Sorun Eğim mi Kablo mu?

ercan_wrc

Üye
Katılım
31 Ara 2010
Mesajlar
41
Puanları
1
Yaş
45
arkadaşlar merhaba

geçen ay evime ges kurmuştum.

sistem şu şekilde;

2 adet 60 ah akü
2 adet 165w panel
30a solar kontrol
600w tam sinüs inverter

ilk kurulumda paneller salon camı önünde idi aşağıdaki gibi

IMG_20180416_091201.jpg

bu şekilde gün içinde gölgede 0.7a ile 1.1 amper arasında, güneşi tam gördüğü zamanlarda ise 7ampere kadar güç veriyordu.

şimdi bu panelleri çatıya taşıdım aşağıdaki gibi

IMG_20180510_162857.jpg

bu şekilde yağmurlu havada bile 1.8 - 2 amper arası alıyorum güneş olmasada mükemmel bence ama güneş açtığında en fazla 3amper gördüm.

acaba hala güneş ışınları dik gelmediği için mi bu kadar az amper alıyorum? yoksa 50 metre kablo kullandım o sebeple mi kaybım çok çözemedim.

Kablo olarak 2x2,5 ttr elektrik kablosu kullandım.

panellerin 1 tanesi için 8 amper üretir yazıyor hadi diyorum kayıplarla 5 ampere düşsün 2 tane panel var en azından 8 10 amper almam gerekmiyormu acaba? yoksa yaza doğru bu değerlere yaklaşır mıyım acaba?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Çatıda kısa devre ölçümü yapın. 8-16 amper arası çıkıyorsa ttr kabloyu kaliteli bir marka ile değiştirin. Bazı kalitesiz kablolar olması gerekenden daha yüksek omajlı olabiliyor.
 
Çatıda kısa devre ölçümü yapın. 8-16 amper arası çıkıyorsa ttr kabloyu kaliteli bir marka ile değiştirin. Bazı kalitesiz kablolar olması gerekenden daha yüksek omajlı olabiliyor.
deneyim hocam ama 16a akım çekebilecek çatıda ne ile yapabilirim onuda bilemedim :)
 
ölçü aletini 10 amper dc kademesine alıp tek bir paneli kısa devre ederek ölçebilirsiniz.
 
sistemi 24 vdc ye çevirebilirseniz gerilim düşümü azalacaktır.
 
Bence sorununuz kablo iç direnci.

İmkanınız varsa panel ile akü arası mesafeyi kısaltıp 220 volt ac voltajı aşağı taşıyınız.
Panellerden gelen DC elektriği 50 mt taşıyorsanız kayıplarınız çok olacaktır Serkan ın dediği gibi invertör ve Akü devresini çatıya taşıyıp 220AC yi 50 mt taşımak daha az kayıp oluşturacaktır.
 
arkadaşlar öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.

paneller cam önünde iken gölge süresi çok daha uzundu. ayrıca sitede oturduğum için birkaç kişi mırın kırın etmiş panelleri mecbur çaktırmadan çatıya taşıdım. bu sebeple akü ve diğer sistemleri çatıya taşımam maalesef imkansız.

sorun hem fikir olarak kablo uzunluğu mu diyorsunuz şimdi :(

kabloyu banyo havalandırmasından içeri aldım ve görünmemesi için çok yerlerden dolaştırdım. ozaman içerideki mesafeyi kısaltacak çözüm bulmam gerekecek sanırım. balkonda şuan tüm sistem olmazsa onu banyonun yanında kiler var oraya taşıyayım.

sanırım güneşe ışınlarının açısındandır diyen yok galiba
 
o zaman kabloyu olabildiğince kalın seç bakır kalitesi yüksek olsun oto anfilerinde kullanıkları kablo gibi kalın olsun o kablo kaçlık?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst