Topraklama Hakkında Genellemeler

Sruya

Üye
Katılım
12 Şub 2017
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
37
Merhaba arkadaşlar;

Yeni üye oldum ve son zamanlarda pratik anlamda gelişim göstermek için uğraşıyorum. Forumda topraklama,nötr, kaçak akım röleleri ve sıfırlama ile ilgili sorulan sorular ve bunlara verilen cevapları inceledim. Bu konuda kendi tecrübelerimi de katarak bazı genellemeler yapmak istiyorum. Bu genellemeler üzerinde hatalarım neler ve sizlerinde ekleyeceği maddeler var mıdır? Öğrenmeye ilk olarak topraklamayı kavramaktan başladım.

Topraklama ile ilgili birkaç genelleme ve bazı tecrübelerim. Hatalarım varsa düzeltiniz.

1- Toprak - nötr arası yaklaşık 2v değerinin üstü topraklamanın veya nötr noktasının zayıf olduğunu düşündürmelidir.
2-Faz-Nötr arası gerilim Faz-Toprak arası gerilimden yüksek olmalıdır.
3- Faz-Nötr arası gerilim Faz-Toprak arası gerilimden düşükse nötr zayıftır ve yeni bir topraklama levhası/çubuğu ile nötr güçlendirilmelidir.
4-Bir sistemde eğer Kaçak Akım Rölesi varsa; KAR çıkışından nötr barasına 1 tane ana nötr kablomuz girer. Bu ana nötrdür ve kaçak akım rölesinin çıkısından gitmelidir. Aynı nötr barasına bağlı nötr sayısı ile Kaçak akım rölesinden dağılan faz sayısı aynı olmalıdır. Aksi halde Kaçak akım rölesi sınır değerinde bir kaçak oluşursa KAR tutmaz.
5-Kaçak akım rölesi olan bir sistemde eğer nötr barasında bir toprak kablosu bağlanmışsa enerji olmasa bile nötr tutmaz. Kaçak akım arızalı sanılabilir ancak sorun nötr barasındaki kablolardadır.
6-Birden fazla kaçak akım rölesi olan bir panoda bir kaçak akıma ait nötr bazen diğer kaçak akım rölesinin nötr barasına bağlanmış olabilir bu durum kaçak akım rölesini arttırmaya sebep verebilir.
7-3 fazlı motorların bağlı olduğu sistemlerde kaçak akım rölesi atma sebeplerinden biri motor gövdesine verilmesi gereken topraklamanın hatalı olarak nötrden bağlanmış olmasıdır. KAR tutmaz.
8-Faz-Nötr arası gerilim 232 volt ve Faz-Toprak arası gerilim 228 gelirim diyelim bu durumda yaklaşık olarak toprak - nötr arası 4 v çıkacaktır. (Bu konuda emin değilim bilgisi olan arkadaşlar üzerinde durmak istiyorum.)
9-KAR test etmenin ilk yolu üzerindeki test butonuna enerji varken basmaktır. Bunun dışında yapılabilecek en garanti yol toprak ile faz arasına bir alıcı bağlamaktır ve atması gerekir.
10-Sıfırlama yapılan bir yerde KAR tutmaz, sebebi toprak ve nötrün birleşmiş olmasıdır.
11-Sıfırlama yapılan bir sistem de toprak ve nötr arası 0 volt gözükür. Çünkü kablolar kısa devre edilmiştir.
12- Sıfırlama yapmak tehlikelidir. Birkaç sebebi olabilir; a-) trafoda eğer bir arıza durumda çalışan ekipler nötr ile fazı yanlış bağlarlarsa sıfırlama yapılan yerdeki cihazların gövdelerinde faz olur. b-) Nötr kablosunda kopukluk varsa akım devresini tamamlayamaz ve cihazların gövdelerinde biri elini değene kadar orada dolaşır durur.


Aklıma gelenler bunlar 1 haftada edindiğim tecrübelerdir. Bu sebeple hatalı olanlar olabilir. Tecrübeli arkadaşların düzeltmesi veya eklemeler yapması bizleri aydınlatacaktır.

Teşekkürler...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Geri
Üst