Tek kontak çıkışlı Legrand 412750 zaman saatini 2 fonksiyonlu (Ters kontaklar) olarak kullanabilmek

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
VWOPb6.jpg


Merhaba. Değerli arkadaşlar;

Tek kontak çıkışlı monofaze bir zaman saatiyle (timer) ; normalde açık ve normalde kapalı olan 220>12 volt ac/dc adaptörle beslenen 2 ayrı mini röle kontaklarını senkron olarak kullanrak, bunları 12 volt dc uygulandığında ters fonksiyonda çalışan kontaklar şekliyle, Şebeke hattından gelen faz ve nötr uçlarında, faz ve nötr çakışması hiç olmadan 2 bağımsız elektrik devresiyle birbirlerinden ayrı ayrı çalıştırmak mümkündür. Bunun için gerekli malzemeler;

1- 1 adet Legrand 412790 zaman saati (timer) (Faz, nötr, 1 ve 4 bağlantı uçlu) (Monofaze)

2- 2 adet 12 voltluk 7-10 A’lik mini röle

3- 3-4 VA ; 220/12 volt ac/dc adaptör

4- Yeterli uzunlukta kablo (0.75mm2)

5- 2 adet dişi, 2 adet erkek topraklı fiş

Böylece örneğin ısıtma (Defrost) işlemini yapan no-fost buzdoabının evoparatör rezistanslarının asıl no-frosttaki çalışma otomasyonu harici bir sistemle buzdolabı kompresörünün veya buzdolabı 220 volt ac beslemesinin o anda senkron olarak kesilmesi ve bu anda rezistansların defrostunun senkron ve otomatik olarak (zaman saati üzerindeki 15’er dak.’lık olan zaman çentikleriyle özel olarak ayarlanmış belirli zaman dilimlerinde) buzdolabı kartındaki fonksiyonuna çok benzer olarak rezistanslara buzdolabı dışından bağlanmış kablolarla yerine getirmesi sağlanmış olur.

NOT: Bu sistem deneme (Test = geliştirilme) aşamasında olduğundan dolayı, buzdolaplarında elektronik no-frost mekanizması (sistemi) içten bozulanların bunu hemen acil kurtarıcı sistem olarak deneyip bir uygulama yapmamaları rica olunur. Servis çağırtıp E1 (Defrost sensörü) arızasını içten tam olarak gidermeye ve bu sıkıntıyı mutlaka da içten halletmeye (Herhangi bir kaleyi içten fethederek zafere içten ulaşmaya) çalışmalısınız, çünkü en mantıklısı veya olması gerekeni budur. Çünkü bu sistemin bazı sakıncaları (Dezavantajları) olup (Elektriğin tümüyle kesilip fişe taklıp çıkarılmasındaki gibi, belirlenmiş zaman periyotlarında, örneğin 12-24 saatte bir gidip gelmesi gibi) bu yüzden iyice geliştirilmeye ve bazı ek (İlave) testlerin yapılmasına halen açıktır ve çok muhtaçtır.

* Çünkü orijinal olarak çalışan herhangi bir sistem; her ne olursa olsun tüm geçici sistemlerin içinde her zaman en iyisi olacaktır, hiç şüphesiz ki.

UYARI: Bu projenin güvenlik açısından çeşitli tehlikeler yaratabileceği ve çalışan bu tür sistemlere zarar verebileceği uygulamalar sonucunda görülmüştür. Bu nedenle bu projenin bu tür sistemlerde iptali ve hiç uygulanmaması uygundur.

Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bir şey anlıyamadım, evin, dolasıyla buzdolabınında elektirği kesildiğinde, bu yardımcı sisteme eketrik nerden beselenecek ??
 
Bir şey anlıyamadım, evin, dolasıyla buzdolabınında elektirği kesildiğinde, bu yardımcı sisteme eketrik nerden beselenecek ??

Sayın zeybek;

Çizilen şemada ki çalışma, şebeke enerjisi kesildiğinde, buzdolabını alternatif farklı bir kaynaktan enerjilendirme veya transfer işlemi değildir.

Sayın binbaşı'nın çiziminde ki çalışmanın amacı ;

Buzdolabının ısıtma (Defrost) işleminin arıza sonucu çalışmadığı durumda, çizilen şema ile, ısıtma (Defrost) işlemini zaman ayarlı periyodik devreye alıp çıkarma işlemini gerçekleştirir.

Örneğin bu süre 15 dk'lık bir süreye ayarlanmış ise, 15 dk defrost, 15 dk buzdolabının çalışması amaçlanmış olabilir.
 
Son düzenleme:
Merhaba. Sn zeybek; Sn. Mesut çalışma şeklinin prensibini (eksprisini) iyice anlamış görünüyor, yalnız defrost zamanı 15'er dak.lık aralarla değil de ,yalnızca sizin bu zaman saatinden 15'er dak.'lik çentikleri iterek ya 24 saatte 75 dak. (1 günlük) veya 12 saatte 45'er dak.lik (Yarım günlük) veya 8 saatte 30 dak. lık seanslar (Günde 3 defalık buz eritme periyotları) şeklinde kendi seçiminize, yani bu buzdolabının hangi zamanlarda kompresörünün tam devre dışı kalıp (Çünkü hem defrost hem soğutma işlemi evaporatör serpantinleriyle üst rezistanslar iç içe olduğundan ayni anda bu mümkün değildir) bu defrostun ne zaman gerçekleştirileceğini zaman rölesindeki eritme zamanlamasından sizin kendi tarafınızdan bir seçimine direk bağlı kalmıştır.

Sistemin bir dezavantajı: topraklı priz-fiş bağlantısını nötr, toprak hattı sabit kalıp fazdan (Fazdan kesilmesini prize takış şekliyle belirlemiş oluyorsunuz, hem faz, hem nötr kesilmesi için 3. mini röleyi (12 volt, 7 amper, 240 volt) 12 volt dc zaman saatinden zamanlamayla geldiğinde buzdolabı çıkış rölesindeki röleye ilave etmek gerekir. Böylece topraklı prize sadece faz yönünden prizde işaretlenen şekliyle takmanız gerekli olmaz, örneğin.) kesilmesi esnasında elektriği sistemden kesip (Sistemi tam resetleyip) yeniden elektriği vermeniz durumudur. Bu durumda sistemdeki dolaşımda freon gazı sıkışmasıyla termiğin atması ve buzdolabının sırf bu yüzden 5-10 dak. kadar bekleyip sonra çalışmaya başlaması 2. bir dezavantajı olarak da kaçınılmazdır, çok iyi bildiğiniz üzere.

Bu sakıncayı gidermek için buzdolabı kompresör motoru elektronik kart çıkışında tristör çıkışından sonra kompresör yazılı karttaki motor çıkış bağlantı noktasından ayni röleyle buradan da kesilebilir. Ancak bu durumda da NF buzdolabının display ekranından hata mesajı olarak E5 (Kompresör arızası) uyarısını almanız söz konusu olabilecektir, çünkü sistem açıktır, kompresör-motor işliyor, termostat-kart-triyak yolu açıktır ve ama kart motora akım göndermişken kart geri bildirimle motorun giden bu akımla hiç çalışmadığını algılayıp bu uyarıyı mutlaka görmeniz kuvvetle muhtemel olacaktır. Bu uyarıyı görmek göz önüne alındığında fişten yani buzdolabı girişinden değil, elektronik kart- triyak-motor güç girişi kablosundan da bir kesme (ayırma işlemi) yine yapılabilir, diğer başka bir alternatifle.

Yine sn. Mesut'un da söz edebildiği üzere buzdolabının çok buzlu, çok karlı olarak çalışmadan tam verimle (Hava menfezi eğer sirkülasyon yolları karla, buzla tıkandığında alt bölüme soğukluk üst dondurucu bölümden yeterince transfer edilip alt bölümü soğuyamıyor ve alt bölümün soğukluk derecesi epey düşüyor, iyi bilindiği üzere) yararlanmak çok zaruri olduğunda tamirci (Servis) gelinceye kadar, yani asıl var olan sıkıntı giderilinceye kadar düşünülen çok geçici bir projedir.

G23HL2.jpg

91CO4V.jpg


Netten bir alıntıdır.

Ancak sürekli kullanımı için mutlaka geliştirilmeye (iyileştirilmeye) ihtiyacı vardır. Aslında eski dönem NF buzdolaplarının içteki mekanik timer'larının asıl görevini (Elektronik karttaki elektronik (otomatik) defrost sistemi devre dışı kaldığında) zaman saati ve mini rölelerle bu durum sağlanılmaya çalışılmaktadır. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,531
Kullanıcılar
449,905
Son üye
smartnet

Yeni konular

Geri
Üst