topraklama yönetmeliği gerekliliklerini yerine getirme

foofbob

Üye
Katılım
2 Tem 2007
Mesajlar
88
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar,
topraklama yönetmeliğinde ölçülen toprak direncinin (Rx), Ra=50V/Ia(kesici-ayırıcı 5sn'de açma akımı)'dan küçük olması isteniyor. (Rx<Ra)

panomuzda 1000A'lik kesici varsa 5sn'deki açma akımı da yaklaşık 5 katı olsa Ra=50V/5000A=0.01ohm gibi bir değer çıkıyor ki bu oldukça düşük bir değer. Kaçak akım koruma rölesi kullanılmak istense o amperde bulunabilir mi, bulunsa da iş görür mü bilmiyorum. bu konuda çalışma yapmış tecrübesi olan ya da önerisi olan var mı?

100 amperlik kesicisi olan çok sayıda makinamız var bunlarda bu değer 0.1ohm ki bu da küçük bir değer. bunu sağlamak için ya önemli topraklama yatırımı yapılacak ya da tüm makinalara bulunabilirse kaçak akım rölesi konacak.
bu konuda fikirlerinizi, yardımlarınızı bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
insan koruma kaçak akım koruma röleleri için topraklama direnci için akım koruması 30mA, tehlikeli gerilim 55V R=V/I=55/30mA=1883 ohm en cok.
Tesisat koruma için 300mA akım için R=220/300mA=733 Ohm en cok olacak şekilde hesaplanır. Kapasite için her makina için ayrı KAKR kullanılabilir.
 
O formülden çıkan değerler çok düşük topraklama direnci gerektirir.
Bu yüzden kaçak akım koruma cihazı kullanılması gereği ortaya çıkmış.
KAK cihazı kullanıldığı zaman küçük topraklama değerlerine ulaşmak gereksiz hale
geliyor.Arkadaşımız izah etmiş.
Büyük değerli şalterler için akım trafolu KAK cihazı kullanılır.
 
büyük değerli şalterlerde KAK kullandığımızda devamlı atma gibi bir durum oluşmaz mı? çok büyük akımlar geçiyor, 300mA'lik kaçak akımdan çok daha fazlası geçiyordur diye tahmin ediyorum.
 
Formüllerden elde ettiğin direnç değerleri makinada veya tesisatta, toprak hattına kaçak olduğu anda KAKR nin atması için gerekli değerlerdir. Cihazların ise nominal bir kaçak akımları vardır. Bu kaçak akımların toplamı 30mA veya 300mA i geçiyorsa ikinci ve daha sonraki KAKR lerinin kullanmak gerekir. Yoksa KAKR si sürekli atar. Birde DC kaçak akım oluşturan cihazlar için bu özellikte KAKR kullanmak gerekir. Scheider elektriğin ürünleri arasında var DC özellikli olanlar. Büyük ihtimal diğer markalardada vardır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,231
Mesajlar
916,003
Kullanıcılar
450,028
Son üye
Metnnbyk

Yeni konular

Geri
Üst