Trafonun Yıldız Noktası İle Koruma Topraklaması Arasında Direnç?

polat135

Üye
Katılım
10 Mar 2009
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
40
arkadaslar benim trafolarla ilgili bir sorum olacak.
şimdi trafonun yıldız noktasından inen kablo yani nötr ,trafonun nötr barasına bağlanıyor.bir de panoda toprak barası var koruma topraklaması amacıyla.bu toprak bası ile nötr barası neden kısa devre gösteriyor.ben anlamadım?
işletme topraklaması ile koruma topraklaması birleştirilmemiş bunu tespit ettim.ama neden nötr barası ile toprak barası kısa devre gösteriyor.arada nasıl bir bağlantı var.önce işletme topraklamasının kazığı ile koruma topraklamasının kazıgı aynı zannettim ama oyle degil birbirinden bagımsız.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Öncelikle kullandığınız terimler önemli.Kendinize işletme topraklaması nedir ve koruma topraklaması nedir cevabını verebiliyorsanız,sorunuzun cevabını kendiniz vermiş olacaksınız.
 
işletme topraklaması nötr kuvvetlendirmek için yapılır koruma topraklamasıda pano,trafo yada seksiyoner govdesine elektrik geldiginde bunu topraga iletmek için kullanınılır.ancak sorumu tekrarlıyorum.ben panodaki işletme topraklaması soktum yani notr barasındaki topraklama kazıgına giden kabloyu söktüm.ama yine nötr barası ile toprak barası arası kısa devre gosteriyor bunun nedeni ne bunu anlamıyorum.
 
İşletme topraklaması sadece bir yerden yapılmaz, dağıtım direklerinde belirli aralıklarla veya özel trafo ise hat başı, hat sonu topraklama yapılır bunun amacı topraklama direncini sağbit tutmaktır.

Sizin söktüğünüz topraklamanın haricinde başka yerdende topraklama yapılmıştır.
 
Herhangibir yerden bilerek ve isteyerek birleştirme olmadığına kesin olarak eminseniz eğer;
Trafo enerjili değilse, trafodan gelen nötr kablosunu nötr barasından boşlayın, nötr kablosu ile pano/trafo/direk arasındaki irtibatları araştırın.
Nötr kablosu herhangibir yerden kesilmiş ve bir yerlere değiyor olabilir.
İşetme topraklaması herhangibir yerden, direk veya pano gövdesine temas halinde olabilir.
O da olmazsa eğer, trafo nötr buşingini boşlayın ve trafo nötürü ile gövdesi arası ölçüm yapın.
 
Arkadaşlar ben trafodaki nötr noktasının baglandıgı yeri soruyorum
 
benimde buna benzer bir sorunum var.

işletme ve koruma topraklamalarını ayrı ayrı kazıklarda farklı yönlerde gömdüm. ag panosundan kontrol ettim ikisi kısa devre gösteriyor. aralarında 80 m varken bu nasıl mümkün olabilir. acaba ag içinde mi kısa devre var diye düşündüm iki kabloyu da barasından ayırdım ölçtüm yine kısa devre. sizce bu nasıl mümkün olabilir. NOT: ag pano su toplama deposunun panosudur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sizin kafanızda oluşan mantığa göre toprak yalıtkan yada en azından direnci çoook yüksek bir materyal.İşte püf noktası burası toprak özgül direnci (ingilizce sevenler spesifik direnç de der)diye bir konu vardır.Toprak direnci test cihazı dışında direncini ölçemezsiniz.Ohmmetre ve izolasyon test cihazı gibi aletlerle ölçerseniz kısa devre veya kısa devreye yakın bir iletkenlik görürsünüz.
 
Direnç koyarsanız hem ek maliyet olur, vede işletme topraklama direncini gereksiz yere büyütmüş olursunuz. İşletme topraklamasının amacı nötr hattındaki herhangi temassızlıkta gerilim yükselmesinin önlenmesidir.
 
Korumayla işletme topraklaması arasında sonsuz direnç olmalıdır. Eğer arada sıfır direnç varsa yanlış bir elektriksel temas vardır. Buda Og den bir kaçak olması durumunda elektriksel cihazlara zarar verebilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst