tek fazdan uc faz nasil uretilir?

apolloturk

Üye
Katılım
20 Kas 2009
Mesajlar
64
Puanları
1
tek fazdan uc faz nasil uretilir? en ideal ve en az maaliyetli yol nedir?
 
220den 380 üretmek için 2 yol var benim bildigim bilmediklerimde olabilir

1.220 girip 380 volt üreten elektronik sürücüler

2. 220 voltluk bir motorun ucuna 380 volt üreten bir dinamo monta ederek 3 faz elde edebilirsin
 
Son düzenleme:
Ne amaçla kullanacaksınız? Eğer sadece küçük bir motor içinse 1 faz giriş 3 faz çıkış hız kontrol cihazları var
 
bitirme projesi icin dusunuyorum tabii hoca kabul ederse. ieee de baya dokuman buldum bu arada ilk defa uyeligim bir ise yarayacak galiba.
 
Elektronik olarak 2 faz 3 faz 5 faz .... mümkün sinüsoydal dalga zor. Hız kontrol cihazlarından, UPS lere , İnvertörlere... elektronik olarak yapılır. Giriş önce doğru akıma çevrilir sonra zamana göre açısal tetiklemeler ile kaç faz isteniyorsa çıkış alınır. Aşağı yukarı hepsinin mantığı ayni.

Roesta46 nın söylediği gibi motorun ucuna bağlanan dinamo ile 3 fazlı çıkış alınabilir. Sinüsoydal dalga mükemmel olur kayıplar ve mekanik arızalar sorun yaratır.

Normal bir trafoya 1 faz girip 3 faz almak mümkün değil. Elktronik yöntem ile olur buda 1 maddeye girer. Ancak trafo sarımı sırasında yapılacak değişiklikler sargılara seri kondansatör direnç bobin bağlanması gibi metodlar ile tam 120 derece olmasa da bir faz farkı oluşturabilir. Bu konu tartışmaya çok açık olduğu için ve reel uygulamaları olmadığı için mümkün değildir diyebiliriz.

Bu durumda 2 yöntem kalıyor.
 
ac-dc-ac olayi zor. motora dinamo baglasamda hoca kabul etmez.

soyle bir seyler buldum simdilik
Figure 1

ieee nin sitesinde baya bir dokuman var aslinda yarin oturup onlarida inceliyecegim. tabii maaliyet de onemli bir unsur.
 
arkadaşım eğer jeneratörleri incelersen bu konuda daha fazla fikir sahibi olabilirsin sonuçta mantık aynı jeneratörlerde motorun kam mili alternatörün rotoruna bağlanır motorun hareketiyle rotor döndürülmüş olur ve aleternatif akım üretilir senin de burda yapacağın iş aynı bence dizel motor yerine ac motor kullanacaksın ve bunu uygun bir dinamoya bağlayacaksın çıkışta 3 faz elde etmiş olursun ancak çıkışta alacağın 3 faz kararlı bir sinüs olmayabilir bunun için çıkışa regülatör bağlaman gerekebilir

saygılarımla
 
cevaplariniz icin tesekkur ederim, proje maaliyetinin yuksek olacak olmasi sebebi ile simdilik askiya aldim, baska bir proje konusu bulmaya calisacagim.
 
bu konuda birşey yazmak istedim,öncelikle 220 vac sürücüye verirsiniz ama sürücü çıkışından fazlar arası 220vac ac alınır bu durumda 220vac 3 faz ac giriş 380vac 3 faz çıkış trafo ile 3 faz 380vac elde edelir, tam sınus çıkıs olmaz bunuda kutupsuz kondansatörlerle düzeltilir,tabi kullanılacak parçaların istenen güce göre hesaplamak gerekir,saygılar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,856
Kullanıcılar
449,991
Son üye
multiroots

Yeni konular

Geri
Üst