Un değirmenınden elektrik uretmek

tekin126

Profesyonel Üye
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
3,344
Puanları
656
merhaba arkadaşlar memlekette akar su ıle çalışan un değırmenı var bir ay önce gıttım inceledım 5 kwatt enerjı verecek dinamoyu çevırebılır kanaatıne vardım sorun bu değıl elektrığı ürettıkten sonra kullanacağım yer bir km filan burada kayıplar bence yuksek olacak kanaatındeyım kayıpları azaltmak için iki tarafada trafo yaptırayım duşunuyorum piyasadakı gıbı standart trafoya gerek yok örnek primer 220 volt segonder 10 000 volt kullanacağım yerdekı tam tersı primer 10 000 volt segonder 220 volt bunu yaptığımda sorun bıtmıyor harcadığım güç e gore voltajı sabıt tutmak için elektronik devre yapacağım bunun için kullandığım yerden dinamonun panosuna uyartım palsı sinyalı gondermek zorundayım bu işi yapmak için başka alternatıf yollar varmı fıkır olarak yazarsanız sevınırım
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
5kVA için bu kadar masraf pek mantıklı değil bence. İşin içinde bir de OG var. Haa illa yapacaksanız uygun bir voltaj regülatörü ile "Alternatörün" yanından voltaj regülasyonunu sağlarsınız. Kullandığınız yerden bir sinyal göndermenize gerek yoktur. Sonuçta ülkemizdeki enerji santralleri evlerimizden sinyal almıyor, alternatör çıkış ölçümlerine göre regülasyonu sağlıyorlar.
 
sayın vacip deniz öncelıkle teşekkur ederım orta gerılım koyarsam çikiştakı voltaj dengesını dinamonun yanında otomatık olarak sağlıyabılırmıyım bana bıraz mantıksız gelıyor benım işim elektronik bizi aşan konu malum ikincisi orta gerılım yanı trafo koymam daha ekonomik olur duşuncesındeyım trafo sardırmam okadar malıyet getırmez kablo çapi buyuyunce dahada artar gıbı gelıyor malıyet
 
tekin bey sabit frekans ve sabit voltaj sağlamak için düşünceniz nedir?
 
Son düzenleme:
merhaba mini hes lerde en buyuk sorunda bu dinamodan çikan frakansı voltajı çekılen değişken guce gore sabıt tutmak benım duşuncem bu konuda dınamonun mili uzerıne elektromanyetık fren sıstemı bir örneğı vinçlerde kullanılıyor dınamodakı fren sistemının farkı çikiş voltajına gore fren bobinine voltaj uygulamak devir yukselmesı çikişta yuk azaldığında olacak o anda bobine voltaj uyguladığımda devır duşecek dolayısıyla çikiş voltajı ve frakansı sabit kalacak benım duşuncem bu uygulamada ne gıbı olumsuzluklar olacak onu bılmıyorum ama %90 sistem çalışır duşuncesındeyım
 
frekans devire sayısına bağlı değil mi ?
voltaj dinomada ki sarım sayılarına ?

yani hızlı dondukçe frakans artmayacak mı? hızlı dönmesi sadece cekilen yüke değil aynı zamanda suyun akış hızına(gücüne de bağlı değil mi ? dısarıdan uygulayacagınız fren enerji tüketmeyecek mi?


NOT: Bu soruları öğrenmek amaçlı soruyorum.
NOT: Üstte yazdıgınız cevapta çok karışık anlatılmış, yada bana öyle geldi.
 
