Trafo ile yeni adaptör yapımı yardım.

sekoban

Üye
S.A değerli ustalarım. Ben hobi olarak uğraşanlardanım. Elimde bir kaç tane trafo var şu eski ağır adaptörlerin içinden çıkanlardan. Çıkışında sadece 4 doğrultucu diyot ve 1 kondansatör var. Öncelikle üzerinde yazan 12 volt ama ölçtüğümde 16 volt veriyor, biryerden kaçırıyor ama neresi bilmiyorum. 1.sorum bu arıza neden olur. 2.soru ise bu trafoyu ayırdım devreden ve 220 volt verdim ve çıkışında 10 volt AC gerilim ölçtüm, ben elimdeki bu 10 volt AC gerilimi, yeni bir devre yaparak, sağlıklı bir 18 volt DC alabilirmiyim? Eğer alınamıyorsa maksimum ne kadar DC alabilirim doğrulttuktan sonra, doğrultma sonrası hangi komponentleri bağlamalıyım sırasıyla, hem elimdeki trafoları değerlendiririm hemde projeler yaparak kendimi geliştirirm amacım budur. Elimde birçok çeşitli diyot direnç kond. vesaire var. Şimdiden teşekkürler

S.A değerli ustalarım. Ben hobi olarak uğraşanlardanım. Elimde bir kaç tane trafo var şu eski ağır adaptörlerin içinden çıkanlardan. Çıkışında sadece 4 doğrultucu diyot ve 1 kondansatör var. Öncelikle üzerinde yazan 12 volt ama ölçtüğümde 16 volt veriyor, biryerden kaçırıyor ama neresi bilmiyorum. 1.sorum bu arıza neden olur. 2.soru ise bu trafoyu ayırdım devreden ve 220 volt verdim ve çıkışında 10 volt AC gerilim ölçtüm, ben elimdeki bu 10 volt AC gerilimi, yeni bir devre yaparak, sağlıklı bir 18 volt DC alabilirmiyim? Eğer alınamıyorsa maksimum ne kadar DC alabilirim doğrulttuktan sonra, doğrultma sonrası hangi komponentleri bağlamalıyım sırasıyla, hem elimdeki trafoları değerlendiririm hemde projeler yaparak kendimi geliştirirm amacım budur. Elimde birçok çeşitli diyot direnç kond. vesaire var. Şimdiden teşekkürler
Ölçtüğün 12 Ac ile 16 volt Dc çıkış normal.
10 volt AC ile 14 volt Dc çıkış alınır. Ama yüke göre bu değerler değişir.
Çıkışına voltaj regultörü koyarsan ayarladığın voltajda sabit kalır.

18 Volt'a yükseltmek için ne yapmam gerekir, akım önemli değil 200mA verse bile yeter. Orjinal kabında 12 Volt 400mA yazıyor.

18 Volt'a yükseltmek için ne yapmam gerekir, akım önemli değil 200mA verse bile yeter. Orjinal kabında 12 Volt 400mA yazıyor.
voltaj yükseltici kartlar var. Onları kullan.
voltaj-yukseltici-kart-step-up-converter-8432-37-B.jpg

güzel insan, biz hobicilerin en büyük hatası nedir biliyor musun? yazılan her şeye inanırız. aslında inanmakta fayda vardır ama bazı gerçekleri de bilmemiz gerekir. genel olarak trafolar, sizin, benim elinde olan standart trafolar. 220 volt ==> 12 volt olsun. ac 220 girersin ac 12 almazsın. genelde yüksek çıkar. diyotla doğrultursun düşer, direnç koyarsın düşer, kondanstörle dengeleyip 12 volta sabitlemeye çalışırsın. arada başka voltaj regülatörü olmadığını var sayıyorum 7812 gibi. bakmışsın 13-14 dc voltaj veriyor. bingo 12 volt ile çalışan her türlü alet çalışır ve hatta amper durumuna göre 10-11 volta kadar da düşebilir. amma 12 volt adaptör diye geçer. neden? 12 volt aletleri çalıştırdığı için. smps adaptörler bile saf 12 volt vermezler.

değerli hobici elektrikte her yükselmenin, her indirmenin bir bedeli vardır. maddi değil elektriksel güç olarak. en çok kaybı yükseltirken yaşarsın. öyle hiç devreyle, lehimle filan uğraşma. hazır kitler var göm gitsin. bal @pozitivist usta benden hızlı çaktı. o benden vicdanlı çıktı. ben direkt XL6009 der geçerdim.

Haklısınız 18 Volt bir adaptör al gitsin 😁😁. Hamdolsun onu alamayacak durumda değiliz maddi olarak, ben ayrıca denemeler yaparak kendimi geliştirmek ve öğrenmek istiyorum. Haklısınız voltaj yükseltmenin bedeli var, 12 voltta 400mA veriyorsa 24 te 200mA verir yani amper düşer onunda farkındayım, ben sadece elimdeki malzemelerle (diyot, kond. vesaire) 10 volt AC veren trafo ile denemeler 18 volta yükseltip olmadı lehimleri sök başka malzemelerle dene ve stres atıp zevk al, çünkü benim en büyük zevkim elektronik 😁😁

12 volt ama ölçtüğümde 16 volt veriyor, biryerden kaçırıyor ama neresi bilmiyorum. 1.sorum bu arıza neden olur.
1- AC voltajın sinus eğrisinin tepe ortalaması 0.707 kadarıdır. Tam dalga doğrultma da ölçü + ve - iki katı 1.414 kadarı dır.
12 AC tam dalga DC doğrultulunca 12*1.414 =16.97 DC voltaj elde edilir.
Bu voltaj kaçak bir voltaj değil, AC den DC ye dogrultulmuş bir voltaj dır.

Daha açıklayıcı bilgi:
AC gerilim , tam doğrultulmuş DC gerilime çevrilince 1.414 katı kadar gerilim görülür.

2- 10 v AC trafo ile 18 volt DC nasıl yapılır diye uğraşmayın . Yukarıdaki ( 1 ci madde) trafo 17 v DC voltaj veriyor. 18 v ihtiyaç olan yerde kullanın.

3-
sağlıklı bir 18 volt DC alabilirmiyim
18 DC / 1.414 = 12.73 v AC gerekli
12-13 v AC trafo işinizi görür.

4- trafolar 2X çıkışlı ise tam dalga doğrultma ile
10v X2 = 20 v AC yi DC ye çevirip regülatör veya step down modüllerle istenilen voltaj elde edilir.

Son düzenleme:
İki diyot ve iki kondansatör ile iki katı gerilim alabilirsiniz.

birisi ben yanılıyorsam düzeltsin, kondanstör kaç volt girersen o kadar voltaj bloke edersin yanılıyor muyum? en kaba anlatımla kondanstörler bir çeşit pil değil mi? benim kafam bu işlere fazla çalışmadığı için 25 volt 470 uf kondanstör amcaya 12 voltla şarj ettim ve ölçtüm 12 volt enerji gördüm, boşaltmak için motora değdirdim/bağladım anlık olarak motor çalışıyorum taklidi yaptı. yani kaç volt verirsen o kadar depolar. belki ben dc akım verdiğim için mi 12 voltta kaldı? hiç te değil kutuplu kondanstöre direkt ac verilmez diye biliyorum. tek bir diyotla bile olsa doğrultup verilmesi lazım değil mi? ben yanlış biliyorsam lütfen düzeltiniz.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,563
Kullanıcılar
454,051
Son üye
yaparim

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri