Sorun Büyük, Ceza Daha Büyük

Halo16

Üye
Katılım
29 Haz 2008
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
39
Bu yaz yeni açılan bir fabrikada elektrikçi olarak işe başladım.Çalıştığım fabrika salça fabrikasıdır.Yani yılın 4 ayı çalışıyor diğer zamanlarda çalışmıyor.Çalıştığımız süre içersinde Kompanzasyon da bir sorun çıkmadı her şey normaldi salça sezonu bittiğinde patron bizi ücretli izne çıkarttı ancak 1 ay sonra kıyamet koptu çalışmayan fabrikaya yüklü bir miktarda kapasitif cezaya girmiş.Gelip baktığımda tüm kontaktörler çekili vaziyette idi bu neden kaynaklanmış olabilir.Fabrikanın Trafo gücü 1250KVA sistemde gündüz 1 ufo gece ise 2 ufo ve 250 vatlı10 adet cıvalı ampul yanmakta kompanzasyonu kapatıp 10KVAR lık bir kondansatör bağladığımda sistem kapasitif oluyor 5 KVAR bağladığımda ise indiktüf oluyor veya bu ceza dan nasıl kurtulabilirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
dostum kompanzasyonda fazla bilgim yok ama kompanzasyon rölesini açmanı ve monofaze olarak
senin belirttiğine göre 5-10kVAr arası bi kaç tane kondansatör bağlamanı tavsiye ederim.
monafaze yüklerin hangi fazlarda ise ona göre kondansatörlerini bağlarsan iyi olur.

rölen dolu ise üretim zamanına göre trifazelerden bi kaçını iptal et ileride tekrar eski haline getirsin.
konu ile ilgili bilgi arkadaşların önerilerinide bekle ama acil dediğin için bi dene.
 
1250kVA trafoda 2000/5 akım trafosu olur senin bahsettiğin yükler ise 20A-30A yani akım trafosu etiket değerinin % 1'i bu yük değerinde mevcut sisteminizle kompanzasyonu sağlamak mümkün değildir. Yapmanız gereken;
1-Kısa vadeli ekonomik çözüm; yüklerinizin hepsini bir şaltere toplayıp uygun amperajda akım trafosu koyarak rölenizin akım bilgilerini buradan alınız. Ölçümünüz Y.G.'de olduğundan trafo sabit kondansatör gücü iyi belirlenmeli. Kondansatör kademe güçleri düşürülmeli.
2-Ölçümünüz Y.G.'de olduğundan akım bilgisini Y.G. akım trafosundan alan kompanzasyon sistemlerini kullanınız. Böylelikle trafo sabit kondansatörüde sorun olmayacaktır.
 
reaktif güç kontrol rölesinde sorun varıdr
 
arkadasım ana kompanzeyi devreden cıkar. yanına ufak bir kompanze pano yap akım trafoların ı75/5 klas5 olsun sorunun çözülür en basit bu dahada ugrasmazsın 3 gün kontrol et tamamdır.
 
Arkadaşlar sorunum için bana yardımcı olduğunuzdan çok teşekkür ederim.Komple kompanzasyonu devredışı bırakıp bir sabit kondasatör ile çözüm yoluna gidebilirmiyim birde şebekeden çektiğim enerji miktarından fazla indüktif enerji geri besleme olasılığım varmı.
 
arkadaşım bana kalırsa reaktif güç kontrol rölenin ayarlarının tam doğru olarak yapıldığını kontrol et.çünkü hiç bir makina çalışmaz iken senin kaç kondansatör grubun var bilmiyorum ama hepsinin devrede olması reaktif güç rölenin ayarsızlığından kaynaklanır.bence önce buradan başla sonra rölen grupları sıralı devreye alıyor ise ilk 3-4 grubu küçük kvarlı kondansatörle değiştir derim.bu bence kalıcı bir çözüm olur
 
Böylesine küçük bir yük akımında asıl sorun akım trafosunun oran hatası ve faz kaymasının artmasından dolayı akım bilgisinin reaktif güç kontrol rölesine hatalı iletilmesinden kaynaklanır.
IEC 385, IEC 60044-1’e göre class 0,5 akım trafosunda yük akımı primer akımının %5'ine indiğinde oran hatası %1,5'a çıkar faz kayması hatası ise 90dakika (2,7santiradyan) değerine ulaşır. Bu yük akımının altındaki primer yük akımları kompanzasyon sistemi için tam bir faciadır dolayısıyla bu değerin altında bir yük akımında sağlıklı bir kompanzasyon yapabilmek olanaksızdır.
Sn Halo16'nın sisteminde 2000/5 akım trafosu var yük akımı 20A civarında yani yük akımı akım trafosu primer değerinin %1'inde. Bu akım trafosu ve bu yük akımında en iyi reaktif güç kontrol rölesinide taksanız en iyi ayarları ve en iyi kademe güçlerini de seçseniz sonuç başarısız olacaktır. sekonder akımı olan 5A'in %1'i 0,05A'dir yani 50mA'dir. Siz 10mA akımı algılayabilen en iyi röleyi dahi taksanız akım trafosunu verdiği akım bilgisi oran hatası + faz kayması hatasından dolayı rölenin değerlendirmesi hatalı olacaktır.
 
Kompanzasyon sisteminizin tamamen devrede kalma olayını halledin önce. Daha sonra işletmenin düşük yükte kompanzasyonuna bakalım. Bunun için de sadece geceleri devreye giren 250W lambaların kompanzasyonunu yapmak yeterli olabilir. Uygun değerde kondansatör tespiti için yaklaşık hesaba gidebiliriz. 250W balastların cosfi değerleri çok kötü (düşük değerde)dir genelde (0,50-0,60 arası). Bunun için de her bir lamba için 0,33kVAr monofaze kondansatör yeterli gelebilir. Fazlardaki lamba sayısına göre fotoselin kontrol ettiği kontaktör çıkışına bağlayacağınız kondansatörlerle işi çözebilirsiniz. Fazlardaki lamba sayısı 3-3-4 şeklinde ise eğer kontaktör çıkışına bir adet 2,5kVAr trifaze bir adette 1kVAr trifaze kondansatörü bağlayın. Sayaçtaki değişimi birkaçgün gözlemleyin.
Trafonun sabit kondansatörü varsa bunu da kontrol edin. Düşük yüklerde trafonun reaktif ingüktif kayıpları farklı olacağı için, sabit kondansatör değeri büyük gelecektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,217
Mesajlar
915,880
Kullanıcılar
449,999
Son üye
Samidmrr

Yeni konular

Geri
Üst