Akışkan bağlantı noktasına kadar laminar kabul edelim.) Bağlantı noktasının alanı birinde 1 birim diğerinde ise 2 birim olduğunu kabul edelim. Ve bu debinin oluşturmuş olduğu basıncın bağlantı noktasının dayanım noktasınıda 1,5 birim olduğunu düşünelim. Bu durumda 1 birimlik olan yerdeki debide bağlantı noktası sökülecek ancak 2 birim olan yerde ise bağlantı noktası sökülmeyecektir. (Bu şekilde dizayn edilen özel bağlantı elemanları kullanılmaktadır. Ayrıca bilimsel çalışmalarında önemli konularından birisidir.)
"Suyun cazibesi" diye tabir ettiğiniz kavram "Suyun potansiyel enerjisini" kastediyorsunuz herhalde. Yukarıda dediğim gibi Bernolli denklemindeki parametrelerden biride potansiyel enerjidir. (Kod farkı.)
Akışkan sabit ise Sürücüleri tek başına kullanabirsiniz. Zaten soruyu soran arkadaş hesaplama yapmadan pompa seçtiği için bu sorunlarla karşılaşmış. Uygun hesaplamaları yaparsanız sorun yaşamazsınız. En kötü ihtimalle laterallerde sorun yaşamaz; kritik sprinkte problem çıkar. Onuda ihtiyat payı ile engelleyebilir. Zaten 20 sprinkten 40'a çıktığınızda sisteminizi 2 kat büyütüyor. Bu durumda birçok hesaplama değişecektir.
Biraz uzun oldu.
İyi çalışmalar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,195
Mesajlar
915,746
Kullanıcılar
449,970
Son üye
Liliane

Yeni konular

Geri
Üst