Spindle Hızı

benim anlamadığım cnc tornada spindle devirini ölçse bile diş açmak için bir paso iş yaptıktan sonra kalem geri gelip tekrar paso yaparken o dişin nereden geçtiğini nereden biliyor ?
Tornanın motorunda encoder varsa veya servo ise program aynanın hangi konumda olduğunu bilir demektir. Tüm eksenler ve spindle senkron çalışır.

Veya, tornanın motoruna hiç dokunmadan fener miline bir foto sensör takılır. Bu bir nevi encoder görevi görür ve fener mili/aynanın konumunu programa gönderir. Yalnız bu sistemde motor program kontrollü olmaz çünkü motora dokunmadık. Motor basit bir dc veya ac motordur. Kafasına göre döner ve ani yüklenmelerde devri düşer. Taktığımız sensör hafif gecikmeli de olsa bu yavaşlamayı programa iletir ve program da ekseni ona göre yavaşlatır. Bir miktar hata payı hep vardır ama yine de sistem çalışır ve istenileni sağlar.
 
Bir tane genc kardesimiz var. kaliteli ama eski bir tornayi ayaga kaldirmak icin ugrasan. Biraz da Kazim Abi nin dedigi onu ilgilendirdigi icin dikkat cekmek istedim. Malum spindle ile cok cok zor ama adam inat etti sensor, pwm, brain editor falan filan bayagi yol katetti. Umarim okuyordur :)
 
Şöyle bakılabilir duruma,
Spindle devri yüksek tutulmuşsa ve fener miline düşük oranda aktarılmışsa , mesela 6000/200 > 30/1 gibi..
Sürücü , kayma telafi tork arttırma ... gibi ayarlanmışsa hele birde vektör kontrol filan tipi oluyor ya + encoder takviyeli .., o zaman , devir değişmiyor denebilir.
Ek olarak spindle baştan güçlü bir şey seçilmişse..
Eski torna ise motoru güçlüdür sorun olacağını sanmıyorum.

Sürücü devri girişteki 0-10V ve ya 4-20mA ile doğru orantılıdır.
0-10V den ziyade 4-20 mA tercih edilir.
Uzaklık kablolama gibi faktörlerden etkilenmez.
Ama pwm i dönüştürmek sorun olacağı için 0-10V tercih edilir.
Lineer dönüştüren bir devre iş görür.

Sensör olabilir turda tek olur - çok olur , encoder olur ... ama özellikle encoder ile olunca birde devir yüksek olursa pulsler riske girer.
Malum pc ve mach3 kernel i...
Ben tek sensör ( gpeker2003 marka sensör sabit , fener mili + diskinde tek metal ) ile kullanıyorum.
3 kW bir motor ve 2.2kW sürücü 1/20 kayış-kasnak %5-10 paso ile sorunsuz kullanıyorum.
Elle olmadığı ve çok hızlı olduğu için çok sayıda paso sorun olmuyor ve sistem zaten neredeyse yok denecek kadar az yükleniyor.

Diş çekmenin haricinde devri her zaman elle ayarlarım.
Ama büyük çaplar ve alın işleniyorsa , gerçek hız çap ile orantılıdır ve dışarıdan merkeze devir artması , talaşlı imalatın gereği , iyi bir şeydir .
Onun haricinde devirin program içerisinden değişmesi ancak takım değiştirmeli sistemlerde söz konusudur.

Ek :
Pwm to Voltage aslında şu kadar kolay :

http://playground.arduino.cc/Main/RegulatedPositiveVoltageBooster

ya da şu kadar karışık iştir :

http://www.allegromicro.com/en/Desi...Output-When-Using-Hall-Effect-Sensor-ICs.aspx
 
Son düzenleme:
Linux CNC icin 30 dolar civari FPGA tabanli bir kart vardi. 3 aks kapali cevrim yapiyordu quad. encoder ile.
 
Değerli CNC ler size bir sorum var projrm için maso üstü bir CNC akinası yapmam gerekiyor ama nereden başlayacağımı bilmiyorum.Yardımcı olana sonsuz teşekkürler.Proje Pcb kazıma makinesiaraştırdım ama çok az örneğine rastladım.Makineyi bilgisayardan usbden kontrol etmek istiyorum.Boyutları boy=50cm en=100cm yük.=50cm olmasını istiyorum .Bu konuda tecrübe fikir döküman benim için yararlı olur.Teşkkürler.
 
Değerli CNC ler size bir sorum var projrm için maso üstü bir CNC akinası yapmam gerekiyor ama nereden başlayacağımı bilmiyorum.Yardımcı olana sonsuz teşekkürler.Proje Pcb kazıma makinesiaraştırdım ama çok az örneğine rastladım.Makineyi bilgisayardan usbden kontrol etmek istiyorum.Boyutları boy=50cm en=100cm yük.=50cm olmasını istiyorum .Bu konuda tecrübe fikir döküman benim için yararlı olur.Teşkkürler.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...ı-fotoğraf-video-ve-açıklamalı-anlatım.78844/
bence bu konuyu bastan sona bir oku ilkonce veya buna benzer baska kanular. konu biraz daha sekillenir kafanda eminim.
 
Arkadaslar bende spinle kontrolunde sorun yasiyorum. mach3 spindla hiz veriyorum cok yavas donuyor. Spindle pully current pully 4 , speed max 24000,rotate 1 yaptim hiz ayari yaptigimda 20hz ile 30 hz arasinda calidiyor.surucu Frekansini bir turlu artiramadim. Motor tuningten spindle degerlerini en yuksege aldim. Spindle ayarlarindan pwm sectim. Motor enable spindle aktif ettim. Pwm 0-10volta ceviren devrem var. Ama pwm cikisi cok dusuk. Baska ayar yapanilecegim bir yer varmi acaba. Surucuye harici 0-10v veriyorum. 400hz donuyor. Pwm cikisi 0.6voltun ustune cikmiyor.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,212
Mesajlar
915,850
Kullanıcılar
449,990
Son üye
alpersirakaya

Yeni konular

Geri
Üst