Statordaki alan manyetik alan?

ghostghost

Üye
Katılım
9 Eyl 2008
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba.Motorlar hakkında sizlerden bir şey öğrenmek istiyorum.Baya bi kaynak karıştırdım cevabı çok basittir biliyorum ama bulamadım.Statorda oluşturulan sabit bir manyetik alan içerisindiki bir iletkenin hareket ettirilmesi ile e.m.k iletken uçlarında indükleniyor.Statordaki sabit veya döner bir alan oluşturmanın temel mantığı nedir ve ya farklılıkları.Manyetik alanın sabit olmasıyla döner alan olması arasındaki fark? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürederim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Bunun en basit izahı, sabit mıknatıslardır... N-S birbirini çeker, N-N veya S-S birbirini iter...
 
Sanırım bu sorunuzun cevabı mühendislik fakültesinde(dersin adını tam olarak bilemiyorum) Manyetik alan teorileri gibi bir derste ayrıntılı olarak veriliyordur.Bende bir Meslekyüksekokulu öğrencisi olarak kendimce cevap vermeye çalışayım. :)
Asenkron motorlara 3 faz uygulayınca statorda bir manyetik alan ve bir döner alan meydana geliyor.
Bir ietkende indüklenen emk değerini; E=4,44.f.fi.10^-8 formülü ile buluyoruz.Burada;
f:frekans
4,44:sabit sayı
fi:hava aralığında bulunan manyetik alan
10 üzeri -8:Sonucun Volt cinsinden çıkması için gerekli çarpan.
Çok spirli bobinlerde ise E=4,44.f.fi.10^-8.N formülünü kullanıyoruz Burada N:spir sayısıını temsil ediyor.
Stator sac paketinin manyetik indüksiyon değerinin bulunması;
fi(t)=Qt= (pi sayısı).D.L.B formülü ile bulunur.Burada;
D:Statorun iç çapı
L:Statorun boyu
B:Sacın manyetik değeri(Bu değere hava aralığındki manyetik akı yoğunuğuda denir.3000-6000 Gaus arasında bir değerdir.)
fi(k)=Qk=Qt/2p dir Burada;
Qk=hava aralığında bulunan manyetik alandır.

Belki aradığınız cevap bu değildi yada bunları biliyordunuz ama bende yazmak istedim :)
 
Arkadaşlar öncelikle cevaplarınız için teşekkürederim.Ama cevabımı tam alamadım bunları biliyorum ama sorum biraz daha farklı.Statorda alan bildiğiniz gibi doğal mıknatıslarla ya da elektromıknatıslarla meydana getiriliyor.Faraday kanunlarına göre bir sargı, değişken bir manyetik alan tarafından kesilirse üzerinde bir gerilim indüklenir. Örneğin Harici bir manyetikalan içerisinde dönen bobinde gerilim indüklenir.Doğal mıknatıslarla oluşturulan n s kutbu sabit manyetik alan.Atıyorum ac motorların satatorunda bobinlerle döner bi manyetik alan oluşturuluyor.Şimdi lafın kısası statorda oluşturulan döner ve ya sabit alan hangi mantıkla hangi makinelerde oluşturuluyor.Mesela ac asenkron motorlar da döner alan ile rotorun dönüş sayısı farklı.Hani benim aradığım cvp motorda asenkronluk oluşturmak için döner alan var gibisinden bir cvpp:) Biraz karışık oldu ama umarım anlatabilmişimdir:)
 
Statora, aralarında faz farkı olan gerilimler uygulandığından farklı zamanlarda statorun farklı bölgelerinde manyetik kutuplar oluşur. Uygulanan gerilimler sürekli değiştiği için (AC) stator üzerinde oluşan bu kutuplar sürekli yer değiştirir. Uygun biçimde yerleştirilmiş bobinler bu kutupların stator üzerinde sürekli dönerek yer değiştirmesini sağlar. Bu döner alandır. Döner alan içerisindei rotor çubukları manyetik kuvvet çizgileri tarafından kesildiğnden rotor gerilimi ve akımı oluşur bu da rotor üzerinde kutupların oluşmasını sağlar. Döner manyetik alan rotor kutuplarını çekerek rotoru döndürür. Fakat rotor hızlandıkça döner manyetik alanla rotor hızı biribirne yaklaşacağından rotor gerilimi ve akımı düşer bu da rotorda oluşan döndürme momentini düşürür. Rotor hızlanarak senkron hıza yaklaşacak olduğunda bu moment düşmesi onun senkron hıza yetişmesine engel olur. Bu yüzden rotor senkron hızı hep geriden takip eder.
 
merhaba;
2 temel şey söyleyeylm
1 eğer sabit bir manyetik alan içerisinden akım taşıyan bir tel geçerse o tele bir kuvvet etkieder F=B*I*L
2 eğer bir tel sabit bir alanda hareket ettirilirse bir gerilim indüklenir E=B*V(hız)*L
tüm elektrik makinası bundan ibarettir....
şimdi bir mıknatıs düşün bu sabit bir manyetik alandır eğer mıknatıs yoksa bir demire bakır tel sar bir kaç sarım o da elektromıknatıs olur neyse bu mıknatıs sabit manyetik alandır eğer döner alan elde etmek istiyorsan o mıknatısı bir ipe bağla ve çevir işte şimdi döner alan elde edersin gerçekten de böyle 3 fazlı a.s.m da 3 fazlı sargılara 3 fazlı akım uygulanırsa bir döner alan oluşur bu bir periyot boyunca bileşke vektör döndüğunden böyle denir bunun matematiksel analizini ben yaptım 3 sayfayı geçiyor hatta 2 fazın yerini değiştirerek analizi yaptığında alanın yönü değişiyor.....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,354
Mesajlar
916,962
Kullanıcılar
450,212
Son üye
salamakas

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst