SOMA DA Kİ MADEN KAZASI,,,

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Konusmaktan cekinir olmusuz. Orda konusma burda konusma nerede konusacak bu halk nerede hakkini arayacak bu isci. Konusmain simdi yeri zamani degilmis. E bir ay once mecliste konu acildiginda o zamanda konusulmamis. Simdide susalim mahkeme baslasin bilir kisiler icelemme yapsin hersey agirdan alinsin isci yakinlarina cuzzi birmiktar yardim yapilsin. Aradan geccin 3 sene mahkeme sirkete cuzzi bir miktar maddi ceza versin. Olay kapansin gitsin. Ne gerek var konusmaya degil mi? Burda herkes dilinin dondugunce yasmis oldugu seyleri paylasmis zaten gorunen koy klavuz ister mi. Bu gun beyaz yakalilara gidin bakin hepsinin altinda 4x4 jip vardir. Neden? Trafikte daha guvenli oldugu icin. Ayni can guvenligini iscileri icin de dusunuyor mu olay bu. Herkes kendi cevresine baksin yanitlasin bu soruyu. Biz susalim yine. Cunku yeri ve zamani degil..
 
Trafonun yer altında işi ne biri bunu açıklasın...

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Öncelikle soma madeninde hayatını kaybedenlere allah rahmet eylesin tüm milletimizin başı sağ olsun.
böyle olaylar belirli bir süre tartışılır sonra unutulur gider Ne olursa ölenlere ve ailelerine olur.
olayın ilk açıklanması trafo patlaması.
Türkiyede Bir sürü Elektrik le ilgili yönetmenlikler var (hangisinin yürürlükte olduğunu bilen dahi yok.)
Bir tesis yapılırken yönetmenliklere uygun bir sürü proje ve dökümanlar istenir kısacası kağıt üzerinde herşey yönetmenliklere uygundur.
Elektrik le ilgili değişik yönetmenlikleri Enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı yürütür.
50 senedir Elektrikle ilgili değişik yerlerde ve işlerde çalıtım. hiçbir yerde yapılmış işletilmekte olan elektrik tesislerinde (özel veya kamu ) kontrol denetim yapıldığını görmedim örnek : evlerimiz kaç yılda kontrol yaıpılıyor ve kim yapıyor.
Benim gördüğüm ve anlayamadığım yüksek gerilim ve alcak gerilim tesislsrindeki SİGORTALAR, PARAFUDURLAR. arızalınca sigortalara tel
bağlanıyor parafudurlar ise iptal ediliyor.
sonra yangın çıkınca elektrik kontağın dan olmuş deyip rapor tutulup olay kapatılıyor.
 
Somadaki kaza nedeni ile ilgili haberlerin en önemlisi;

Görgü tanıkları ya da anlatılanlar facianın elektrikten kaynaklandığı yönünde.

Hayatını kaybeden elektrik teknisyeni Ergün Sidal'ın 17 gün önce kablo ve panoyla ilgili amirlerini uyardığı ve bunla ilgili tartıştığı ortaya çıkmıştı.

Asıl mesleği elektrik teknisyeni olan ancak madende elektrik ustası olarak çalışan Mustafa Kocabaş'ın cenazesine dün ulaşıldı.

Aynı yerde arkadaşlarıyla birlikte yaşamını yitiren elektrik ustası Mustafa Kocabaş'ın eşi Nursel Kocabaş da eşinin kendisiyle paylaştıklarını anlattı.

Acılı eşi Nursel Kocabaş, eşinin son zamanlarda sık sık mesaiye kaldığını ve eve geç geldiğine dikkat çekti.

Eşinin iş yerindeki sorunlarla ilgili kendisine anlattıklarını paylaşan Kocabaş, "Son zamanlarda devamlı geç geliyordu. Çünkü elektrikçi sayısı azdı orada. Kendisi de söylüyordu yalnız çalıştığını... Son zamanlarda mesaiden geç geliyordu. Sık sık arıza çıkıyormuş, onun için sürekli geç kalıyordu. Arıza olduğu günler anlıyorduk zaten geç kalmasından. Sürekli geç kalınca sinirleniyordum. 'Hep sen mi çalışacaksın, sen mi kurtaracaksın burayı' diye; ama dünyaca insan kaldı orada. O gün orada 4 elektrikçi varmış. Oradan kurtulan elektrikçi bir arkadaşı söyledi. Arıza vardı da hepsi oraya mı toplandı? Çünkü neden dördü birden aynı yerde olsun? Normalde tek çalışıyordu. Acaba bir arıza çıktı onun için mi toplandılar bilmiyorum. Dördü aynı yerde çalışırken iki
Duman arasında kalmışlar. Biri sağ çıktı. Normalde orada tek ya da 2 kişi çalışıyorlardı. Dört elektrikçi neden o gün aynı yerdeydi?" şeklinde konuştu.
Parmak iziyle belirlenen Mustafa Kocabaş'ın cenazesi Kınık'ta toprağa verildi.


Elim kaza sonrsında Bazı insanların terbiyesizce,mesnetsizce,körükörüne muhalefetliğe soyunduğunu üzülerek gözlemledim.Bazılarını sıralayayım;
- Aslında ölü sayısı çok ama milletten gizliyorlar !
Aslında bu cümleyi kuranların aklından şüphe etmek lazım, insanın cenazesi olacak ve cenazesini teslim alamayacak! yada binlerce kişi önünde gizlice cenaze kaçırıp gizlice gömecekler ! Hangisi mümkün sizce?
- Kaza Hükümetin yüzünden oldu !
Kazanın daha nasıl meydana geldiği belli değil, elektrikçi sıkıntı olduğunu söylediği halde neden iş durdurulmadı? Ustabaşı,iş güvenliği uzmanı neden sessiz kaldı? Yoksa denetimlerde müfettişler bazı riskleri görmezden mi geldiler. Allah aşkına özel sektörde meydana gelen bu kazadaki ihmalde iktidardaki sorumlu kişiye kadar binlerce sorumlu kişi varken bu çirkeflik bu gereksiz suçlamalar niye?
- Hükümet ne yaptıki şehit ilan ettiği ailelere azıcıkta maaş bağladı sus payı tamam oldu bittiye getirdi işi !
Ne alakası var Hükümet elinden geleni yapıyor birsürü savcı gönderildi olay yerine birsürü iş güvenliği müfettişi,birsürü uzman görevlendirildi, göz altına alınan birsürü sorumlu var sorgular sürüyor. Azıcık denen o maaş çalışan işçilerin aldığı maaştan daha fazla olacak bunu konuşan yok. Anlaşılan bu memlekette Körü körüne muhalaefet anlayışı, çamur at izi kalsın mantalitesi hiç bir zaman bitmeyecek görünüyor !

Elim kazada suçlu olanlar işletmedeki ustabaşları,işgüvenliği uzmanı,teknik amirler,idare amirleri,müdür,patron ve denetçi müfettişlerdir. Kaza teknik kaza olup sorumlularda teknik elemanlardır kimse ucuz muhaletliğe soyunmasın. Yönetmelikte açık var ise bunları tespit edip uygulatacak olan yine teknik elemanlardır.
 
Son düzenleme:
Selamun Aleyküm
Daha önceki mesajların da içeriğinde unutulup gitme vardı. Çözüm üretmenin zor yolundan, olağan hale göre şekil almanın basitliği tercih edilirse,kalite geliştirme namına çalışılmazsa hayatın devamlılığı ile maziye ait bir kayıt olarak hatırlamak ve ya unutmak uzak bir sonuç değil.
Hezeyanların kişilerin fikirsel mücadelesinde kullanılması ve ya yer alması fikir namına ifadesizdir, yoksa ki olan/olması gereken/hakikatin konuşulmasına bir engel yoktur.
Mesajların içinde konuşulan ve ya konuşulmaya yer bulamayan konular barınmakta. Çözülmeyen sorunların ve doğrusu söylenmeyenlerin ileriye yönelik başlı başına birer yük olması haliyle, doğruyu bulma, geliştirme namına iletişimin geniş dünyası önümüzde.
Mühendislik ilmi ile özeldir ve olaylardan münezzeh, kattığı değerler, bakış açıları ile hak edenlerle birliktedir. Kalitesiz mühendisler ve ya mühendisliklerin zaaf olarak görülebilmesi de, mühendislik ile ifade edilenlerden uzak olmasındandır. Baskı ile alınan kararlar, menfaate göre yapılanlar ki her kişide olma ihtimali vardır, mühendislik ve ya başka bir değer ile birlilte değildir. Temel değerlendirme ile alanı geniş, yükü ağır olan mühendisliğin birçok meselenin içerisinde muhattaplık sahibi olması sorunlara çözüm bulma özelliğini akla getirir ki, kolay olan ve birçok sebebin olduğu yerlerde suçun bir tarafa atfedilmeye çalışılması bir tesbit değildir.
Esasen işçi/amir muhattap olanlarda suçun bir tarafa atfedilmesi değil, her birinin sorumluluğu ile ele alınması beklenir. Sadece maddede sabit kalmamış olan insani iletişimin; metafizik olarak insanın maddi duyularından başka elde edebildiği (içine sinme gibi) birçok algının değer olarak yerine iade edilmesi gerekir.
Bahsedilen ayakta tutulması gereken birçok önlemin muhattalarının üzerinde olması ile, uygulayıcıların vb çalışanların kullandıkları malzemelerde sorun olması halinde dahi soruna sebep görülmeyip suçlu aranması anlama kültürüne uzak mühendislik vb eğitimin katettiği merhale vb ile alakalı olsa gerek ancak, düzenlemeler içerisinde mühendisin hazır bulduğu bir yöneticilik vb hüküm verebildiği bir makam olmadığı gibi bahsi mevzu muhattap olduğu birçok anlayış vardır.

Konu olan kaza ile de alakalı bu düşünce olarak derinleştirilmesi gerekenlerin yanında, zaten gerçek zamanda devam eden ve ya hayatımızda bulunan birçok potansiyeller (büyük enerjiler, tehlikeler..)bulunmakta. Fikirsel ve anlayış olarak iletişimin de arttırılması ile yapılanların yanında teknik yönden kontrolkalemi gibi bir ortamda meselenin etraflıca ele alınamaması bu ortam ve web ortamı için bir kayıptır.
İnceleme için bilenlerin bizzat sabit bilgileri ile ve ya tahmin edebilenlerin bilgileri ile bahsi mevzu ortamın krokisi, teşkilat, jeolojik özellikleri, elektriksel/mekaniksel birçok tarif ile sistem tanımlanması gerek haritalama gerek teknikresim ve gerekse diğer özellikler ile ele alınmalıdır.
Sistemin nasıl daha iyi olabildiği elektrik/mekanik hali ile bir tarafa, eşref-ü mahlükat olan çok değer vermek istediğimiz insanın hayatının ve değerlerinin korunması için olan ile beraber ve ya dışında olması gerekenler incelenebilir.
İnsansız hava araçlarının dışında insansız yer altı makinaları sistem incelendiğinde belki kısmen bir çözüm olarak belki de insanı tamamen yer altından çıkararak çözüm sunabilir. Bu tip bir makinanın insanın yapabildiklerini yapabilmesi, otomatik çalışmanın yanı sıra kamera vb kombine sistemlerle kontrollü çalıştırılması incelenebilir.
--,
 
Son düzenleme:
Bu tip makina, olağan sistemler vb techizat enerjitik yönden de sadece elektrik ile değil, gerek yakıt enerjisi ve gerekse de mekanik enerji depolama/aktarma yöntemleri gibi birçok yöntemle incelenmelidir. Aslında mesele irdelenmek istenirse gerek techizat ve gerekse aranan yöntemler içerisinde o kadar mevzu ortaya çıkmış olur ki forum için bir mesele olabilir. Yakıt enerjisinin madende kullanılması yakıt atığının dışarı çıkarılması dezavantajı, madende zaten hazır bulunan kömürün yakıt olması yine kendi içinde dezavantajlar ile, elektriğin belki kablosuz belirli bir iletkenliği mevzu olan kömür üzerinden akıtılması yine bilimsel/teknik bir imkan/geliştirme meselesi olarak, mekanik enerji depolama yöntemleri kapasite sınırları ile sahip oldukları dezavantajlar ile; hazırdaki sistem ve ya kurulabilen değişik yöntemli sistemler için konuşulması beklenen birçok meseleye örnektir.
Fikirsel gelişimler ile iletişim kültürünün artması temennisiyle
Başarılar dileriz.
 
Sayin [MENTION=301888]YaşlıUzman[/MENTION] kisi muhattabindan hesap sorar. Bu halkin muhattabi da hukumettir. Falanca is yerinin is guvenlik uzmanini tanimaz tanimasi da gerekmez. Dolayisiyla ondanda hesap soramaz. Devletin her alanda vatandasinin guvenligini huzurunu saglamakla ilgili yukumlulugu vardir. Bu aci olayda da gorunuyorki oradaki isci kardeslerimizin can guvenligi hususunda yeterince tebbir alinamamis. Gerek tebbiri alacak olan kurum gekse onu denetleyecek kurum isini iyi yapamamis ki bu vahim tablo ile karsilasilmis.
 
:)yazmamak için çok sabrettim olmuyor peki bişey sorcam 17 ağustos körfez depremınde ıktıdara hesap soran oldumu bir mutahit veli küçük hatırladığım kadarıyla gunak keçisi oldu iktıdar partılerı ne yaptı vatandaşin yarasını sarmadan deprem vergısı dıye bir vergı çıkardılar hepsını toplayıp kaçmadılarmı neyı neden bahsedıyorsunuz somada devletın kontrol mekanızması yokmu var ama gorevını yapmamişsa ıktıdarmıdır bunun suçlusu kaldıkı soma halkı enerjı bakanını bağirlarına bastı adam günlerce somada kaza koordınatorluğunu yaptı provakatorlerı herkes benden senden ıyı bılıyor somalı zaten baştan berı bıldığı için provakatorlere prim vermedı yazıktır günahtır sezarın hakkını sezara verın somada kı bu işin sorumluları gereken denetımı yapmamıştır gaz sensorlerı kapalıymış iktıdarın tek suçu orada gorevlendırdığı devlet kamu personelıne guvenmesı guvenmıyecektı kamu personelınıde kontrol etmesı gerekıyordu gerçi denetım cıyı denetlemekte işe yaramaz her halukarda haberlerı olup madende gereken önlemlerı alıyorlarmış
 
hepimiz en az bir isletme fabrika isyeri vs gormus insanlariz.
devlet SINIRlari cizer kanunlari koyar
devlet hukumet hangi isletmeyi nasil kontrol etsin.
devletin butun isletmeleri kontrol etmesi beklenemez istenemezde
eger boyle olacaksa devletin tek isi isletmeleri kontrol etmek olur baska islere bakamaz.

sorunun en buyuk kaynagi bizleriz neden bizleriz diye kizacaksiniz.
biz islerimizi saglam yonetmeliklere uygun yaparsak patron kismina yalakalik yaltaklik icin taviz vermezsek rusvet alip vermezsek.
bu hatalarin hepsini olmasa bir kismini duzeltir yillar gectikcede bu degerler bir etik anlayisa donusur.
her bireyin icine nufus eder.

2004 de enerji bakim onarim muduru olarak basladigim isletmenin sahibi
mekanikden kacak su hatti
benden kacak elektrik hatti istedi
maasimi veren bu sirketin istegini kabul etmedim ancak kacak su hattini yaptirabildiler.
halen ayni sirkette calisiyorum. kacak su hattinin acisini iscilerden cikarmayacaklarini bilsem 1 dk durmam yerimde
ancak elimizden geldigi kadar direnmeliyiz dogrularda israr etmeli isi kitabina gore yapmaliyiz yapmaya calismaliyiz.
diye dusunuyorum kusura bakmayin lutfen.
 
Benzer bir kazada bir profesör ! güzel öldüler demişti.Bu kazada yine bir profesör " Karbonmonoksit,oksijenden daha hafiftir,yukarıçıkar.Hiçbirşey hissetmezsiniz.Kokusu yoktur.ÇOK TATLI BİR ÖLÜMDÜR "
buyuruyorlar.Geldiğimiz nokta burası.Allah,onlara da böyle güzel ve tatlı ölümler nasip etsin.Akkuyu ve Sinopta aceba nasıl bir "işin fıtratı " olacak onu merak ediyorum.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
128,409
Mesajlar
917,383
Kullanıcılar
450,313
Son üye
dnihatt1

Yeni konular

Geri
Üst