trafo yıldız noktası...

sıfırlama yapılmış ise sorun yok ,yani toprak ve nötr bir yerede köprü ise ( birleşmiş ise)

Bu yazdığınız sizce ne kadar doğru? Tesislerde sıfırlama yapılması uygun değildir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
analog sayaçlarda fazı sayaçtan nötrü ise toprak hatından kullanarak kaçak elektrik kulanılabiliyodu.bu şekilde evinde bazı prizleri kaçak kullananlar da olmuştur. şimdiki sayaçlarda ise (digital sayaçlar) nötr köprü olarak kullanılıyor. sadece sayacın ekranını çalıştırıyor.
 
ttekrardan tesekkurler arakadaslar cok saol:)
 
Degerlı arkadaslar benım kafama bır soru takıldı. sımdı bız trafo nun yıldız noktasını notr dıye kullanıyoruz ve yıldız noktasının bır uucunu topraga verıyoruz..... o zaman ben evde toprak hattını notr nıyetıne kullanabılırım tabıkı de topraklama ıyı olmus olacak. eger dusuncem dogru ıse neden elektrık sayaclarına da topraklama baglantısı getırmıyorlar. adam kacak yapabılır bu durumda kacak akım rolesı devreye gırıyor olabılr :D herhalde kendı sorumun cevabını kendım verdım:D:D

Nötr hattı da, toprak hattı da yeryüzüne bağlıdır. Ancak bu iki hatta ihityaç duymamızın sebebi bu hatları farklı amaçlar için kullanıyor olmamızdan dolayıdır.

Nötr hattını devreyi tamamlaması için kullanırız. Toprak hattını ise cihazların gövdelerine kaçak yapması durumunda kullanıcıya zarar vermemesini emniyet altına almak için kullanırız.

Eğer sizin dediğiniz gibi yapsak yani trafodan nötr hattı çekmesek ve devreyi toprak hattını kullanarak tamamlasak cihazlar yine çalışır. Ancak cihazın gövdesine bir kaçak olsa ve kullanıcı gövdeye dokunsa kullanıcı direk gerilim altında kalır. Bunu engellemek için cihazın gövdesini de topraklamak lazım. Cihazın gövdesini topraklama işlemi için yine aynı toprak hattını kullanırsak da cihazın gövdesinde yine gerilim oluşabilir. Çünkü toprak hattımızdan artık akım geçiyor, faz hattı ile gelen akım toprak hattından yeryüzüne dönüyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst