Türk Bilim insanları Termal Kamuflaj Üretti

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Doğada özellikle bukalemun gibi bazı sürüngenler renk pigmentleri sayesinde kendilerini avcılardan ve avlarından gizleyebilirler. Bilim insanlan da özellikle son yıllarda doğayı taklit eden teknolojiler geliştirmeye çalışıyor. Çoğunluğu Türk bilim insanlarından oluşan bir grup araştırmacı ısıya duyarlı görüntüleme sistemlerinden gizlenmeyi sağlayan bir çeşit yüzey malzemesi tasarlayıp üretti.

Isıya duyarlı görüntüleme sistemleri, örneğin termal kameralar, cisimlerden yayılan kızılötesi dalga boyundaki ışınların ölçülmesi ve bir ekran üzerinde gösterilmesi prensibi ile çalışır. Bu sistemlerden gizlenmeyi sağlayacak bir kamuflaj malzemesi üretmek için yüzeyden yayılan kızılötesi, yani termal ışımanın kontrol edilmesi gerekir.

Nano Letters dergisinde yayımlanan araştırmayı yürüten ekip, bir cismin yüzeyinin gerçek sıcaklığı değişmeden yüzeyden yayılan ısının elektriksel olarak kontrol edilebildiği ve bu yüzden de "aktif" olarak nitelenen grafen temelli bir malzeme geliştirerek bu zorluğun üstesinden geldi.

Geliştirilen yapı, kızılötesi ışımanın soğrulması ve yayılmasını elektronik olarak duzenleyebiliyor. Üretilen malzeme hafif ve mikrometre ölçeğinde ince ve esnek olduğundan rahatça kaplama materyali olarak kullamlabiliyor. Kaplama malzemesindeki aktif termal yüzey, ısı verilerini işleyen mekanizması sayesinde, tıpkı bukalemunların renk değiştirmesine benzer biçimde, saniyeler içinde çevredeki değişimlere uyum sağlayabiliyor.

Isıya duyarlı görüntüleme sistemlerine yalnızca sıcaklığı yüksek cisimler yakalanmıyor. Sıcaklığı çevreden farklı herhangi bir cisim terrnal kameralarla tespit edilebiliyor. Bu yüzden araştırmacıların ürettiği malzeme, sıcak nesneleri olduklarından daha soğuk, çevrelerine göre soğuk malzemeleri ise daha sıcak göstererek tam bir kamuflaj sağlamak üzere tasarlanmış. Araştırmacılar, bir cisimden yayılan ısının elektriksel olarak kontrol edilebilmesinin kızılötesi görüntüleme sistemlerinden uzay uygulamalarına kadar pek çok alanda kullanılabileceğini öngörüyor.

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ekim 2018, Sayı 611, Sayfa 59, Türk Bilim İnsanları Termal Kamuflaj Üretti
 
Askeri alanda faydası olur. Onun dışında kullanılacak bir yer aklıma gelmedi bile :D
 
Bu malzemeden eğer ekonomik olarak kumaş üretilebilirse soğuk havalarda ısıtıcı bir giysi üretilebilir. Eğer ısının yayılması engeleniyorsa doğal olarak giysi içinde kalan ısı vücududa sıcak tutacaktır.
 
Isının yayılmasını engellemiyor sanırım. Isıyı direkt olarak yansıtıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,211
Kullanıcılar
449,833
Son üye
Mami545480

Yeni konular

Geri
Üst