merhaba evet frakans devire bağli dinamo örnek 2600 devirde 50 herz biz bu devırde sabıt tutmamız lazım voltaj çekılen yuke gore dinamoyu çevıren su olsun herhangı bır motor olsun yuk oluşturur dolayısıyla yukten dolayı dınamonun devrı duşer o zaman motorsa çevıren sistem jeneratorlerde kı gıbı gaz vererek devrı sabıtlerız suyla çevırırken suyun max . gucunu kullanarak tam tersını yapmalıyız dınamonun yuksuz çalıştığında yukselen devrını duşurmelıyız
 
merhaba evet frakans devire bağli dinamo örnek 2600 devirde 50 herz biz bu devırde sabıt tutmamız lazım voltaj çekılen yuke gore dinamoyu çevıren su olsun herhangı bır motor olsun yuk oluşturur dolayısıyla yukten dolayı dınamonun devrı duşer o zaman motorsa çevıren sistem jeneratorlerde kı gıbı gaz vererek devrı sabıtlerız suyla çevırırken suyun max . gucunu kullanarak tam tersını yapmalıyız dınamonun yuksuz çalıştığında yukselen devrını duşurmelıyız

bu durumda bize 2600 deviri sabit tutacak bir motor lazım (bu motorun mili dinamonun miline baglı olacak, su çarkıda bu mile baglı olacak).

elektro mıknatısla yapılmış bir rotordan ve cevresine sarılmış statordan oluşan bir dinamo. ( rotor 2600 devirde dönerken 50 Hz verecek şekilde kutuplanmış bir stator).

devir her zaman yardımcı motorla sabit tutulmalı.
Dinamo çıkışı düştüğünde (çıkış voltajı<220 oldugunda) yani fazla akım çekildiğinde rotorda ki elektro mıknatısa daha fazla enerji verilerek mıknatıslanma gücü artılarak dinamonun daha fazla voltaj vermesi sağlanmalı.

Sistem sadece yardımcı motoru ve dinamo rotorunda ki elektromıknatıslanmayı sağlayacak su gücü oldugunda çalıştırılmalı.
 
aslında bu kısım benı fazlaenteresan etmıyor bu konuda yeterı bılgıye sahıbım elektronik olarak artı eksi 2-3 voltta sabıt tutarım sorun olmaz benım asıl sorunum 1000-1200 mt mesafeye taşiyacağim ürettığım elektrığı orta gerılım duşunuyorum uyartım referansını orta gerılıme gırmeden alsam kullanacağım yerde dengeyı sağliyabılırmıyım voltaj değişken yuklerde sabıt kalırmı soru işaretı kafamda
 
Tekin bey nacizane tavsiyem, öncelikle bu sisteme harcayacağınız tutarı hesaplamanız. OG olarak elektrik taşımak basit bir işlem değil bir sürü risk+maliyet var. 10kV u kotrol etmek alçak gerilimi kontrol etmek kadar kolay değil. OG şalt malzemeleri AG malzemelerden oldukça pahalı. Almanız gereken güvenlik önlemleri var sistemin güvenli ve stabil çalışması için. Eğer ki yaklaşık maliyeti hesaplarsanız bu tutar ile alternatif enerji kaynaklarına yatırım yaptığınızda ne kadar güçte bir sistem kuracağınızı hesaplaya bilirsiniz. Örneğin bu sisteme "X" TL harcayacaksınız. Bu "X" TL ile hangi güçte bir güneş enerjisi paneli sistemi kurulabilir? Bunu değerlendirebilirsiniz.

Ek olarak, HES'lerde devir sayısı su türbinindeki kanatçıklar vasıtası ile su akışı farklı yönlendirilerek, azaltılarak-çoğaltılarak kontrol altınca tutuluyor. Siz su türbini kullanmayacaksınız anladığım kadarı ile, direkt olarak değirmene bağlı alternatör kullanıcaksınız. bu durumda devir sayısını kontrol altında tutmanızın kolay olacağını sanmıyorum. Elektronikçi olduğunuz için tavsiyem elektriği DC olarak üretip, hatta bir akü grubu koyarak fazla enerjiyi depolayıp, AC'ye çevirebilirsiniz sanırım.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,222
Mesajlar
915,912
Kullanıcılar
450,009
Son üye
onur yıldız71

Yeni konular

Geri
Üst