Trifaze hatta daire içi sigorta dağılımı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan axener
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

axener

Üye
Merhaba, oturduğum daire yaklaşık 6-7 yıllık panodan daireye 5x4mm geliyor. sigorta kutusuna Tense GKE-63T gerilim ve akım koruyucu röle taktım. O sırada sigortalara birden fazla linye girmeleri dikkatimi çekti ve yüklerin çoğunluğuda 3. fazda gibi görünüyor(çamaşır,fırın,bulaşık). Detaylı olarak çizdim bu arada bazı buatlarda hem olduğu odayı hemde buatın sırtındaki duvardaki prizleri aynı linyeden beslemişler parantez içinde belirttim. Ve röle sonrası sigortalara 2.5luk kabloyla atlama var kısa ama bir problem yaratır mı? Yükler çok dengesiz dağıtılmış gibi geldi bu konuda linyeleri sigortalara ayırma konusunda desteğinizi bekliyorum.

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2026-05-17 212052.webp
    Ekran görüntüsü 2026-05-17 212052.webp
    87.7 KB · Görüntüleme: 48
  • Ekran görüntüsü 2026-05-17 212008.webp
    Ekran görüntüsü 2026-05-17 212008.webp
    42.7 KB · Görüntüleme: 40
Fotolar net değil kabloların konumları .
Siğorta projenizde ( kullanılacak ürünlerin watt ve amper değerleri yazılmalı )
Prizlere ne gibi cihazlar takılacak ?
Direk linyeler her faz için .
Örneğin .
L1 : Çamaşır
L2 : Fırın
L3 : Bulaşık
24 Saat çalışan cihazlar ( buzdolabı - kombi vs gibi ) her faza bir ürün dağılımı .
Diğer cihazların amper watt değerlerine göre faz dağılımı yapılmalı .
Aynı fazda çalışan ürün cihazlar aynı anda çalıştırma yapılmamalı veya dikkatli ürün )( amper ? ) kulllanımı .

Ana siğortanız 25A den yüksek olmamalı .
Kaçak akım koruma rölesiniz 25A olduğundan
Ana siğortanız 25A den yüksekse ana siğorta atmassa kaçak akım koruma rölenizin kontakları yanar .
Trifaze tesisatınız var
Dikkat , özellikle tüm nötr ve fazların çok iyi kablo bağlantısı olmalı

Tense GKE-63T gerilim ve akım koruyucu röle ayarı ( kalibre edilip amper kesme ayarı 23A- 24A ayarlanmalı 25A geçmemeli .

Tense GKE-63T amper değerini gösteriyor günlük kullanım faz dağılımı daha kolay olur .

Örneğin : 1 adet siğortada 2 linye varsa 2 adet siğorta ( her linye için ) ekleme yapılmalı
2.5mm2 kablo için 16A siğorta 1.5mm2 kablo için 10A siğorta kullanılmalı

Arkadaşların yorumlarını beklemeniz .

Ekli dosyayı görüntüle 122225
Detaylı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yarın panodan ana sigorta 25amper mi diye kontrol edicem daire içerisinde kesici olarak direk kaçak akım rölesi kullanılmış. Sigorta kutusunda sol üstte sadece bir adet sigorta eklenebilcek yer kaldı. Toplam 9 linye ve bir adet prizin fazını 7 sigortaya girmişler fotoğrafta hangi sigorta hangi fazdan besleniyor ve kaç linye girilmiş detaylı belirtmeye çalıştım, 8 sigortaya bunları girmem gerekecek. Çamaşır - fırın - bulaşık - mutfak tezgah üstü prizler hariç yüksek amper çeken bir ürün yok.

Hoşgeldin, sonuçta projeye dayanarak yapılmıştır, keyfi yapmislarsa da sorumluluğu var imzası olanların. Dağılım konusunda yardım istiyorsun ama neyi nasıl yapacaksın hele bi bilgilendir.
Teşekkürler hoşbuldum, ikinci fotoğrafta belirtmeye çalıştım hangi fazlardan hangi sigortaların beslendiğini ve bu sigortaların linye dağılımlarını, toplamda 7 adet sigortaya 9 linye + 1 prizin fazı bağlanmış. Amacım fazlara ve sigortalara en uygun eşit şekilde linye dağılımını yapmak . Proje elimde yok ama projeye dayanarak bu şekilde bir bağlantı yapılabileceğini düşünmüyorum. Örnek olarak ilk mesajdaki tabloda görebileceğiniz şekilde 1.sigortada direkt olarak holdeki 1 adet priz bağlı. 7. sigortada 8. ve 9. linye birlikte bağlı(çamaşır makinası ve fırının linyeleri aynı sigortada). Yükler fazlarada eşit olarak dağıtılmamış ve yüksek güç tüketen cihazların linyeleride aynı sigortaya bağlanmış.

https://www.emo.org.tr/ekler/cc5a85842d8d326_ek.pdf
Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği Madde 13 e göre kimse hiçbir mevcut tesisatı izinsiz değiştiremez . Ben değiştiririm derseniz de buradan kimsenin! akıl verip sorumluluk almaması gerekir . Forum gayrı resmi işlerin akıl hocası olamaz .
Yorumunuz için çok teşekkürler. İlk mesajda paylaştığım konu üzerinde bilgi paylaşımı için konu açtım forumun amacı da aslında budur konu elektrik olunca çekince olmasını anlayabiliyorum ama kimse burada yazdığı yorumlardan yada fikirlerden dolayı doğrudan yada dolaylı olarak herhangi bir sorumluluk altına girmiyor.

50-60 sene önce yapılmış, TN-C, sıfırlamalı, topraksız, aydınlatma priz karışık, az linyeli bol sortili, 3 tane sigortası olan evlerde böyle sorunlar olmuyordu (ironidir). 😁😁😁

50-60 sene önce yapılmış, TN-C, sıfırlamalı, topraksız, aydınlatma priz karışık, az linyeli bol sortili, 3 tane sigortası olan evlerde böyle sorunlar olmuyordu (ironidir). 😁😁😁
Kuzineden fırın, sobadan ısıtıcı ve banyo, yemekler tel dolapta, Aç Camı Serinlesin (ACS) , bulaşık elde, çamaşır ve çocuklar leğende. Güzel günlerdi be. Elektrikle pek işimiz yokmuş sanki.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri