Torna İçin Sürücü Tavsiyesi

Merhaba AC sürücüler markası ne olursa olsun 0 devirden (güçden) az seviyede sürülemezler. Varyatorun ne iş yaptığını anlatmayacağım ama kısaca değinmek gerekirse akım kısıtlayıcı olarak da (tam olarak değil) tabir edebilirim. Torna yapmak istiyorsan AC motor ve sürücüyü unut ! DC motora ve/veya Universal AC motora (Matkap-avuç içi taşlama vs) yönelmen gerekir. AC motorlar değişken yük ve devirde stabil olarak çalışmazlar(direkt kullanım, redüktör bulunmadan). Şayet 1.5 KW DC motor kullanırsan en az 6 KW gücünde bir AC motorun torkuna(Kalkınma kuvvetine) karşılık gelir. Ağaç tornası tozlu bir ortam olduğu için DC motorun soğuma, temiz ortamda çalışma ve Bakım gibi külfetleri var. Hassas bir devir ayarı istiyorsan DC motor kullanmanı tavsiye ederim.
*** Yukarda 1.5/6 Kw örneği gerçek değer değildir.Sadece minimum eşlik değeri olarak kabul edilebilir.

Varyatör (belkide ben yanlış bir isim kullanıyorum ama emin değilim) aslında bir kayış kasnak sistemi. Sanırım motosikletlerde de kullanılıyor. İç içe geçen iki kasnaktan oluşuyor. Dışarıdan manuel olarak bir kolla ileri geri kumanda ediliyor. Kasnaklar birbirinden uzaklaştığında kayışın döndürdüğü kasnak çapı küçülüyor buna karşılık tahrik kasnağının çapı orantılı bir şekilde büyüyor dolayısıyla hız değişiyor.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
arkadaş lg marka düşünüyorsan onu satın alacagın firmaya sor. Sana yardımcı olurlar. Bence hangi markayı alırsan al senin sorunun çözülmeyecektir. motoru direk bağladığın için sorun olur.Araya bir rediktör koyarsan sorunun çözülecektir. Birde ev elektriği kullandığını söylüyorsun 220v sürücülerin çıkışları üç faz fakat fazlar arası gerilim 220v tur. motorunda buna uygun bağlanması gerekir. aksi halde motorda güç kaybı oluşur.Bu konuda bilgisi olan elektrikçiye bağlattır.
 
Sisteminizde motordan sonra redüktör var mı? Eğer yoksa koymalısınız.Gerçi kayış kasnak da aynı amaçla kullanılır ama torna için redüktör daha iyi olur.
 
Sisteminizde motordan sonra redüktör var mı? Eğer yoksa koymalısınız.Gerçi kayış kasnak da aynı amaçla kullanılır ama torna için redüktör daha iyi olur.
Benimki basit bir ağaç tornası dolayısıyla redüktör yok. Sadece kayış kasnak sistemi olmadan ve torku düşürmeden hız kontrolü yapmak istiyorum. Tabiiki bunu yaparken bir torna maliyeti kadar bedel ödemekte istemiyorum. Sürücü konusunu sanayiden teknik servislere filan da sordum ama tatmin edici bir sonuca ulaşamadım. Deneme amaçlı olarakta sürücü bulup takmak zor iş.
Yüksek güçlü matkap motorları var bunlarla hız kontrolü yapılabiliyor. Belki böyle bişey denemem lazım. Bakalım araştırıyoruz hala.
 
Çamaşır makinası motoru işini görür. özellikle arcelik 2600- 2700 serisinin uzun milli motorları ideal olur. hız kontrolünü de eski aeg Cm lerin hız kontrol kartlarını kullanırsanız ekonomik fiyatlara güzel bir torna sahibi olabilirsiniz.
Motor ve kartı bulmakta sorun yaşarsanız ben size yollayabilirim.
 
İlginize teşekkürler şimdilik 750 watt hız kontrollü matkap bağlayarak sorunu geçici olarak çözdüm ama doğal olarak düşük devirlerde güç zayıf ve aşırı gürültülü çalışıyor. Çamaşır makinası motorunun da aynı sorun oluşturacağını sanıyorum
 
Motoru direkt yol verin, torna milin ve motor miline uygun kasnaklar kayışlar ile aküple edin frenkans kontrolü gereksiz bence. Konverter ne kalitede olursa olsun düşük hızda motor taşlama yaparken zorlanıp duracaktır, motorun yükünü kasnaklar ile alın gücü yükseltin. Saygılar.
 
Tornamın ilk hali 0,55 KW motor ve varyatör kasnak sistemiydi. Doğal olarak çin malı olunca varyatör kasnak sistemi dağıldı bende doğrudan hız kontrollü bir sistemle işin kolayına kaçayım dedim ama yukarda söylenildiği gibi maalesef başarılı olmadı. Şimdi monofaze bir motor bulabilirsem tekrar kayış kasnak sistemine geçeceğim. Bu çamaşır makinası motorlarının devir ve gücü hakkında bilgisi olan varmı acaba kasnak sistemi uygulanabilirmi. Bilgi alabilirsem memnun olacağım. Monofaze motorlar pahalı bayagı. Yada elimde 0,75 KW wolt marka trifaze yeni bir motor var. (Miline metrik 16 diş açtırmıştım) monofaze motorla takas edersem düşük maliyetle işi kurtarmış olurum böylece.
 
Bu çamaşır makinası motorlarının devir ve gücü hakkında bilgisi olan varmı acaba kasnak sistemi uygulanabilirmi. Bilgi alabilirsem memnun olacağım. Monofaze motorlar pahalı bayagı.
Size bahsettigim Arcelik 2600-2700 Sıemens motorlar 1/16 kasnaklarla dakikada 1 ile 1250 devir dakika max hızla çalışmaktadır .güç kaybı frekans kontrollü olduklarından minimum seviyededir her türlü kayış kasnak adaptasyonu yapılabilinir
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,349
Mesajlar
916,901
Kullanıcılar
450,194
Son üye
akocatas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst