Su Sebili kart arızası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan SkySea53
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

SkySea53

Üye
Merhaba, su sebilinin su motoru devreye takılıyken çalışmıyor; devreden çıkartıp test ettiğimde çalışıyor ve herhangi bir sorun görünmüyor. Kart üzerinde mavi soketli kısma motorun soketi takılıyor. Motor 12V, fakat sebil çalışırken bu soketleri ölçtüğümde 4-5V değer aldım. Entegreye baktım, sorun yok; yanındaki transistörde de sorun yok ama bilgim bu kadarına yetti 😅 Devre üzerinde nereye odaklanmam gerek?

Ekli dosyalar

• 1000049905.webp
    1000049905.webp
    137.8 KB · Görüntüleme: 27
Kartın arka tarafının da fotosunu alalım. Yüklediğiniz fotoyu da biraz daha yakından ve net çekin.

.

Ekli dosyalar

• 1000049925.webp
    1000049925.webp
    133.4 KB · Görüntüleme: 19
  • 1000049929.webp
    1000049929.webp
    151.9 KB · Görüntüleme: 19
  • 1000049930.webp
    1000049930.webp
    168 KB · Görüntüleme: 19
Selamlar
Motorda kısa devre olmasından şüpheleniyorum. Su motorunu 12v veren bir güç kaynağıyla test etme şansınız varsa kontrol edin. Bu cihazın arka kapağı üzerinde bir şema bulunuyor mu? Kontrol ediniz. Basitleştirilmiş bile olsa bir şema olabilir.
Devredeki parçalarla ilgili ip uçları;
Uln 2003 entegresi, sebildeki farklı parçaları kontrol eden transistör dizisi enteresidir. Sol taraftaki roleleri de kontrol eder. Su motorunu büyük bir transistorle sürmüş olabilirler(yüksek akım ihtiyacından dolayı). Sağ tarafta 8 bacaklı entegre bir mcu olabilir.

Ortadaki mosfet olabileceğini tahmin ettiğim elemanın bacaklarına çok kötü bir lehim müdahalesi olmuş. Bunu siz mi yaptınız? Büyük ihtimal soldan başlayarak gate drain source olarak devam ediyor olmalı. Motorunda bir fotosunu alalım.

Selamlar
Motorda kısa devre olmasından şüpheleniyorum. Su motorunu 12v veren bir güç kaynağıyla test etme şansınız varsa kontrol edin. Bu cihazın arka kapağı üzerinde bir şema bulunuyor mu? Kontrol ediniz. Basitleştirilmiş bile olsa bir şema olabilir.
Uln 2003 entegresi, sebildeki farklı parçaları kontrol eden transistör dizisi enteresidir. Sol taraftaki roleleri de kontrol eder. Su motorunu büyük bir transistorle sürmüş olabilirler(yüksek akım ihtiyacından dolayı). Sağ tarafta 8 bacaklı entegre bir mcu olabilir.
DC motorun PWM ile sürülme ihtimali var mı hocam? Yoksa direk mosfet üzerinden aç kapa 12 volt ile mi hareket alıyordur?

Ortadaki mosfet olabileceğini tahmin ettiğim elemanın bacaklarına çok kötü bir lehim müdahalesi olmuş. Bunu siz mi yaptınız? Büyük ihtimal soldan başlayarak gate drain source olarak devam ediyor olmalı. Motorunda bir fotosunu alalım.
o kötü lehim benim eserim hocam 😅 orda TIP122 transistör vardı onu kontrol etmek için sökmüştüm motor resimdekinin aynısı.

Selamlar
motoru harici olarak 12v güç kaynağıyla test ettim sorunsuz çalışıyor, herhangi bir şema bulamadım maalesef

Ekli dosyalar

• arcelik-su-sebili-pompa-motoru-su-sebili-arcelik-11687-57-B.webp
    arcelik-su-sebili-pompa-motoru-su-sebili-arcelik-11687-57-B.webp
    22.8 KB · Görüntüleme: 9
motoru harici olarak 12v güç kaynağıyla test ettim sorunsuz çalışıyor, herhangi bir şema bulamadım maalesef
o kötü lehim benim eserim hocam 😅 orda TIP122 transistör vardı onu kontrol etmek için sökmüştüm motor resimdekinin aynısı.
Zaten motorun bir bacağı ortak şasede. Diğeri de transistör üzerinden anahtarlama ile geliyor gözüküyor. O bahsettiğim hat üzerinde bir voltaj takibi yapın.

U1 U2 U3 ve U4 entegrelerinin isimlerini yazar mısınız?

Birde u2 entegresini göremedim nerede siz görebiliyormusunuz?
U1:TOP256PN
U2:817B
U3:ULN2003L
U4:MC34063AL
bu şekilde U2 entegresi sanırım optokuplör o kısmın resminide ekledim

Zaten motorun bir bacağı ortak şasede. Diğeri de transistör üzerinden anahtarlama ile geliyor gözüküyor. O bahsettiğim hat üzerinde bir voltaj takibi yapın.
3.5v değer alıyorum

Ekli dosyalar

• 1000049931.webp
    1000049931.webp
    93.2 KB · Görüntüleme: 13

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran